LOIRE-LAMOUR/VI: Arnaud Lambert - Brézé, Saumur
Vol. 6: Itt ér véget a lamour
Befejező részéhez ér a Loire középső szakaszát érintő kalandozásunk. Egy vegyes sorral zárul a cheninnel és a cabernet franc-nal való ismerkedés. Nyitott pince garázsában kóstolgattunk Arnaud Lambert saumur-i és saumur champigny-i borai közül. Borokon át megízlelhettük, de belülről sajnát szemünkkel is megnézhettük a lenyűgöző Chateau de Brézé-t is, mely az egyik leghíresebb a köztudottan gyönyörű Loire-völgyi kastélyok közt.
Az elv Arnaud-nál is a kevesebb több, már ami a bevatkozásokat illeti a szőlő és a bor természetes életébe. Minden organikusan zajlik náluk és dűlő szinten próbálják értelmezni a borokat. A területek 70 %-a Brézé (20 ha) és Saint Cyr en Burg (20 ha) környékére esik, mely az egyik legmagasabb és legmagasabbra értékelt terület Saumur-ön belül (volt szerencsém felsétálni a Brézé kastély körüli a szőlőkbe, tényleg páratlan hangulat veszi körül a terroirt). A talajban igen magas az ún. tuffo aránya (rózsaszínes szürke, porózus, krétás mészkő, melyet építészeti célokra is hasznosítanak a régión belül és kívül egyaránt, a környéken szinte minden régi épület ebből épült). A leginkább krétás részekről készül a borászat crémant-ja, champagne-i eljárással. Agyag és homok is keveredik még a talajokba.
A Saumur Blanc és Rouge AOC borok kizárólag tartályban érnek, hogy a gyümölcsösség és a terroir minél szebben kibontakozhasson a borokban; ám ha valahol sűrűbb, komplexebb a szerkezet, akkor a Clos válogatások elemeként elég komoly újhordós érlelést is kaphatnak a házasított tételek.
A család 2017-től némileg átszervezte a birtok brandjeit: Domaine Arnaud Lambert néven jönnek ki a csúcsborok (csak Brézé és Saint Cyr). Domaine Saint-Just néven 1996-tól Arnaud édesapja kezdett el borokat készíteni a Saint Cyr területekről, akkor, amikor Arnaud még tanult. Aztán 2005 óta dolgoznak együtt apa és fia. Majd 2009-től egyrészt átálltak organikus művelésre, s ettől az évtől az UNESCO világörökségi oltalom alá eső Chateau-de-Brézé kastély szőlőit is ők gondozzák: az itt készült borok egy részét a királyok évente Yquem-re csereberéltél a hagyományok szerint, olyan komoly értéke volt.
A birtok az organikus minősítést 2012-ben kapta meg.
Érlelhető, precíz, tiszta, nem túl testes vagy nehéz stílusra törekednek, hát lássuk, mi igaz ebből:
Saumur blanc Les Perriéres 2018
Visszafogott illatában fehér virágok és meszes, üledékes kövekre határozottan hajazó jegyek. Ízben kerek, krémes, elegáns, sós és cheninesen neutrális jelleg. Utóízében feltűnik egy szép herbális vonulat: mentával, zsályával. 5+/6
Saumur blanc Coulée de Saint Cyr 2015
Vaníliásabb, hordósabb buké, mely kissé eluralja a bor illatát. Ízben is a hordóé a főszerep, de alatta szép sóssággal, fanyarkás savval, egyelőre elég tapadós savakkal, remélem, hogy elegánsabb irányba fog fejlődni a palackban... 5
Saumur blanc Clos de la Rue Brézé 2016.*
Krémes, kókuszos, újvilágias ez is orrban, egy szép marcipános díszítéssel. Széles, ásványos, kifejezetten sós, hosszú és mély ízű bor. Az előzővel ellentétben viszont itt megmutatkozik a termőhely is és egy szép, elegáns citrusos gyümölcsösség teszi sokkal fogyaszthatóbbá. 2016-ra nagyon érdemes odafigyelni Loire-ban... 6+
Saumur rouge Clos du Tue-loup 2016
Paprika, fűszeres jegyek, fekete kontúrok mellett pirosas gyümölcsöket érezni orrban. A korty aztán laza és könnyed, szép fűszerességgel ugyan, de gyors kortylefutással, egyszerű szerkezettel, nagyon rövid utóízzel. 5
Saumur Champigny Montée des Roches 2017
A megszokott halvány, áttetsző szín. Laza, könnyed, jóleső piros gyümölcsök illatban. Ízben aztán nem túl testes ez sem, inkább laza, áttetsző, könnyed bor ez is, nem is túl hosszú. Viszont szép kerek a korty, sok primer gyümölcsös jegy és finom savak teszik jól ihatóvá. Tiszta, szép vörösbor. 6
Saumur Rouge Clos de l’Étoille 2015
Vaníliás, rumos, édes fűszeres újvilági vonal ez a bor is aromatikában. A kortyban rengeteg fiatal tannin, nagy test, erősen szárító ízek, sokkal inkább bordói vonal, mint loire-i, sőt egy kókuszos, tájidegen szál is fonódik az ízbe. Lecsengésében is eléggé durva, alkoholos, darabos bor. Biztos, hogy még szelídülnie kell a palackban, bár egyéltalán nem vagyok benne biztos, hogy így is lesz. Legyen provizórikus 5+
Itt a vége a loire-i lamournak. Óriási köszönet Halász Iminek, hogy megszervezte a kis csapatnak ezt a felejthetetlen túrát. Nagyobb elvárások nélkül érkeztem Loire-ba, de renegeteg értékes tapasztalattal gazdagodtam, amiért nagyon hálás vagyok. Franciaországtól még nem búcsúzunk, én ezekben a percekben épp Champagne-ban vagyok, úgyhogy bubikkal folytatjuk hamarosan ;)