x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XIX.

Kincsvadászat címke nélkül

A friss TokajGuide kézirata májusban lezárul. A szerkesztési munka közben ismét lehetőség nyílt a minap néhány száraz tokaji tételt megszondázni egyben…hisz tudjuk, így együtt mindig tanulságosabb a komparatív kóstolgatás, pláne vakon. A 18. fordulóban is TokajDry volt a téma, de most egy kivételével mindegyik új tétel lesz, azaz nem szerepelt korábbi vaktesztünkben! Izgalmas fordulatokra számítottam birtokboroktól dűlősökig (Suba, Hatalos, Kis-Garai stb), a remek 2021-esek most kezdenek formába lendülni. Régóta mantrázott alapigazság, mennyire kulcsfontosságú lenne ennek a műfajnak a konzisztens minősége, hisz sokan kapnának kedvet rajta keresztül Tokajhoz, ha legalább olyan élményt kapnak, mint egy osztrák, német vagy éppen új-zélandi fehérbor esetében. Hol tart ma Tokaj száraz oldala, mit mutatnak a legfrissebb évjáratok? Lássuk a medvét!

 

Áts Pince Suba 2021
Egész halvány citrom szín. Fiatalos illatában visszafogott, fejlődő: friss citrusok, üdeség, almatermésűek, zöldalma, körte, tisztaság. Ízben fiatalos, friss, kedves, sima felszín és kerekség. Szép zöldalmás savak, meleg évjárati jegyek. Megnyerő tisztaság, nem túl hosszú utóíz, szép test és nem kevés alkohol. Egyszerű, de profi bor. Szép kezdés. 6  

 

Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2020*
Visszafogott citromszín. Illatban egy szép érettség sejlik fel, mellette sok citrussal, fehér húsú gyümölcsök díszeivel, de mindez diszkréten, elegánsan. Ízben szép sav, sok citrus, száraz korty, eleven, vibráló és élénk citrusosság. Modern stílus, ízben még érezhetően nagyon fiatal, tiszta és ételt kér (hal, fehér húsú szárnyas stb). Tisztán hagyja a szájat. Tetszett feszes, csiszolt eleganciája. (Meglepően izgalmas és szép bor egy nehéz évből, mely igazolja a terroirt és a borászt is.) 6+  

 

Gizella Birtokbor 2021
Halvány ciromszín. Eléggé neutrális, matt, igen visszafogott furmintos jelleg orrban, kevés gyümölccsel, inkább krétás, gyurmás jelleg, aztán egy kis friss körte és lime sejlik fel levegőzve. Ízben feszes savval indul, aztán körte, zöldalma, eleven, friss ízek. Az utóízében a halvány kis tompaságot a ropogós, magas savak lemossák a korty végén. Sok citrus, friss, üde, könnyed alapbor, profin elkészítve. Nyugodtan hagyjuk kicsit melegedni a pohárban, még több réteg tárul föl belőle. Erős 6 

 

Patricius Furmint Selection 2021*
Vágott fű, fűszerek, zöldes színek, almatermésűekkel, kis mentával. Nem egy szokványos jelenség orrban. Ízben magas sav, sűrű kortyközép, melyben szintén megjelenik a zsálya, a zöldfűszer, sósság, a terroirkarakter. Izgalmas kortylefutás, hosszú lecsengés, valódi egyéniség, és még nagyon fiatal. Az élbolyba tenném. 6+/7

 

*Balassa Furmint (kacsás) 2022*
Halvány citromszín. Vonzó (már-már direkt) zöldalmás, őszibarackos gyümölcsökkel kényeztet orrban. Makulátlan, nagyon szép, bele lehet habarodni illatába. Friss, fiatalos íz, kirobbanó savak, zöldalma, lime, csiszolt, finoman sós és eléggé hosszú íz. Nagyon szép szerkezet, étel mellé is ideális, cizellált, részletgazdag és profi bor. Gyönyörű munka, amivel bármilyen piacon sikeres lehet Tokaj. Okvetlen dobogós! 7

 

***Demeter Zoltán Birtokbor Száraz 2019
Egész más vonal. Mélyebb, érettebb, vajas illat, neutrális, visszafogott, csipet zöldfűszerrel. Ízben is érettebb, kis hordóval, szélesebb, kevésbé a savról szól. Nagyobb test, több szesz, kerekebb formák, simább felszín. Fehér húsú gyümölcsök, izgalmas érlelési jegyek, kissé ugyan neutrális visszafogottsággal, összességében kevesebb izgalommal. 6 

 

Hétszőlő Kis-Garai Furmint 2021
Visszafogott citromszín. Illatban enyhe, finoman fűszeres, mentás, olajos magos, krétás, de eléggé diszkrét, neutrális (szigorú) furmintjelleg. Ízben magas sav hasít, csupa lime, citrus, és eléggé vágnak a savai. Jól esne még mellé gyümölcs vagy más dísz, de elég fiatal is. Savra érzékenyeknek kevésbé ajánlom. 5+ 

 

***Demeter Zoltán Birtokbor Száraz 2022
Fiatalos citromszín. Első szippantásra nem túl megnyerő, zöldséges, tompa illat. Levegőzve zöldalma, körte bújik elő belőle, de mindez elég visszafogottan. Ízben kerekebb, finom gyümölcsök, főként körte, őszibarack, alma. Tiszta és jó italú fehérbor, szép arányokkal, élvezetes korttyal. Kellemes, profi mindennapok bora, érezhetően meleg évből. Bravo! Erős 6

 

Pendits Muskotály 2021
Halvány citromszín. Tipikus muskotályosság, tisztán, kifejezően, virágos, parfümös bájjal, sok rózsával. Magas sav, sok citrus, muskotály létére mozgékony, vibráló, vitális bor. Jó inni, vidám, tiszta korty, eleven, fineszes és a muskotály legszebb buja, egzotikus gyümölcsjegyei köszönnek benne vissza végig. Ilyennek kell lennie egy szép muskotálynak! 6

 

Kvaszinger Hatalos Furmint 2021*
Halvány citromszín. Finom körte, tiszta fehér húsú almatermésű gyümölcsök kedves, jóleső jegyei, kis őszibarackossággal, jelezvén, hogy igen fiatal bor még. Tiszta és profi az illat alapján. Nagyon szép, fejlődőd korty: kellően összetett, sok fehér húsú gyümölcs, sok friss körte, zöldalma, kis citrussal, hosszan, jólesően, elegáns kompozícióval, kellő komolysággal. Elég sav, elegendő test, szép érlelés, profi munka. Hűvös, tartózkodó jellege jelzi, hogy még érdemes érlelni 1-2 évet mindenképp. Többet egy szép száraz tokajitól aligha kívánhatnánk. Kiugrik a sorból, a dobogóra is felfér: a fiatal borászra továbbra is érdemes odafigyelni! 6+

 

UTÓÍZ

Meg kell mondjam, ez egy nagyon szép sor volt (pedig utóbb úgy érzem, szigorúan pontoztam). Durva botlások egyáltalán nem voltak, kellemes meglepetések annál inkább! Az látható, hogy 2021-re szárazban is soká fogunk még emlékezni, de 2020 és 2019 is tartotta a lépést a csodás 21-es évjárat adta finesszel. 2022 meg pláne: Balassa Pisti a lassan legendássá érő kacsás borával éteri magasságokba tör. Hihetetlenül jó az a bor azért az árért. Jótanács: a 2021-es száraz borokat ne igyuk hidegen a sok sav miatt!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább