TOKAJ - vakteszt/V.
Kincsvadászat címke nélkül
Lázasan gyűjtöm az anyagot a friss guidehoz. Ismét összejött a pincében néhány kóstolásra várakozó palack a tokaji termelőktől, nem is tartogattam őket soká, elérkezett az ideje egy újabb vakkörnek a nappaliban. Az ötödik fordulóban is sikerült a pontozási skála széles szakaszát bejárni. Kóstoltunk Mádról, Abaújszántóról, Bodrogkeresztúrról és Vámosújfaluról is érdekességeket, többnyire ismeretlen vagy kevéssé ismert pincéktől, melyek saját kézzel vagy közösségi feldolgozós megoldásokkal készültek. A hajtás után a slowtasting-jegyzetek és a pontszámok következnek:
-
Palkó Sulyom 2019:
Nem tiszta és távolról sem megnyerő, húsleves, leveszöldség illatával, nagyon fura érettséggel. Az alapanyag itt sem lehetett rossz egyébként, de az erjedés vagy az érés folyamán valami behatás, stressz érhette a bort, biztosan nem ilyennek szánták. Keserű lecsengés, a húslevesesség ízben is jön (friss, élő gyümölcsöket nem találok), kellemetlen ízek. Ez most max. 3+ -
Firmánszky Tokaj Dry 2019:
Papír, kréta, gyurma, széna, friss gyümölcsök. Tiszta, körtés, zöldalmás és citrusos furmintosság. Ízben üde, friss, elég direkt és populáris, de a maga kategóriájában egy nagyon jó ivású, elegáns tétel, sok primer jeggyel. Irányított erjesztést sejtet vakon, de egy piacosan összerakott, korrekt friss tétel, jó savval, temérdek finom fehér húsú gyümölccsel. Bonyolítások nincsenek, korrekt munka, egynyári végeredménnyel. Hűtsük be, jól áll neki! Erős 5 -
Rozgonyi Rozibor Kabar
Egy Rozgonyit az elején kizártam durva hibákkal (3 pont alatt). Az évjárat sajnos nem derült ki a címkéről. Még fiatalos szín. Picit zavart, enyhén illós-hordós, tormásan szúrós jegyek, valamilyen technológiai defektje ennek is van, s a levegő sajnos nem előnyére alakítja, bizarr.... Pedig nagy anyag, komplexitás, de a tapadós, cseres zavaró ízjegy sajnos a kortyban is megjelenik. Széles bor, kissé csípős alkohollal, (nem igazán szép) fával, amit kérdés, hogy bedolgoz-e. Talán érnie kell még. Gyenge 4 -
Magyar Tamás Nova Villa Furmint-muskotály Rány 2018
Színben egy fokkal érettebb, mélyebb az eddigiek után. Illatban tercier sárga gyümölcsös jelleg, csalán, érdekes vegetáliák, fűszerek, kis merkaptán, gumi. De jót tesz neki a levegő és az alacsony hőmérséklet. Illatosabb az átlag száraz tokajiakhoz képest a muskotálynak köszönhetően, ami másnapra teljesen kinyílik és még inkább friss sárga húsú gyümölcsöket mutat. Ízben finom kis cukor, félszáraz korty, húsos, izgalmas, egyedien tartalmas, cukorkás jellegbe burkolja a furmintot az illatos fajta. Nem a megszokott tokaji textúra. Sok körte, némi kompótosság, lekvárosság. Izgalmas tétel, még érlelhető formában. A cukortöbblet (11 g/l) mellett ugyan lehetne több lendület, de vannak értékei is, szerettem. A muskotály csodákra lehet képes házasítva is. 6 -
Radka 2018.*
Furmint és hárslevelű. Ismét fiatalosabb szín. Illatban szuperintenzív és bájos cukorkabolt, érett alapanyag, elegancia, parfüm. Nem egy szokványos tétel. Ez is inkább hársas, mézes, virágos. Friss savak, cizellált, tartalmas, hosszú, vastag száraz tokaji. A penge sav mellett van cukor is. Elképesztő fiatal, mély és komplex szerkezet ígér remek érlelési potenciált benne. Izgalmas egyéniség, picit marcona és szögletes sav, de egyénisége és tehetsége van. Kézműves cucc Abaújszántótól, ami ebben a meleg évből is képes volt egy hűvös évben eleganciát hordozni… Bravo. 6+ -
Magyar Tamás Furmint Héjon Rány 2016
Egyértelmű héjon tartott, érett szín, ijesztő, de be kell valljam, illatban ritkán találom a műfajt ennyire szépnek. Érett illatok, sok sárga húsú, túlérett aszús gyümölccsel, biztos, hogy sok aszús szem lehetett már benne. Micsoda mélység, komplexitás, ilyet csak héjon tartott bor tud. Húsos, gazdag, vastag bor, egyszerre száraz és édes (20 gl/). Ritkán kóstol ilyet az ember, masszív savak, hosszú korty, sok botrtitisz, de közben puhán ölelő édessége is van. Betölt mindent és a sor első bora, amit nem tudok kiköpni. Sütőtökös jelleg, de sok egzotikus gyümölcs, tea, hosszú korty, óriási egyéniség, hatalmas szerkezet. Nem szokványos iskola, és én elég ortodox tudok lenni az ilyen járatlan utakon, de ez most tetszett: 6 -
Magyar Tamás Furmint-Hárslevelű Rány 2017
Fiatalosabb szín ismét. Elsőre fűszeres, húsleveses, bizarr illat, fülledt, kellemetlen, zavart buké. Napokkal később sokat tisztul, jönnek a tisztább, citrusosabb, finom és tiszta gyümölcsös jegyek. Muszáj szellőztetni őket! Érett, oxidált furmintos íz, sok alkohol, elég üres szerkezet, nyersen szárító savakkal és alkohollal a végén. A korty közepén nem sok minden történik sajnos… Aránytalan, kissé üres és rövid íz, kevés örömmel, csípős és kesernyés végszóval. De ha jól aláhűtjük, akkor az alkohol kevéssé csíp és több gyümölcsöt érezhetünk. Két nappal bontás után (és alaposan lehűtve) egy teljes pontot javul a teljesítménye: az átlag így halvány 5 -
Magyar Tamás Rány Furmint Válogatás 2013
Nem tiszta, dohosnak tűnik elsőre, de másnapra hihetetlen, a borász javaslatának megfelelően valahogy kiszellőzik. A gombásság most is érezhető, de közben előjönnek a gyümölcsök (sárgák, érettek, szépek). Sajnos harmadnapra az oxidáció már ikezdi a bor illatát. Húsos, vastag, de sajnos ízben sem makulátlan. Túlérett gyümölcs és túlérett bor (pedig az alapanyag gyönyörű lehetett). Vastag, és komoly anyag, van benne sok botritisz is, s a gombaíz eluralkodik rajta, a jellegzetes diós irányba viszi az ízeket… Misztérium, mi történhetett vele pontosan, de sajnos ez a bor így ebben a formában nehezen találja meg a táborát. Oldschool tokaji száraz a 2000 előtti érát idézi. 4 -
Magyar Tamás Rány Furmint Telitalálat 2015.
Meglepően modern, finom, tiszta illat. Sárga citrusok, fiatalos, finom, könnyed, vagány és újító (bár sajnos másnapra szúrós hangnemre vált, mintha egy kis illó is bujkálna benne). Nagyon természetes bornak hat. Elegáns, cizellált, citrusos, grapefruitos, mentás, fűszeres íz, hordóval. Primer jelleg, metsző tisztaság és egyfajta autentikus stílus világlik át gyönyörű részletein keresztül, sajnos másnapra kissé tompulnak az élvezeti értékek. Az első benyomás így is felettébb tetszett. Gyenge 6 -
Magyar Tamás 7 grammos Furmint 2011
Túlkoros. Bizarr, kusza és kellemetlen, érett, oxidált illatjegyek, de a meleg év bizonytalan érési potenciálja is rányomja bélyegét. Pinceíz, kellemetlen bor, egyértelműen a lejtőn lefelé. Kesernye, oxidáltság. Az íze se tiszta, van cukor, de az sem igazán menti meg már…. 3 -
Kulcsár Gábor Betsek 2018.*
Tiszta késői szüret illat, lappangó a botritisz, borsóhüvely, virágméz, propolisz, késői szüretes jelleg, picit émelyítő. Sok cukor, krémes, hömpölygően édes bor. Brutál magas cukor, hosszú íz. Túlérett sárga húsú gyümölcsök, végtelen korty, vakon is kivehetően meleg év, de azért a savak is kiegyenesítik. Hamisítatlan tokaji gazdagság érződik benne. Azt gondolom a 0.75-ös palackot semmi nem indokolja. Masszív desszertbor, amit az ázsiai konyha is képes lenne kísérni... 7 -
Takács Pince Abigél 2017.*
Fiatal édes illat, de mégis szinte aszús ígéretekkel. Érett körte, alma, kompótosság, nagyon szépen nyílik a birslekvárig. Sok cukor, sok körte és érett birs ízben is. Wow, elképesztő hosszú és nagyon fiatalos. Egyedi textúra, amiben nem az aszússág, sokkal inkább a tiszta gyümölcsök dominálnak, izgalmas egyéniség. Sok cukor, elegáns, lendületes savak, almatermésűek zamataival egy szuper évjáratból. 7 -
Magyar Tamás Rány Száraz Szamorodni 2009
Flor hangulatú oxidáció, száraz szamos stílus, kenyérhéjas, egészen mákos bejglis, érett stílusban. Gomba is bevillan. Masszív kesernye, oxidált jegyek, leülős bor. Markáns sav, szivarozós, penészgombás jelleg, jellegzetes szamo hangulat, fickód savval. Oldschool, de nem öreg még, simán érhet a palackban. 4+