LOIRE-LAMOUR/I: Bernard Baudry – Chinon
Vol. 1: A bordói fajta, burgundi köntösben
Július végén volt szerencsém egy pár napos bortúrát tenni a Loire-völgyében, last minute jelleggel (köszönet ezúton is a sümegi borgengsztereknek). Akik a borvilágot WSET rendszer szerint telefonkönyvként ismerik vagy jártak már az 1000 km hosszú francia folyó mentén, azok bizonyára tudják, hogy igen kiterjedt borvidékről beszélünk, melynek több, elég jól elkülöníthető részegysége van. Ebben a sorozatban most a középső részt barangoljuk be.
Touraine régióban, (AOC) Chinonban kezdjük a túrát, Bernard Baudrynál, aki Baune-ban tanult, majd a tours-i kutatóban kezdte pályáját, de családja mindig is borászattal foglalkozott. Saját birtokát 2 hektáron 1975-ben indította el. Fia Matthieu Maconban, majd Bordóban és a tengerentúlon is tanult. Mára mindketten aktívan kiveszik a részüket a Baudry-stílus megformálásában.
Mostanra már 32 hektáros a Baudry birodalom, elszórva az AOC területen (Chinon és Cravant les Coteaux). A fő fajta természetesen a Chinonra jellemző Cabernet franc (90 %-ban), de chenin-nel is dolgoznak. A termőhelyek változatosak, agyagos mészkő, homokos mészkő és gravel váltakozik. Különböző mélységben különböző egymásra rakódott rétegekkel.
Mindigis kíméletes módon gondozták a szőlőt (értsd ma divatosan: no intervention), mely a megfigyelés és a józanész szerint próbálta megóvni a termést a különféle tényezőktől (talajviszonyok, klíma, növényvédelem), de 2006 óta organikus művelést folytatnak. A terméskorlátozás egész Loire-ban messze nem annyira „megfeszülős” kérdés, mint amit nálunk érezni: ezek a gyakran 60-80 éves tőkék nyilván más ritmusban hoznak fürtöket, mint a hazai vegyes kondíciójú ültetvények, ráadásul a metszésmódok is elég sajátosak Loire-ban (amolyan alternálva kialakított szálvesszős megoldással, egy törzsön két irányban vezetve a huzalra a szálvesszőket), de sokkal inkább figyelik a szőlő természetes egyensúlyát; ugyanez igaz például a tetejezésre (sok helyen csak elhajtják a hajtást a felső huzal mentén, amikor már túlnő rajta), s a másodterméshez is természetesebb a viszonyulás (sokszor meghagyják, hogy amolyan pufferként tudjon belőle gazdálkodni a tőke, az idei év extrém aszályos arrafelé). Szóval igyekeznek mindenféle fölösleges stressztől (amputációtól) megkímélni a növényt.
Franc-okat kóstoltunk náluk, mintegy hangolódva a loire-i vörös hangulatokra. Aki esetleg (hozzám hasonló módon) a bordói vagy netán a villányi franc-okhoz van szokva, azoknak Loire mindenképp izgalmas stílusgyakorlat, hisz ennek a fajtának tulajdonképpen egyeduralkodó szerepe van ezen a borvidéken vörösben, másrészt sokkal kifinomultabb, szofisztikáltabb módon készítik el, mint másutt: kevesebb extrahálás, tannin, szín, alkohol és test, helyette több finesz, elegancia, gyümölcs és szikár feszesség. Bordói fajta, burgundi köntösben.
(Vélhetően a 11-12. Században már a szerzetesek ültették a fajtát. Breton vagy Berton néven is említik az írások, mert a bor Britannián keresztül jutott el Angliába.)
Chinon Les Granges 2018
Primer-bomba landol orrban. - Fekete ribizli, erdei gyümölcsök, mák, aztán szellőzve gombát lehet kipörgetni belőle. Ízben kimondottan szép sósság, minerális, nagyon fűszeres és elejétől a végéig feszes korty, a végén földes jegyekkel. Jellegzetes loire-i savérzet, elegancia és kifinomultság. 6
Le Domaine Baudry 2017
Tiszta mészkő a folyóra néző dombhát legtetejéről.
Szép, kifejező animalitás, fűszerek és bőr érződik illatában, némi földességgel. Ízben paprika, sok fűszer, feszesség, filigrán test. Könnyedsége eleganciával párosul, a fekete gyümölcsökre és egy viszonylag könnyed, lazább szerkezetre épül a korty. Ez is nagyon jellemzően loire-i stílus. 5+
Les Grézaux 2017
Éppen a birtok épülete alatti, alacsonyabban fekvő parcella.
Penetránsabban animális, de összetett illat. Ízben hosszabb, kifinomultabb részletekkel bír. Komplex bor, mely szerkezetben nagyon egyben van, tele még mindig friss gyümölcsökkel, fiatalos jegyekkel, remek savakkal. Az utóíz jellegezetesen szárító. Nyugodtan el lehet még tenni érlelés céljából. 6+
Le Clos Guillot 2016.*
Nagy évjárat volt itt 2016. Tipikus mészköves terület ismét. Illatban simán elmenne burgundinak. - Dzsúzos gyümölcsök, földes, avaros jegyek, aztán szellőzve bújik elő a paprika és a franc-os fűszerek. Ízben mattabb, földes, kevésbé gyümölcsös jelleg. A terroirjegyekre épül, de nagyon összetett és komplex. Szép tannin, hosszú íz, izgalmas sósság, diszkrét gyümölcsösség. Ennek a bornak a felbontásával sem kell kapkodni (pincénél már elfogyott.) 6+
La Croix Boissée 2016.*
Chinon egyik legjobb dűlője a déli kitettség derekánál (ahogy Burgundiában is, itt is a középső fekvéseket tartják a legjobbnak), mindig limitált tétel a pincénél. Nagyon burgundias aromatika ismét: pirosas tónusok, színben is, gyümölcsökben is, gyönyörű, kifinomult buké. Ízben eléggé vad, zabolátlan szerkezet (ami fiatalságának számlájára is írható). Földes jegyek, hűvös karakter, bőrösség, sok fűszerrel. Remek tanninok érkeznek a korty végén, fekete gyümölcsös, szedres díszekkel. Évtizedes potenciál. 7
La Croix Boissée 2003.*
Meglepetésként bepillantást nyerhettünk az érett verzióba is. A széleken már a bomlástermékek megjelentek a borban. Illatban még jobban pinot-s, gombás, és remekül érett. Az íze pedig pazar módon kinyílt: széles, húsos, de hűvös tapintású bor. Gazdag struktúra, szép terroir jegyek, avaros, tercier, palackbukés megérkezettség jellemzi. Csodaszép bor, mely remekül bemutatja, mivé fejlődnek ezek a nagyszerű franc-ok. Erős 7
Grolo Franc de Pied 2018
Mint jéték és érdekesség, kaptunk egy bónusz Grolo-t is (a helyi kadarka vagy portugieser, ha úgy tetszik). Virágos, narancsos, illatos vonal orrban. Íze kimondottan fanyar, vékonyka, egyszerű bor. Erénye a könnyedség, de a korty végén elég húzós is. Ne várjunk tőle nagy megfejtéseket. 5
Vouvray-ben folytatjuk hamarosan Chenin blanc-okkal...