x

Ripka Gergely

Határik határai

**Bott Pince Határi: 2015-2020

Indult egy kis sorozat a minap az instagram oldalamon, ahol a praxisom alatti legeredményesebb dűlőket járom körbe 1-1 szép fotóval. Homonna Attilának, majd a **Bott Pince remek borainak hála a Határi is felkerült a toplistába (mely egyébként a legutóbbi TokajGuide Borkatalógusánál is átböngészhető). Kétségkívül a modern TokajDry borok egyik formabontó terroirja volt az Erdőbénye és Olaszliszka határán húzódó termőhely. Extrém meredek soraiból komplex, mégis izgalmas savú, csiszolt borok születtek 2003 után. Aztán az érlelés egy olyan örök talány számomra is, ami rendszeres meglepetésekkel szolgál ennyi évnyi szüntelen kóstolás után is. Lássuk, a legutóbbi hat kiadás Bodóék Határijából, miképp fejlődik az üvegdugók alatt furmintfan barátunk gyűjteményében!

Patricius 3357 Furmint 2021

Kling József nemrég értekezett e bor és a FF kapcsán: jogos kirohanásának tárgya a címke azon kinyilatkoztatása, hogy ez a bor (ezerpárszáz forintos mivoltával együtt) testesíti meg a borászat számára a tokaji furmint definícióját. Valóban elég félresikerült kommunikációs bravúr. Belövőbornak ellenben teljesen korrekt: direkt, technológiai jelleg, fehér húsú gyümölcsök tiszta jegyeivel. Friss, ropogós és könnyed furmint. Az évjáratnál előre belengetett harsány savakkal, egyszerű, zöldalmás, nem túl hosszú, de tiszta ízekkel. Legyen 5

 

Határi 2020

Több, mint megnyerő illatában barack, birs, sok körte, tisztaság (a nehéz év hibáitól mentesen). Ízben naspolyás, császárkörtés karakter, de a pincétől kevéssé megszokott, egyszerűbb szabású köntösben. Viszonylag rövid, vékonyka bor, pici sóval, őszies gyümölcsökkel, tiszta savakkal és egy kis cserrel (1 nap áztatás által). Gyenge 6

 

Határi 2019**

Finom, virágos, tiszta, intenzív púderesség, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök csodás játékával illatban. Széles íz, tiszta, lendületes, húsosan harapható bor. Körte, barack, imádnivaló, lédús sárga húsú gyümölcsök. Erős a kontraszt a két évjárat közt… Ez egy zseniális bor, mely még nagyon fiatal is. 7+

 

Határi 2018

Finom és egyedi fűszeresség orrban, mély, komplex, enyhe tercier érzettel. Ízére az évjárat nagy teste nehezedik rá, kissé lapos, lustább bor az előző eleganciája után. Mély, tömény érzet, sőt enyhe érettséget is mutat már, vajas, krémes tapintás mellett. Minden édes tónusa és pufisága ellenére is komplex és emlékezetes darab. Erős 6

 

Határi 2017

Elsőre elég érett benyomást kelt, de szellőzve jön egy kedvesebb őszirbarackosság és déli gyümölcsök is (mindazonáltal illata alapján további érlelést nem igényelt ez a palack). Ízben halvány kesernye, érett jegyek, aztán az év eleven, ctrusos savai adnak neki kellő lendületet. Elsőre nem, de visszakóstolva aztán tetszett. Most gyenge 6

 

Határi 2016

Elsőre kukoricás, gyógynövényes illatok, majd szellőzve vegyül bele egy erősödő botrtiszkarakter is. Ízben eléggé rövid, üresedik, sőt a lecsengésben is megjelenik egy gombás mellékíz… Most nem volt formában. 5

 

Határi Furmint 2015*

Erős hordófűszeresség, szigorú, érett, kemény furmintosság jellemzi bukéját, kevesebb gyümölccsel. Ízben komplex, hosszú furmint, kis édességgel, hordós díszekkel. Vastag bor egy meleg évből, nagy testtel. Szép darab 6 év után is. 6+

(Itt még külön került palackba a két fajta. Kóstoltuk a hárslevelű párját is, ami elég érett, csúcsán túli állapotot mutatott. Köszönet furmintfan-kollégának a meghívásért.)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább