x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/V.

Kincsvadászat címke nélkül

Lázasan gyűjtöm az anyagot a friss guidehoz. Ismét összejött a pincében néhány kóstolásra várakozó palack a tokaji termelőktől, nem is tartogattam őket soká, elérkezett az ideje egy újabb vakkörnek a nappaliban. Az ötödik fordulóban is sikerült a pontozási skála széles szakaszát bejárni. Kóstoltunk Mádról, Abaújszántóról, Bodrogkeresztúrról és Vámosújfaluról is érdekességeket, többnyire ismeretlen vagy kevéssé ismert pincéktől, melyek saját kézzel vagy közösségi feldolgozós megoldásokkal készültek. A hajtás után a slowtasting-jegyzetek és a pontszámok következnek:

 

  1. Palkó Sulyom 2019:
    Nem tiszta és távolról sem megnyerő, húsleves, leveszöldség illatával, nagyon fura érettséggel. Az alapanyag itt sem lehetett rossz egyébként, de az erjedés vagy az érés folyamán valami behatás, stressz érhette a bort, biztosan nem ilyennek szánták. Keserű lecsengés, a húslevesesség ízben is jön (friss, élő gyümölcsöket nem találok), kellemetlen ízek. Ez most max. 3+

  2. Firmánszky Tokaj Dry 2019:
    Papír, kréta, gyurma, széna, friss gyümölcsök. Tiszta, körtés, zöldalmás és citrusos furmintosság. Ízben üde, friss, elég direkt és populáris, de a maga kategóriájában egy nagyon jó ivású, elegáns tétel, sok primer jeggyel. Irányított erjesztést sejtet vakon, de egy piacosan összerakott, korrekt friss tétel, jó savval, temérdek finom fehér húsú gyümölccsel. Bonyolítások nincsenek, korrekt munka, egynyári végeredménnyel. Hűtsük be, jól áll neki! Erős 5

  3. Rozgonyi Rozibor Kabar
    Egy Rozgonyit az elején kizártam durva hibákkal (3 pont alatt). Az évjárat sajnos nem derült ki a címkéről. Még fiatalos szín. Picit zavart, enyhén illós-hordós, tormásan szúrós jegyek, valamilyen technológiai defektje ennek is van, s a levegő sajnos nem előnyére alakítja, bizarr.... Pedig nagy anyag, komplexitás, de a tapadós, cseres zavaró ízjegy sajnos a kortyban is megjelenik. Széles bor, kissé csípős alkohollal, (nem igazán szép) fával, amit kérdés, hogy bedolgoz-e. Talán érnie kell még. Gyenge 4

  4. Magyar Tamás Nova Villa Furmint-muskotály Rány 2018
    Színben egy fokkal érettebb, mélyebb az eddigiek után. Illatban tercier sárga gyümölcsös jelleg, csalán, érdekes vegetáliák, fűszerek, kis merkaptán, gumi. De jót tesz neki a levegő és az alacsony hőmérséklet. Illatosabb az átlag száraz tokajiakhoz képest a muskotálynak köszönhetően, ami másnapra teljesen kinyílik és még inkább friss sárga húsú gyümölcsöket mutat. Ízben finom kis cukor, félszáraz korty, húsos, izgalmas, egyedien tartalmas, cukorkás jellegbe burkolja a furmintot az illatos fajta. Nem a megszokott tokaji textúra. Sok körte, némi kompótosság, lekvárosság. Izgalmas tétel, még érlelhető formában. A cukortöbblet (11 g/l) mellett ugyan lehetne több lendület, de vannak értékei is, szerettem. A muskotály csodákra lehet képes házasítva is. 6

  5. Radka 2018.*
    Furmint és hárslevelű. Ismét fiatalosabb szín. Illatban szuperintenzív és bájos cukorkabolt, érett alapanyag, elegancia, parfüm. Nem egy szokványos tétel. Ez is inkább hársas, mézes, virágos. Friss savak, cizellált, tartalmas, hosszú, vastag száraz tokaji. A penge sav mellett van cukor is. Elképesztő fiatal, mély és komplex szerkezet ígér remek érlelési potenciált benne. Izgalmas egyéniség, picit marcona és szögletes sav, de egyénisége és tehetsége van. Kézműves cucc Abaújszántótól, ami ebben a meleg évből is képes volt egy hűvös évben eleganciát hordozni… Bravo. 6+

  6. Magyar Tamás Furmint Héjon Rány 2016
    Egyértelmű héjon tartott, érett szín, ijesztő, de be kell valljam, illatban ritkán találom a műfajt ennyire szépnek. Érett illatok, sok sárga húsú, túlérett aszús gyümölccsel, biztos, hogy sok aszús szem lehetett már benne. Micsoda mélység, komplexitás, ilyet csak héjon tartott bor tud. Húsos, gazdag, vastag bor, egyszerre száraz és édes (20 gl/). Ritkán kóstol ilyet az ember, masszív savak, hosszú korty, sok botrtitisz, de közben puhán ölelő édessége is van. Betölt mindent és a sor első bora, amit nem tudok kiköpni. Sütőtökös jelleg, de sok egzotikus gyümölcs, tea, hosszú korty, óriási egyéniség, hatalmas szerkezet. Nem szokványos iskola, és én elég ortodox tudok lenni az ilyen járatlan utakon, de ez most tetszett: 6

  7. Magyar Tamás Furmint-Hárslevelű Rány 2017
    Fiatalosabb szín ismét. Elsőre fűszeres, húsleveses, bizarr illat, fülledt, kellemetlen, zavart buké. Napokkal később sokat tisztul, jönnek a tisztább, citrusosabb, finom és tiszta gyümölcsös jegyek. Muszáj szellőztetni őket! Érett, oxidált furmintos íz, sok alkohol, elég üres szerkezet, nyersen szárító savakkal és alkohollal a végén. A korty közepén nem sok minden történik sajnos… Aránytalan, kissé üres és rövid íz, kevés örömmel, csípős és kesernyés végszóval. De ha jól aláhűtjük, akkor az alkohol kevéssé csíp és több gyümölcsöt érezhetünk. Két nappal bontás után (és alaposan lehűtve) egy teljes pontot javul a teljesítménye: az átlag így halvány 5

  8. Magyar Tamás Rány Furmint Válogatás 2013
    Nem tiszta, dohosnak tűnik elsőre, de másnapra hihetetlen, a borász javaslatának megfelelően valahogy kiszellőzik. A gombásság most is érezhető, de közben előjönnek a gyümölcsök (sárgák, érettek, szépek). Sajnos harmadnapra az oxidáció már ikezdi a bor illatát. Húsos, vastag, de sajnos ízben sem makulátlan. Túlérett gyümölcs és túlérett bor (pedig az alapanyag gyönyörű lehetett). Vastag, és komoly anyag, van benne sok botritisz is, s a gombaíz eluralkodik rajta, a jellegzetes diós irányba viszi az ízeket… Misztérium, mi történhetett vele pontosan, de sajnos ez a bor így ebben a formában nehezen találja meg a táborát. Oldschool tokaji száraz a 2000 előtti érát idézi. 4

  9. Magyar Tamás Rány Furmint Telitalálat 2015.
    Meglepően modern, finom, tiszta illat. Sárga citrusok, fiatalos, finom, könnyed, vagány és újító (bár sajnos másnapra szúrós hangnemre vált, mintha egy kis illó is bujkálna benne). Nagyon természetes bornak hat. Elegáns, cizellált, citrusos, grapefruitos, mentás, fűszeres íz, hordóval. Primer jelleg, metsző tisztaság és egyfajta autentikus stílus világlik át gyönyörű részletein keresztül, sajnos másnapra kissé tompulnak az élvezeti értékek. Az első benyomás így is felettébb tetszett. Gyenge 6

  10. Magyar Tamás 7 grammos Furmint 2011
    Túlkoros. Bizarr, kusza és kellemetlen, érett, oxidált illatjegyek, de a meleg év bizonytalan érési potenciálja is rányomja bélyegét. Pinceíz, kellemetlen bor, egyértelműen a lejtőn lefelé. Kesernye, oxidáltság. Az íze se tiszta, van cukor, de az sem igazán menti meg már…. 3

  11. Kulcsár Gábor Betsek 2018.*
    Tiszta késői szüret illat, lappangó a botritisz, borsóhüvely, virágméz, propolisz, késői szüretes jelleg, picit émelyítő. Sok cukor, krémes, hömpölygően édes bor. Brutál magas cukor, hosszú íz. Túlérett sárga húsú gyümölcsök, végtelen korty, vakon is kivehetően meleg év, de azért a savak is kiegyenesítik. Hamisítatlan tokaji gazdagság érződik benne. Azt gondolom a 0.75-ös palackot semmi nem indokolja. Masszív desszertbor, amit az ázsiai konyha is képes lenne kísérni...  7

  12. Takács Pince Abigél 2017.*
    Fiatal édes illat, de mégis szinte aszús ígéretekkel. Érett körte, alma, kompótosság, nagyon szépen nyílik a birslekvárig. Sok cukor, sok körte és érett birs ízben is. Wow, elképesztő hosszú és nagyon fiatalos. Egyedi textúra, amiben nem az aszússág, sokkal inkább a tiszta gyümölcsök dominálnak, izgalmas egyéniség. Sok cukor, elegáns, lendületes savak, almatermésűek zamataival egy szuper évjáratból. 7

  13. Magyar Tamás Rány Száraz Szamorodni 2009
    Flor hangulatú oxidáció, száraz szamos stílus, kenyérhéjas, egészen mákos bejglis, érett stílusban. Gomba is bevillan. Masszív kesernye, oxidált jegyek, leülős bor. Markáns sav, szivarozós, penészgombás jelleg, jellegzetes szamo hangulat, fickód savval. Oldschool, de nem öreg még, simán érhet a palackban. 4+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább