x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XVII.

Kincsvadászat címke nélkül: TokajSweet

…már érkezik is a 17. rész. Szárazak után aszú alatti édes tokaji borokkal folytatjuk a coravines vakkóstolások sorát. Bár 2021 novembere óta nem volt édes vaktesztünk, lesznek onnan régi ismerősök most is, kiegészülve néhány meglepetéssel, illetve olyan tételekkel, melyek eddig vakon nem “lettek bedobva” a mélyvízbe. Csapjunk is hát bele a különféle tokaji évjáratokba, azok főbb tanulságaiba!

Oremus Late Harvest 2017*
Csupa egzotikus gyümölcs, sárga dinnye, maracuja friss, fiatalos, imádnivaló illat. Ízben szép savak, friss, fiatal, csiszolt, elegáns, szuper egyensúly és hosszú lecsengés marad meg a még mindig fejlődő korty nyomán. Tiszta és élvezetes édes bor, mellyel az egész világ meghódítható. Ritkán van az, hogy az embere első borra nagy pontot mer adni egy kóstolón, de mos ez van. 7+

 

Pendits Szamorodni 2013
Mélyebb, viaszos, aszalt kajszis, birses, töményebb illatfelhő, gombával, fehér csokival. Nem túl édes, enyhén kesernyés íz, diós, olajos magos, érett jegyekkel. Nagy test, csípős szesz és kissé gyors lecsengés. Mintha a fejlődne ez a tétel az előző kóstolás óta! Most gyenge 6

 

Vayi Cuvée 2017**
Finom akácméz, teás jegyek, barackos, birses gyümölcsökkel díszítve, tisztán, szépen. Magas cukor, tiszta és definiált édesség. Hosszú, tiszta, intenzív édes bor, a végén szép egyensúlyt adó savval, sok őszibarackkal és lédús, mézédes gyümölcsökkel. Nagy élmény, a sor alighanem legszebbje (melyet annak idején ajándék árban lehetett kapni a kereskedőnél). 7+

 

Szóló Dolce Musa 2019*
A fajta azonnal kiugrik a pohárból. - Intenzív fűszeres muskotály, méz, fenyőtű, fenyőgyanta, parfümös intenzitás, virágbolt. Magas cukor, csupa harapható almatermésű gyümölcs íze, miközben eleven, hosszú, gazdag és maradandó élményt is nyújt. Nagyon szép, tiszta ízvilág, feszes sav, a fajta klasszikus, narancshéjas kesernyéjével az utóízben, ami csak komplexebbé, egyedivé teszi. 7

 

TR Szamorodni 2017
Kókuszos, rumpuncsos hordójelleg uralja illatát, mely csak kevéssé hagy teret a műfaj finom gyümölcseinek. Szép magas cukor, lédús, érett gyümölcsök, a de a hordóvanília és kesernye itt is dominál a borban. Hosszú íz, vastagság, nagy tartalom, de a tölgyfa elviszi a bor ízét. Kerek 6

 

***Demeter Zoltán Eszter Szamorodni 2021*
Viszonylag egyszerű, fiatal, fejlődő, körtés illat, egészen friss és üde bor benyomását kelti az aroma. Friss íz, ropogós savak, eleven bor. Hosszú, friss őszibarackos díszek, csupa primer jegy. Magas cukrú bornak tűnik, ám mégis jó inni és élmény a javából. Most kerek 7

 

Péter Pince Zéta 2019
Visszafogott késői szüret illat. Enyhén vegetális aromák egy kis krémes, vajassággal (nem hordó), borsóhüvellyel és kukoricával. Finom, tiszta édes íz. Közepes teltség és hossz, de makulátlan és élvezetes bor, amolyan kezdőknek való ideális édes bor, finom fehér húsú gyümölcsök játékosságával, középre húzó arányokkal. 6

 

Kvaszinger Szamorodni 2019*
Friss, lédús, felezett őszibarack, gyönyörű, fiatalos, hamvas aromatika. Csoda illattal kényeztet, csupa nemes tokaji jegyekkel, tisztasággal. Ízben nagy cukor, de közepes intenzitás, finom őszibarack jön itt is, a végén finom savak adják a lendületet mögé, és modern, fiatalos, élénk bor élményét kapjuk tőle. Szép munka! 6+

 

***Demeter Zoltán Eszter Szamorodni 2019*
Finom muskotálykarakter, virágok, bodza, kedvesség, feminin hízelgés. Nagy cukor, hosszú íz, végtelen édesség hömpölyög benne hosszan. Sok déli gyümölcs, méz, aszalt gyümölcsök, rengeteg dimenzió. Hosszú, komplex és vastag édes bor, letaglózó cukorral, de nagyon tisztán és láthatóan kivételes alapanyaggal. Erős 7

 

Szóló Dolce 2019
Rendezetlen illat, császárkörte, birs, orvosságos, gyógyszeres jegyek. Kesernyés, koravén, rendezetlen az íze is. Pedig szép alapanyag, szép cukor, szép arányok érezhetők, de az orvosságos jelleg ízén is ül, a végén kesernyével, tompasággal. Nem szerettem bele most (de hagyok neki még időt a palackban és visszakóstoljuk hamarosan). 5 

 

UTÓÍZ

Öröm ilyen tokaji sort kóstolni, szépséges villanásokkal szonte végig! Azért az Oremus és a Vayi kapcsán az megint kiderült, hogy 2017 mennyire zseniális év volt Tokajban! Mostanában érheti el a csúcsát az évjárat (legalábbis ebben a súlycsoportban), és vélhetően ott is marad még hosszú-hosszú ideig (nem mernék ennél vakmerőbbet jósolni). A 2021-es szamorodni jóval elevenebbnek, savasabbnak hatott a sorban, ami ugyancsak szép ígéretekkel szolgál nekünk egy reményteli új nagy év kapcsán. Viszont 2019-el bajban vagyok. Változékonyak a borok a palackban is és a minőség messze nem olyan kiegyensúlyozott, mint 2017-ben. Érezhetően idő kell még a boroknak a palackban, szóval türelemmel várom az újabb találkozásokat a végső értékítélethez. Hamarosan folytköv.

(Korábbi részek alul, a vakteszt címkére kattintva olvashatók vissza.)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább