x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - SanzonTokaj

Ígéretes modern variációk furmintra

Három hónap után újra magic…. El sem hiszem, hogy ez az áprilisra tervezett kóstoló is eljött végre. Megérte azonban várni. Rácz Erika noha Komlóskán nőtt föl, csak 2014 óta készít borokat, de azóta is a perfekcionizmus és a kompromisszummentes profizmus a leginkább jellemző, bármilyen bor készítéséről legyen is szó. Az első évjáratok alapvetően a száraz borok finomhangolásairól szóltak, mely ahogy látni fogjuk 2016-ban hozta el az első igazán szép villanásokat, hogy aztán egy 16-os fordítás és aszú után 2017-ben egy szép szamorodni mellett teljes fényében tündökölhessen Sanzon-jelenség. - Tökéletes tisztaság, finom elegancia mellett a termőhelyi szemlélet jegyében a Rány-dűlő játsszák a főszerepet. Erdőbénye egyik meghatározó és következetes birtokának remek furmintjairól fogok ma beszámolni. Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy TokajDry boroknál fordulatot hozó 6-7 éves kor után ugyan milyen irányba fejlődnek ezek a csiszolt gyöngyszemek....

Rány Furmint 2015

Olajos mag, szotyi, elég zárt, de szépen kialakult, belakta a palackot. Szép csillogó köves, nagyon enyhén (nem tolakodóan) füstös termőhelyiség villan meg orrban, finom gyurmával, marcipánnal, igényes hordóval, körtével és birssel. Széles, vastag, húsos, gazdag bor. Komoly hossz, melegség, nagy test, elegáns, szépen aláhúzott hordóhasználat. Nagy furmint, érezhető alkohollal és csipetnyi sóssággal a végén. Erős 6

 

Rány Furmint 2016.*

Meglepően fiatalos halvány citromszín. Neutrális, visszafogott, de sokkal elegánsabb, tisztább orrban. Nagyon halk, bár 2016 nem volt egy aromagazdag év. Csiszolt, sós, nagyon szépen összeérett alkotók. Modern és kortárs hangulat. Sós utóíz, gyönyörűen definiált terroirjelleg. Sűrű szövet, kivételes komplexitás, letaglózó eleganciával és tisztassággal. Olyan nagy fehérbor, ami nem azzal akar szép lenni, hogy sok, hanem azzal, hogy mindene a helyén van és profi. 7

 

Rány Furmint 2017.*

Gyönyörű gyümölcsök illatban: fiatalos, primer, üde, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök mellett szép termőhelyiség, finoman jelenik meg a dűlő. Moderált, profi és tiszta buké. Csodás cukor, remek egyensúly, feszes és egyszerre édes és sós ízek. Félszáraz karakter, de a sav lemos mindent és messzire repíti a kortyot, még azon is túl… Gyönyörű korty, cizellált, húsos, eleven, gazdag, hosszú. Rengeteget fejlődött egy év alatt, most van igazán formában, de 2017 nagyon hosszú életű évnek ígérkezik. Könnyű rajongani ezért a vibrálásért. 7+

 

Selection Furmint 2018.*

Banán, trópusi gyümölcsök, csupa primer jegy, furminthoz képest meglepően illatos, eszméletelen sárga színű illat árad belőle. Húsos gyümölcsösség, krémes, vastag, hosszú bor, sok tropikális jeggyel ismét. Mézédes, szép cukorral, finom arányokkal kényeztet. Nagyon sima és kerekre csiszolt. Ezzel a beltartalommal vsz még el is lehet tenni, de érzésem szerint ez az év a fiatal szárazak éve Tokajban. 6+

 

Selection Furmint 2017.*

Maszkulinabb, komolyabb, szúrósabb, hegyesebb illat, hordó, gyanta, vajkörte, krémesség. Modern, finom és elegáns buké, ami komolyságot is vastagon sugall. Szépen beérett, élénk, lendületes savú, hosszú, nagy ívű, a 18-asnál érezhetően feszesebb és izgalmasabb, virgoncabb szerkezet. Még nagyon fiatal. El lehet tenni simán évekre. Tökéletes balansz sav- és cukor terén. Nagyon izgalmas megközelítése a fajtának. Rá tudnám mondani, hogy ez a Sanzon-féle irány lehetne a Szent Grál TokajDry-ban. Gyönyörű arányok, példás egyensúllyal. Nagyon szép munka. 7

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább