x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Lengyel Ottó Pincészete (helyszíni szemle)

Hangulatos kis pince és vendégház Abaújszántón

Zajlik az élet Abaújszántón is mindeközben. Vendéglátás és borok terén is van új a nap alatt, amiről érdemes lesz egy friss kiadványban beszámolnom... Egy vérbeli tanárember, aki Abaújszántó központjától pár lépésre készíti borait pincéjében teljesen ösztönös módon. Ezek a borok nem trendkövetők, és az évjáratok, a termőhely, illetve a családi borászkodás stílusjegyeit rezzenéstelenül, őszintén közvetítik, sokmindent áthozva a hagyományos hegyaljai borászkodás jellegéből. Fordítás, szamorodni és aszú vonalon számos gyöngyszembe belefuthatunk boraik közt, s immár a második generációval Réka is igyekszik bekapcsolódni a borászat életébe. Vendégházuk mellett bátran keressük fel a gyönyörű, ódon pincét, ha ezen a szép településen át visz az utunk! Négy+ pontot bejáró ív mentén kóstoltuk meg aktuális boraikat:

 

Bea Furmint-hárslevelű 2018

Abaújszántó első dűlője Tállya irányába tekintve (kelet). Elég masszív mandulaillattal indul. Ízben testes, erőteljes, vastag száraz tokaji, mely érezhetően nem savra lett szedve, hanem szép érettségre. Körtés, almás, testes, enyhén kesernyés ízek, de tisztán és szépen elkészítve. Ezt hívják korrekt kezdésnek. 5

 

Bea Furmint-hárslevelű 2017

Itt azonban már bevillan némi oxidáció, dió, újraerjedés jegyeivel. Ízben is diós, érett, de telt és húsos jegyek. A remek év ellenére egy korábbi érés nyomai fedezhetők fel benne. 4+

 

Furmint-muskotály 2017

Sherrys, szamorodnis, egyértelműen érett jelleg hatja át a bort orrban. Ízben szép zamatok, de eléggé érett, oldschool vonások uralják. Kár lenne már tartogatni. 4

 

Furmint (félédes) 2015

Almás, körtés illatok, kifejezően, tisztán. Tiszta íz, szép cukor, szuper savval, remek egyensúly mellett. Amit ebből a kategróiából ki lehet hozni, azt ez a bor szépen hozza. Kis kesernye érzékelhető a korty végén, de ezt leszámítva tiszta, harmonikus bor. 5

 

Szamorodni 2010

Fűszeres és növényi jelleg, sok citrussal, mentával, leheletnyi fülledtséggel. Ízben nagyon erős botritisz, sok sav, kesernye, gombás jegyek. Utóízben is a citrusos savak szárítása érezhető leginkább és érezhetően magas szárazanyagtartalom ad neki tekintélyes hosszúságot. A nehéz év mégis megtépázta és lyukakat ütött rajta némileg. Egyszerre izgalmas és torzószerű szamorodni. 4+

 

Szamorodni 2013

Gombás, fülledt, diós, körtés illatok keverednek aromáiban. Ízben grillázs, érett, eléggé nehézkes, kesernyés, diós zamatok szövik át a kortyot. Tipikus kenyérhéjas retro-szamorodni jelleg (utóbb derült ki, hogy 4 hónapig héján erjedt a bor). 4

 

Fordítás 2016

Itt kezdtünk el átfordulni az izgalmakba. Végre tiszta gyümölcs illatok: barack, friss pirmer jelleg, szép gombásság a nehéz, esős szüretű év ellenére is. Ízben a jellegzetes fordításos kesernye mellett sok zamatos barack, tokajias jegy villan be. A botritiszt egy vaníliás, széles karakter egészíti ki hosszan. Ez végre tetszett. Halvány 6

 

Kassi Furmint 2017

Vagy mai nevén Kassaváros-dűlő. Fűszeres, gombás, botritiszes jegyek orrban. Nagyjából 70 g/l cukor van jelen. Ettől édes, kissé lomha, lusta bor, amiben kevés a lendület. Nehézkes korty, a végén idegen mellékízekkel… Ezzel megintcsak voltak bajaim. 4

 

Kassi Hárs 2017

Sok fűszer, aromásabb jelleg a furmint után. Ízben ez is elég vastag, de krémesebb, egzotikus gyümölcsök játékosságával. Arányos, jó italú, és ez még fiatalos szép formában van, szemben a furminttal. Halvány 5

 

Szamorodni 2018.*

Szerencsére szimpatikus vendéglátóink két szép tételt tartogattak a végére. Ismét tiszta tokajiasság orrban: sok-sok friss, érett barack, aszús vonások, definiált tokajisággal (noha 2018 az én olvasatomban a nagy meleg miatt nem a botritiszes borok éve). Ízben fiatal szamorodnikban nagyon tipikus banán, őszibarack, primer gyümölcsök. Mai elvárások szerinti, kortárs szamó-jelleg, ami korunkban is versenyképes. 6+

 

Aszú 2017.*

És ahogy az lenni szokott: egy nagy év aszúja mindig minden kétséget képes kizárni… Ilyen borokat kóstolva az ember hirtelen megérti, hogy miért kezdték el szemenként szedni az aszús szőlőt. Orrban friss gyümölcsök, itt is főként felezett őszibarackos jegyek, finom gombásság, érezhetően kiváló évjárati karakter. Ízben magas cukorérzet, mély, sűrű aszú, vastag idomok, szép gomba, súlyos és masszív tétel, a műfaj tanári stílusjegyeivel, egy tanárember keze nyomán. Ezt a két bort évek múlva is megkóstolnám újra. 7+

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább