X

LOIRE LAMOUR

Ripka Gergely

La Porte Saint Jean Sylvian Dittiére Saumur Champigny 2017

Még egy ráadás franc, melyet a búcsúvacsorán kóstoltunk több más borral a játék kedvéért. Animális és piros gyümölcsös illat, vakon Chinonnak tippeltem. Jóleső, fanyarkás íz, szárító savakkal, finomszemcsés textúrával szájban. Az elegáns loire-i meggyes vonal is nagyon szépen megvan benne. Tetszett.

Tovább

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/VI: Arnaud Lambert - Brézé, Saumur

Vol. 6: Itt ér véget a lamour

Befejező részéhez ér a Loire középső szakaszát érintő kalandozásunk. Egy vegyes sorral zárul a cheninnel és a cabernet franc-nal való ismerkedés. Nyitott pince garázsában kóstolgattunk Arnaud Lambert saumur-i és saumur champigny-i borai közül. Borokon át megízlelhettük, de belülről sajnát szemünkkel is megnézhettük a lenyűgöző Chateau de Brézé-t is, mely az egyik leghíresebb a köztudottan gyönyörű Loire-völgyi kastélyok közt.

Tovább

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/V: Chateau Yvonne – Parnay

Vol. 5: Saumur Champigny, a legbájosabb loire-i franc

Már az előző posztban is sikerült a fiatal és tehetséges Aurelian-nál megcsodálni, micsoda részletgazdagságra és fineszre képes a Cabernet franc Bourgueil-ben (pláne ha valaki Burgundia felől közelít rá). De meglehet, hogy Saumur Champigny talán még ezt is képes überelni, ha ott is megfelelő kezek segítik világra. A régió vöröseivel való ismerkedésben két fontos állomás volt még hátra: Parnay és Brézé. Akik követik fb oldalunkat, azok már sejthették, bizony jártunk és kóstoltunk a méltán híres Chateau Yvonne barlangpincéjében is. Az épület természetesen kívülről is igen impozáns, a barlangpince meg olyan, akár batman rejtekhelye. De nem Bruce Wayne és Alfred fogadott minket. 

Tovább

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/IV: Aurélien Revillot

Vol. 4: A burgundi srác Bourgueil-ben

Az egész túra folyamán Saumur-Champigny és Bourgueil volt számomra a legközelebb ahhoz, amit egy vörösborban elegánsnak és kifinomultnak tekintek. Halász Imi, aki a trip szervezője volt, mindkét apellációban olyan pincékhez kalauzolt el minket, ahol nagyon szabadon, őszintén és lélekkel nyúlnak a Cabernet franc-hoz. Ma Bourgueil-ről lesz szó, méghozzá egy igazi artizán borász tolmácsolásában. 

Tovább

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/III: Coulée de Serrant

Vol. 3: Nicolas Joly-nál látogatóban

Mondanom se kell, mindenki nagy várakozásokkal érkezett meg a csapatból a legendás Joly borászatához. Nicolas Joly a Rudolf Steiner-féle biodinamikus tanok legfontosabb továbbörökítője napjainkban. Mi több igen sok szempontból tovább is fejlesztette a néhol a spiritualitással és kevésbé egzakt tudományosan leírható biodinamikus elméleteket, melyet számtalan könyv formájában kiadott az elmúlt évtizedekben (közülük Az Ég és Föld szülte bor 2006 óta a Borbarátnak köszönhetően magyarul is elérhető). A Coulée de Serrant 1976-ban került a Joly családhoz, 1980-tól teljesen biodinamikusan működik, 1984 óta Demeter védjegyet élveznek és 3 apellációból készülnek boraik. A birtokközpont két épületből áll: az egyik monostor volt, ma Joly él ott, a birtok kastélyszerű nagyobb élülete pedig maga a birtokközpont, ahol Virginie Joly minket is fogadott.

Tovább

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/II: Domaine Huet és Le Clos de la Meslerie

Vol. 2: Chenin blanc, sztárok, Vouvray

A Loire mentén Vouvray felé kanyarodtunk a sümegiekkel Chinon után. Ez pedig azt jelenti, hogy a Chenin hazája a következő állomásunk. Nekem mint Tokaj-kedvelőnek nyilván ez volt a túra központi témája...már a repülőútat szervezve is sokszor eszembe jutott, hogy a chenin mennyi mindenben hasonlít a mi furmintunkra (sok különbséggel együtt persze). – Neutrális, jó cukorgyűjtő, visszamaradt cukorra is képes, botritiszre is hajlamos, termőhelyet jól közvetíti, pezsgő és édes bor is készülhet belőle, aztán a palackban fejlődve a chenin-nél is ugyanúgy feladja a leckét az oxidáció kérdésköre, akár a furmint esetében. Két elismert birtokot látogattunk meg itt: a *Királyudvar loire-i testvérbirtokaként idehaza is híres Domaine Huet-et, majd a sokkal kisebb, amerikai Peter Hahn-t, a Clos de la Meslerie-nél zárva a napot.

Tovább

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/I: Bernard Baudry – Chinon

Vol. 1: A bordói fajta, burgundi köntösben

Július végén volt szerencsém egy pár napos bortúrát tenni a Loire-völgyében, last minute jelleggel (köszönet ezúton is a sümegi borgengsztereknek). Akik a borvilágot WSET rendszer szerint telefonkönyvként ismerik vagy jártak már az 1000 km hosszú francia folyó mentén, azok bizonyára tudják, hogy igen kiterjedt borvidékről beszélünk, melynek több, elég jól elkülöníthető részegysége van. Ebben a sorozatban most a középső részt barangoljuk be. 
Touraine régióban, (AOC) Chinonban kezdjük a túrát, Bernard Baudrynál, aki Baune-ban tanult, majd a tours-i kutatóban kezdte pályáját, de családja mindig is borászattal foglalkozott. Saját birtokát 2 hektáron 1975-ben indította el. Fia Matthieu Maconban, majd Bordóban és a tengerentúlon is tanult. Mára mindketten aktívan kiveszik a részüket a Baudry-stílus megformálásában.

Tovább

Ripka Gergely

Fosse-Séché Saumur 2017.*

Egyenes, neutrális, tenger vízre emlékeztető, sós jegyek orrban. Ízre a hossza fog meg először, aztán a részletgazdagság, a cizellált szerkezete, a fókuszáltsága. Nagyon szép, kifejező, finom, sós utóízze búcsúzik. Pazar loire-i fehér: remek ráhangolódás egy loire-i túrára...

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább