x

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/VI: Arnaud Lambert - Brézé, Saumur

Vol. 6: Itt ér véget a lamour

Befejező részéhez ér a Loire középső szakaszát érintő kalandozásunk. Egy vegyes sorral zárul a cheninnel és a cabernet franc-nal való ismerkedés. Nyitott pince garázsában kóstolgattunk Arnaud Lambert saumur-i és saumur champigny-i borai közül. Borokon át megízlelhettük, de belülről sajnát szemünkkel is megnézhettük a lenyűgöző Chateau de Brézé-t is, mely az egyik leghíresebb a köztudottan gyönyörű Loire-völgyi kastélyok közt.

Az elv Arnaud-nál is a kevesebb több, már ami a bevatkozásokat illeti a szőlő és a bor természetes életébe. Minden organikusan zajlik náluk és dűlő szinten próbálják értelmezni a borokat. A területek 70 %-a Brézé (20 ha) és Saint Cyr en Burg (20 ha) környékére esik, mely az egyik legmagasabb és legmagasabbra értékelt terület Saumur-ön belül (volt szerencsém felsétálni a Brézé kastély körüli a szőlőkbe, tényleg páratlan hangulat veszi körül a terroirt). A talajban igen magas az ún. tuffo aránya (rózsaszínes szürke, porózus, krétás mészkő, melyet építészeti célokra is hasznosítanak a régión belül és kívül egyaránt, a környéken szinte minden régi épület ebből épült). A leginkább krétás részekről készül a borászat crémant-ja, champagne-i eljárással. Agyag és homok is keveredik még a talajokba. 

A Saumur Blanc és Rouge AOC borok kizárólag tartályban érnek, hogy a gyümölcsösség és a terroir minél szebben kibontakozhasson a borokban; ám ha valahol sűrűbb, komplexebb a szerkezet, akkor a Clos válogatások elemeként elég komoly újhordós érlelést is kaphatnak a házasított tételek. 
A család 2017-től némileg átszervezte a birtok brandjeit: Domaine Arnaud Lambert néven jönnek ki a csúcsborok (csak Brézé és Saint Cyr). Domaine Saint-Just néven 1996-tól Arnaud édesapja kezdett el borokat készíteni a Saint Cyr területekről, akkor, amikor Arnaud még tanult. Aztán 2005 óta dolgoznak együtt apa és fia. Majd 2009-től egyrészt átálltak organikus művelésre, s ettől az évtől az UNESCO világörökségi oltalom alá eső Chateau-de-Brézé kastély szőlőit is ők gondozzák: az itt készült borok egy részét a királyok évente Yquem-re csereberéltél a hagyományok szerint, olyan komoly értéke volt. 

A birtok az organikus minősítést 2012-ben kapta meg.   

Érlelhető, precíz, tiszta, nem túl testes vagy nehéz stílusra törekednek, hát lássuk, mi igaz ebből:

 

Saumur blanc Les Perriéres 2018

Visszafogott illatában fehér virágok és meszes, üledékes kövekre határozottan hajazó jegyek. Ízben kerek, krémes, elegáns, sós és cheninesen neutrális jelleg. Utóízében feltűnik egy szép herbális vonulat: mentával, zsályával. 5+/6

 

Saumur blanc Coulée de Saint Cyr 2015

Vaníliásabb, hordósabb buké, mely kissé eluralja a bor illatát. Ízben is a hordóé a főszerep, de alatta szép sóssággal, fanyarkás savval, egyelőre elég tapadós savakkal, remélem, hogy elegánsabb irányba fog fejlődni a palackban... 5

 

Saumur blanc Clos de la Rue Brézé 2016.*

Krémes, kókuszos, újvilágias ez is orrban, egy szép marcipános díszítéssel. Széles, ásványos, kifejezetten sós, hosszú és mély ízű bor. Az előzővel ellentétben viszont itt megmutatkozik a termőhely is és egy szép, elegáns citrusos gyümölcsösség teszi sokkal fogyaszthatóbbá. 2016-ra nagyon érdemes odafigyelni Loire-ban... 6+

 

Saumur rouge Clos du Tue-loup 2016

Paprika, fűszeres jegyek, fekete kontúrok mellett pirosas gyümölcsöket érezni orrban. A korty aztán laza és könnyed, szép fűszerességgel ugyan, de gyors kortylefutással, egyszerű szerkezettel, nagyon rövid utóízzel. 5

 

Saumur Champigny Montée des Roches 2017

A megszokott halvány, áttetsző szín. Laza, könnyed, jóleső piros gyümölcsök illatban. Ízben aztán nem túl testes ez sem, inkább laza, áttetsző, könnyed bor ez is, nem is túl hosszú. Viszont szép kerek a korty, sok primer gyümölcsös jegy és finom savak teszik jól ihatóvá. Tiszta, szép vörösbor. 6

 

Saumur Rouge Clos de l’Étoille 2015

Vaníliás, rumos, édes fűszeres újvilági vonal ez a bor is aromatikában. A kortyban rengeteg fiatal tannin, nagy test, erősen szárító ízek, sokkal inkább bordói vonal, mint loire-i, sőt egy kókuszos, tájidegen szál is fonódik az ízbe. Lecsengésében is eléggé durva, alkoholos, darabos bor. Biztos, hogy még szelídülnie kell a palackban, bár egyéltalán nem vagyok benne biztos, hogy így is lesz. Legyen provizórikus 5+


Itt a vége a loire-i lamournak. Óriási köszönet Halász Iminek, hogy megszervezte a kis csapatnak ezt a felejthetetlen túrát. Nagyobb elvárások nélkül érkeztem Loire-ba, de renegeteg értékes tapasztalattal gazdagodtam, amiért nagyon hálás vagyok. Franciaországtól még nem búcsúzunk, én ezekben a percekben épp Champagne-ban vagyok, úgyhogy bubikkal folytatjuk hamarosan ;)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább