BEMUTATKOZIK - Budányi Pincészet (helyszíni szemle)
Régiből az új felé és újtól a régiig
Van még borászat Hegyalján, aminek a létezéséről én is alig-alig tudok. Ahogy az persze elő is van írva, én is otthoni üzemmódra álltam át itt Pesten minden lehetséges téren. Hetente max egyszer mozdulok ki, akkor viszont a munkám és hivatásom a Tokaji borvidékre visz. Hogy ez ne csak az én megélhetésemről szóljon, úgy voltam vele március végétől, hogy támogassuk egymást a nehéz időkben: ha Hegyaljára kell mennem, segítek a borászoknak a pesti kiszállításban (térítésmentesen). Soha nem volt még ekkora szükségük ugyanis arra, hogy online rendeljenek tőlük. Rengeteg pince a helyi eladásból él, ami egy hónapja pár nap alatt teljesen befagyott. Így akinek volt már része tokaji pincetúrán, azok azért, akinek nem volt még azok azért álljanak oda kedvenc pincéjük mellé; ki-ki a saját favoritjait támogassa rendeléssel, mert csak így tudnak majd életben maradni! Könyveket vittem tehát Tokajba, és borokkal, címekkel tértem vissza a fővárosba, de hazafelé jövet beugrottam Szerencsre, a Budányi-fivérekhez, hisz ahogy az elején is utaltam rá, eddig kiestek a látómezőmből.
Pár éve az Országos Borversenyen ők kapták a legmagasabb pontszámot egy 99-es aszújukra. Volt szerencsém nekem is bírálni a borukat. Épp egy olyan bírálat volt ez, ahol a zsűri igencsak vegyes összetételű volt, amihez érdekes párhuzamot adott az, hogy a tokaji édes borok is igen változatos stílus mentén érkeztek a poharakba: az idős zsűritagok rendre alulpontozták a világos színű és gyümölcsös aszúkat, várták a barnább színeket és a diós, dohányos ízeket, addig mi fiatalabbak épp ellenkezőleg. Aztán a vége felé jött ez a közel húsz éves tétel, és érezni lehetett, hogy hirtelen mindent felülír két csoda: Tokaj és 1999. A rendkívüli termőhely és borkategória, illetve a bombasztikus aszús évjárat találkozása. Stlusról sokat lehetne vitatkozni (noha én eddigi pályám alatt egyérrtelműen a tokaji újhullám felé húztam), de abban is nagyon hiszek, hogy vannak örökérvényű erényei Tokajnak, amik minden politikai és történelmi korszakon képesek voltak átviláglani. A vájtfülűeknek elég csak a halhatatlan 72-es aszúkra gondolni, egy bármikor szedett eszencia örökéletű csodájára vagy akár a történelmi dűlők mindenkori nagyságára (klasszifikációtól függetlenül....egyelőre). Szóval az a bor ott és akkor, valóban mindenkit meggyőzött, kortól és egyéb meggyőződésektől függetlenül.
Most eljött az ideje, hogy meglátogassam őket személyesen is, a két ikerfivért, ifjabb Budányi Jánost és Gergőt, akik tállyai és szerencsi területekről szüretelik és veszik a termést. A 90-es évek eleje óta családilag készítik boraikat. A jelenlegi generáció is elvégezte borászati tanulmányait Gyöngyösön, és rögvest bele is vágtak a munkába otthon. Így noha kimaradt a külföldi tanulmányút, de mégis igyekeznek annyi friss és új energiát beletenni a családi borászatba, amennyit csak lehet. Szerencsen övék az egyik legnagyobb pince, 7 ággal, de van borászati épület és hamarosan lesz vendégház is Tállyán, amihez szintén mély gyökerek kötik őket. A látványos szerencsi pincében, sok évtizedes aszú archívum mellett az alábbi borokat kóstolhattam meg náluk:
Sárgamuskotály 2019
Szőlőlé, szőlővirág, intenzív és nagyon megnyerő, piacos illat. Fiatalos, friss, primer izek játszák a főszerepet. Eléggé kevés sav, de cserébe nagyon finom gyümölcsökkel. Tiszta, korrekt és fajtajelleges tétel, melyet 4-5 g cukor tesz még fogyaszthatóbbá. Remek kezdés, szuper alapbor! 5+
Furmint 2019
Friss, zöldséges, borsóra emlékeztető illat, és egy kis puskaporosság bujkál benne. Friss aavak, fanyarkás ízvilűg, könnyed test. Lime-os, összehúzó, de tiszta ízű bor. Most a muskotály tetszett jobban 5
Gemini 2019
A pince félszáraz bubis bor. Furmint-sárgamuskotály házasítás. Orrhosszal talán most a furmint a meghatározóbb illatban, mellett a 40 % muskotály szőlőlés, picti parfümös díszítése is szép.
Nagyon gyümis, barackos, déli gyümölcsös íz, félszáraz, csajos jelleg, de a buborékok nagyon jól integráltak. Tiszta, almás, körtés, és a végén elég markánsan édes jegyeket érezni. Egy kicsivel több lendület, feszesség jól esne. 4+
Sárgamuskotály Késői szüret 2019
Friss töltés, ehhez mértem elég kócos formában van, aminek az idő vélhetően jót fog még tenni. Egyelőre tormás, szúrós, zöldséges jegyeket mutat orrban. Ízben magas cukor, de a szúrósság sajnos itt is tettenérhető. Összességében nehézkes korty, szinte mustos textúrával (az enyhe savak miatt is), és zilalt összképpel. (Sok értelme nincs is pontozni, vissza kell rá térni...de most inkább 4)
Szamorodni 2013
Gombás, mély, kissé nehézkes illat sejteti, hogy komoly anyag, nagy évjáratból. A kortyban megjelenik a hagyományos tokaji pincek jellege. Diós, tradicionális szamorodnis izek, sok gombával, kesernyével, közepes cukorérzettel. Old school szamorodni, krémes, széles ízzel, noha a szamorodni mezőnyben elég alacsony 70 körüli cukorral. 5
Furmint Késői szüret 2018
A szárazban is érezhető borsóhüvelyes, zöldésges, szúrós jegyek itt is megjelennek orrban. Krémes, magas cukor, viszonylag itt is kevéske sav, azaz klasszik 18-as ízvilág (noha a sav, szinte minden borban eléggé a háttérben volt). A 140-es cukor viszont teszi a dolgát, egzotikusi gyümölcsökkel. Kár a zavart illatért. 5+
Aszú 2017.*
Friss töltés, elképesztő koncentrációval, és fantasztikusan nyíló illattal! - Elsőre birslekvar, fiatal aszús illat. Percek után átvált intenzív baracklekváros szólamokra. Narancs. Hosszú, vastag, lekváros, diós, klasszikus vonal, de meg sok mély erett lekváros gyümölccsel nyakon ötve. Csoda egyensúly és nem is csak a cukor és a sav terén, de a régi és az új iskola metszéspontjában is. Eszméletlen hosszú. Mese nincs: 2017-re oda kell figyelni édesben is (a szárazak már bizonyítottak)! 7+
Aszú 2013
Gomba, porossag, zártság mutatkozik illatában (várnék még kicsit gyümölcsöket, fiatalos jegyeket ebben a korban). Krémes, hosszú, testes, gombás ízek jellemzik többnyire. Az évjáratra jellemző módon kicsit lusta, savakban szegény aszú. Szép ez (de 2017 sokkalta szebb). 6+
Aszúeszencia 2000.**
Diólikőr, szarvasgomba, fakéreg, érettség, gyógynövények, hihetetlen komplex és markáns tercier palackbuké. Sok cukor, sok sav, ííben is érett, kávés jegyek, mélység, utóízében karamell. Elképesztő struktúra, mézes textúra. Hosszú és újabb tanúbizonysága annak, hogy 2000 is egyike legnagyobb tokaji évjáratoknak, mert bár meleg év volt, a borok mégis gyönyörű savakkal, hosszan érnek a palackban. Nagy élmény. 7+