*Bott Csontosok - all in!
Furmint Februárliag
Szűcs Ferenc testvérünk közismerten nagy borgyűjtő hírében áll. De emellett évtizede a tállyai borászközösség aktív tagja, aki gondolt egyet és saját készletéből, illetve innen-onnan összegyűjtögette a fellelhető összes Csontos-dűlős *Bott bort Bodóék, a szűk körű tállyai borászok és persze a saját örömére. Nem tudok elég hálás lenni, hogy engem sem felejtett ki a névsorból, így a tavalyi TokajMagic-es csillagszórás után az idei Furmint Február sem maradt el az eltarthatóságban maratonista Csontosok és Exczelecziások nélkül. Remélem, nem unjátok őket...! Nekem felettébb kedvemre való sor volt:
Felvezetésképp a 2019-es dűlős sorral ismerkedtünk (előtte hordóból tetszett a 2020-as Kulcsár és a Csontos is), utána pedig elkezdtük a mélymerülést az olaszliszkai dűlővel...:
Teleki 2019
Málnás, kukoricás, kedves löszkarakter jellemzi illatát (Balassa borokat megidéző stílusban). Széles korty, gazdag, vastag, kissé pufi, krémes jelleg. Lágy bor, bizony elférne még némi sav, de ezt leszámítva parádés szerkezet jellemzi ebben az évben is. 6+
Kulcsár 2019
Szúrós, enyhén illós jegyek vegyülnek buja illatába. Ízben ez is elég vaskos, sós, kukoricás jelleg. Savból itt is lehetne még több az édeskés textúra mellé, egy kicsit most mindkét bor egydimenziós volt (ősszel sem voltam oda érte). Gyenge 6
Határi 2019*
Ez viszont gyönyörűen érik, nagyon tiszta és definiált száraz tokajias illatok. Ízben gyönyörű simaság, kerek, csiszolt élek, ez sem a savakról szóló bor, de végtelenül kedves, jól iható és a sok réteg remekül összesimult benne. 7
Csontos 2019*
Körtés, zöldalmás, messze ez a legfiatalosabb tétel a 2019-es sorban. Nagyon kerek korty, körtés, almás, de közben vastag és hosszú is. Nagy test, gazdagság, ahogy mindig, most is a sor legkomolyabb, legmarkánsabb tagja, melyre érdemes lesz később is odafigyelni. Erős 7
Csontos 2018*
Füstös, köves, érettebb, enyhén vegetális irányba fejlődő buké. Ízben lágy, édeskés, nagyon kerek, húsos bor. Az évjáratra jellemzően vastag ez is. Már ősszel is írtam, de mostanság lehet a csúcson, így lassan érdemes kibontani. 6+
Csontos 2017**
Amolyan rieslinges palackbuké, sok citrussal, naranccsal, most kezd igazán formába lendülni ez is, de tegyük is hozzá nyomban, hogy 2017 átlagon felüli év volt minden kategóriában. Sós, komplex, gyönyörű magas szerkezet jellemzi az előzőek szélessége után. Sárga gyümölcsök díszítik bőséggel, nagyon feszes (ami talán az előző 2 évjáratnál hiányzott). Egyetértettünk benne, hogy a sor egyik legszebbje, ami még évekig eltehető. Minimum 7+
Csontos 2016*
Itt is narancsosság érezhető (ami az északi termőhelyek egyik tercier sajátossága az én koordináta rendszerem szerint). A mostohább évjáratra jellemzően visszafogott, de mégis csodaszép furmint. Éteri tisztaság, simaság, légiesebb szerkezet, enyhe ízekkel, de mégis csupa elegancia árad belőle. Üvegszerűen tiszta és igényli az odafigyelésünket, de megéri picit csendben lenni mellette és élvezni a részleteket… Halk, de nagyon szép bor. Erős 7
Csontos 2015*
Füstös, termálos, hordós illatok, már a palackérett furmintosság villanásaival, a szebbik korosztályból. Sima korty, kerek, édeskés, fiatalos jelleg, ismét nagy, vállas testtel. A 19-es bor szerintem valami ilyesmi lesz idővel, miközben idősnek ezt a bort sem lehet még mondani (Judit egyik személyes kedvence). 7
Csontos 2014*
Narancsos, éterien tiszta illat, ami a nehéz, beteges év tükrében egészen rendkívüli teljesítmény 6 év után. Északias, rieslinges báj hatja át. Ízben is csupa citrus, nagyon feszes és penge savú, szépen érett korty. Tele van lendülettel, eleven ízekkel, mindenféle megingástól mentesen, és minőségben nem marad el a sor többi tagjától. 7
Csontos 2013**
Újabb nagy évhez, újabb hiteles bizonyíték. Mélyebb szín, illatban pedig sok lédús narancs, érett citrusok, igen magas szintű tisztaság! Ízben is csordultig tele van citrusokkal, hosszú, végtelen bor, sós, feszes, cizellált korty. Maga a gyönyör, és lehetetlen megmondani, pontosan meddig lehetne még érlelni (akinek van még, bátran elteheti). 7+
Exczelencziás 2013**
Igazi ritkaság. Az első Exczelencziás, ami nem tisztán Csontos volt. - Kulcsár Hárs + Csontos Furmint. Azt hiszem ez az első találkozásom ezzel a borral (és bizony könnyen lehet, hogy az utolsó is). Nagyban hasonlít az előbbi Csontosra: északias, narancsos, citrusos, gyönyörű részletekkel bír már illatban is. Ízben az évjárat gyönyörű, magas savai, sok-sok érett narancs és más lédús sárga húsú gyümölcsök bujasága érződik. Szélesebb, simább a sor derékhadánál. Igazi különleges TokajDry jelenség, amit szintén lehet még jócskán érlelni. 7+
Csontos 2012
Hogy a fejlesztés előtti üvegdugó-generáció és/vagy a forró évek hoztak-e botlást a töretlen dűlőkronológiába, azt nehéz megmondani, de az biztos, hogy két szűkebb esztendő következik immár többszöri tapasztalás nyomán: érett, füstös, sőt enyhén oxidált (kénszegény) illatok. Ízben vaskos, nehézkes és lustább hangulat, a sósság mellett jól kivehető érettséggel, amiben a gyümölcsök elfogytak. Nincs hibája a bornak, de az erények elkoptak belőle.. 5+
Csontos 2011
Az első üvegdugós kiadás. Még inkább oxidált karakter, érett, reszelt almás illatú bor, mely lassan a végét járja. Ízben lágy, lusta mozgású, szeszes, csúcsán túlra érkező benyomást kelt... Gyenge 5
Csontos 2009*
Innentől a dugóval zárt korszak következik. Klasszikus, érett tercier furmintosság orrban, füstösséggel (a Szepsy-hőskorszakot megidézve). Ízben masszív cukor jelenik meg, kerek, sima korttyal. Olyan gömbölyű akár egy labda, puha tapintással, krémes jegyekkel, félszáraz ízekkel, ami érzésem szerint az elbújó savak ellenére is hosszú életet ígér ebben a borban. 6+
Csontos 2008*
Füstös, köves, sós, gombás, marcipános illatok jelentek meg érett illatában, sőt botritisz is megjelent benne. Ízében viszont váratlanul friss, gyümölcsös, feszes, csiszolt, sós és gyönyörűen érik! Visszafogott, de csodás, kifinomult részletek jellemzik (akár a 2016-os bort), a végén egy kis botrtitisz teszi egyedivé a kortyot. Tavaly is szerettem, de most 7
Exczelecziás 2007** (1.5 L)
A 13-as illatát mutatja a 6 év korkülönbség ellenére is. Hihetetlen fiatalosság, kortalan jelleg, barackkal, naranccsal, a tercier jegyek mellett temérdek primer aromával ma is. Ízben a forró év ellenére széles savakat mutat, csupa elevenség, cukorkás díszek. Hihetetlen struktúra, időtlen szerkezet, éteri tisztasággal, élő gyümölcsökkel. Húsos, sós, arányos, kerek és cizellált TokajDry tétel. A magnumhatás egész biztosan sokat nyom itt a latba: akinek van még belőle a pincében, vigyázzon rá nagyon. Erős 8
Csontos 2007*
Vaníliás, hordós, narancsos buké mellett itt is érezhető egy jellegzetes marcipános, tercier jegy. Ízben is szépen érett, krémes, marcipános jelleg. Sós, a meleg év ellenére élő savú, de kerekebb, simább, puhább szerkezet jellemzi, mint az Exczelencziást (persze a fél literes palack a másfelessel nem is tudna versenyezni). Őt lassan érdemes meginni, nem tartogatnám már sokáig, most még ereje teljében van. 6+/7
Csontos 2006*
Bár illatában megjelent egy érett, oxidáltabb, zöldséges jelleg, de elég zárkózott és diszkrét (tavaly is ilyen volt, vagy még vegetálisabb). Aztán ízében meglepően friss még ez is, sok sav, feszesség, rengeteg citrus, mégis a végén kerek korttyal, érintésnyi cukorral. Csoda egyensúly és izgalmas komplexitás 14 év után is. 6+
Exczelencziás 2005
Az első két Exczelencziás a Csontos felső részének elvadult, öreg furmintjából készült (végül sajnos kivágásra került a terület). Az egyik legszebb száraz furmint élményemként tartottam számon hajdan: óriási bor volt ez még 2013-ban, de úgy tűnik, a közepes évjáratot utolérte a kor. Érett, szalonnás, marcipános jegyek bukkannak fel benne, birssel és körtével. Visszafogott és halványodó tétel. Ízben élénk savak, sok citrus jelenik meg, sós, krémes, karamellás jelleggel, de az érettség is teret kap már bőséggel. Szépen öregedő tétel, amivel nincs mire várni. Tiszteletteljes 6
Nézegetem utólag a tavalyi jegyzeteim (másik tárolás, másik készlet, másik helyszín, másik hangulat): a borok többsége meg sem rezzent azóta és a pontszámok, leírások szinte szóról szóra ugyanazt jelenítik meg a borokról. Elképesztő teljesítmény és vastaps: van okunk hinni a furmintban, van okunk hinni a TokajDry műfajában, ez a sor és ez a pince méltó bizonyság minderre, minduntalan.
*****
TOVÁBBI HÍREK, AJÁNLÓK:
Jövő héten egy nagy Oremus száraz sorral zárjuk a Furmint hónapját itt a blogon.
IG-on live adás holnap 11.00-kor Mészáros Lászlóval, egyenesen a *Disznókő kóstolóterméből a tokaji évjáratokkal, szombaton Ujvári Viviennel ugyanakkor a Barta rezidenciáról (mindez angol nyelven, később podcast adásban is elérhető lesz majd).
A készülő TokajGuide friss kiadása kapcsán további infok hamarosan (előrendelés márciusban indul)...