BEMUTATKOZIK: Lengyel Ottó Pincészete (helyszíni szemle)
Hangulatos kis pince és vendégház Abaújszántón
Zajlik az élet Abaújszántón is mindeközben. Vendéglátás és borok terén is van új a nap alatt, amiről érdemes lesz egy friss kiadványban beszámolnom... Egy vérbeli tanárember, aki Abaújszántó központjától pár lépésre készíti borait pincéjében teljesen ösztönös módon. Ezek a borok nem trendkövetők, és az évjáratok, a termőhely, illetve a családi borászkodás stílusjegyeit rezzenéstelenül, őszintén közvetítik, sokmindent áthozva a hagyományos hegyaljai borászkodás jellegéből. Fordítás, szamorodni és aszú vonalon számos gyöngyszembe belefuthatunk boraik közt, s immár a második generációval Réka is igyekszik bekapcsolódni a borászat életébe. Vendégházuk mellett bátran keressük fel a gyönyörű, ódon pincét, ha ezen a szép településen át visz az utunk! Négy+ pontot bejáró ív mentén kóstoltuk meg aktuális boraikat:
Bea Furmint-hárslevelű 2018
Abaújszántó első dűlője Tállya irányába tekintve (kelet). Elég masszív mandulaillattal indul. Ízben testes, erőteljes, vastag száraz tokaji, mely érezhetően nem savra lett szedve, hanem szép érettségre. Körtés, almás, testes, enyhén kesernyés ízek, de tisztán és szépen elkészítve. Ezt hívják korrekt kezdésnek. 5
Bea Furmint-hárslevelű 2017
Itt azonban már bevillan némi oxidáció, dió, újraerjedés jegyeivel. Ízben is diós, érett, de telt és húsos jegyek. A remek év ellenére egy korábbi érés nyomai fedezhetők fel benne. 4+
Furmint-muskotály 2017
Sherrys, szamorodnis, egyértelműen érett jelleg hatja át a bort orrban. Ízben szép zamatok, de eléggé érett, oldschool vonások uralják. Kár lenne már tartogatni. 4
Furmint (félédes) 2015
Almás, körtés illatok, kifejezően, tisztán. Tiszta íz, szép cukor, szuper savval, remek egyensúly mellett. Amit ebből a kategróiából ki lehet hozni, azt ez a bor szépen hozza. Kis kesernye érzékelhető a korty végén, de ezt leszámítva tiszta, harmonikus bor. 5
Szamorodni 2010
Fűszeres és növényi jelleg, sok citrussal, mentával, leheletnyi fülledtséggel. Ízben nagyon erős botritisz, sok sav, kesernye, gombás jegyek. Utóízben is a citrusos savak szárítása érezhető leginkább és érezhetően magas szárazanyagtartalom ad neki tekintélyes hosszúságot. A nehéz év mégis megtépázta és lyukakat ütött rajta némileg. Egyszerre izgalmas és torzószerű szamorodni. 4+
Szamorodni 2013
Gombás, fülledt, diós, körtés illatok keverednek aromáiban. Ízben grillázs, érett, eléggé nehézkes, kesernyés, diós zamatok szövik át a kortyot. Tipikus kenyérhéjas retro-szamorodni jelleg (utóbb derült ki, hogy 4 hónapig héján erjedt a bor). 4
Fordítás 2016
Itt kezdtünk el átfordulni az izgalmakba. Végre tiszta gyümölcs illatok: barack, friss pirmer jelleg, szép gombásság a nehéz, esős szüretű év ellenére is. Ízben a jellegzetes fordításos kesernye mellett sok zamatos barack, tokajias jegy villan be. A botritiszt egy vaníliás, széles karakter egészíti ki hosszan. Ez végre tetszett. Halvány 6
Kassi Furmint 2017
Vagy mai nevén Kassaváros-dűlő. Fűszeres, gombás, botritiszes jegyek orrban. Nagyjából 70 g/l cukor van jelen. Ettől édes, kissé lomha, lusta bor, amiben kevés a lendület. Nehézkes korty, a végén idegen mellékízekkel… Ezzel megintcsak voltak bajaim. 4
Kassi Hárs 2017
Sok fűszer, aromásabb jelleg a furmint után. Ízben ez is elég vastag, de krémesebb, egzotikus gyümölcsök játékosságával. Arányos, jó italú, és ez még fiatalos szép formában van, szemben a furminttal. Halvány 5
Szamorodni 2018.*
Szerencsére szimpatikus vendéglátóink két szép tételt tartogattak a végére. Ismét tiszta tokajiasság orrban: sok-sok friss, érett barack, aszús vonások, definiált tokajisággal (noha 2018 az én olvasatomban a nagy meleg miatt nem a botritiszes borok éve). Ízben fiatal szamorodnikban nagyon tipikus banán, őszibarack, primer gyümölcsök. Mai elvárások szerinti, kortárs szamó-jelleg, ami korunkban is versenyképes. 6+
Aszú 2017.*
És ahogy az lenni szokott: egy nagy év aszúja mindig minden kétséget képes kizárni… Ilyen borokat kóstolva az ember hirtelen megérti, hogy miért kezdték el szemenként szedni az aszús szőlőt. Orrban friss gyümölcsök, itt is főként felezett őszibarackos jegyek, finom gombásság, érezhetően kiváló évjárati karakter. Ízben magas cukorérzet, mély, sűrű aszú, vastag idomok, szép gomba, súlyos és masszív tétel, a műfaj tanári stílusjegyeivel, egy tanárember keze nyomán. Ezt a két bort évek múlva is megkóstolnám újra. 7+