x

Ripka Gergely

LOIRE-LAMOUR/I: Bernard Baudry – Chinon

Vol. 1: A bordói fajta, burgundi köntösben

Július végén volt szerencsém egy pár napos bortúrát tenni a Loire-völgyében, last minute jelleggel (köszönet ezúton is a sümegi borgengsztereknek). Akik a borvilágot WSET rendszer szerint telefonkönyvként ismerik vagy jártak már az 1000 km hosszú francia folyó mentén, azok bizonyára tudják, hogy igen kiterjedt borvidékről beszélünk, melynek több, elég jól elkülöníthető részegysége van. Ebben a sorozatban most a középső részt barangoljuk be. 
Touraine régióban, (AOC) Chinonban kezdjük a túrát, Bernard Baudrynál, aki Baune-ban tanult, majd a tours-i kutatóban kezdte pályáját, de családja mindig is borászattal foglalkozott. Saját birtokát 2 hektáron 1975-ben indította el. Fia Matthieu Maconban, majd Bordóban és a tengerentúlon is tanult. Mára mindketten aktívan kiveszik a részüket a Baudry-stílus megformálásában.

Mostanra már 32 hektáros a Baudry birodalom, elszórva az AOC területen (Chinon és Cravant les Coteaux). A fő fajta természetesen a Chinonra jellemző Cabernet franc (90 %-ban), de chenin-nel is dolgoznak. A termőhelyek változatosak, agyagos mészkő, homokos mészkő és gravel váltakozik. Különböző mélységben különböző egymásra rakódott rétegekkel.

Mindigis kíméletes módon gondozták a szőlőt (értsd ma divatosan: no intervention), mely a megfigyelés és a józanész szerint próbálta megóvni a termést a különféle tényezőktől (talajviszonyok, klíma, növényvédelem), de 2006 óta organikus művelést folytatnak. A terméskorlátozás egész Loire-ban messze nem annyira „megfeszülős” kérdés, mint amit nálunk érezni: ezek a gyakran 60-80 éves tőkék nyilván más ritmusban hoznak fürtöket, mint a hazai vegyes kondíciójú ültetvények, ráadásul a metszésmódok is elég sajátosak Loire-ban (amolyan alternálva kialakított szálvesszős megoldással, egy törzsön két irányban vezetve a huzalra a szálvesszőket), de sokkal inkább figyelik a szőlő természetes egyensúlyát; ugyanez igaz például a tetejezésre (sok helyen csak elhajtják a hajtást a felső huzal mentén, amikor már túlnő rajta), s a másodterméshez is természetesebb a viszonyulás (sokszor meghagyják, hogy amolyan pufferként tudjon belőle gazdálkodni a tőke, az idei év extrém aszályos arrafelé). Szóval igyekeznek mindenféle fölösleges stressztől (amputációtól) megkímélni a növényt.

Franc-okat kóstoltunk náluk, mintegy hangolódva a loire-i vörös hangulatokra. Aki esetleg (hozzám hasonló módon) a bordói vagy netán a villányi franc-okhoz van szokva, azoknak Loire mindenképp izgalmas stílusgyakorlat, hisz ennek a fajtának tulajdonképpen egyeduralkodó szerepe van ezen a borvidéken vörösben, másrészt sokkal kifinomultabb, szofisztikáltabb módon készítik el, mint másutt: kevesebb extrahálás, tannin, szín, alkohol és test, helyette több finesz, elegancia, gyümölcs és szikár feszesség. Bordói fajta, burgundi köntösben.

(Vélhetően a 11-12. Században már a szerzetesek ültették a fajtát. Breton vagy Berton néven is említik az írások, mert a bor Britannián keresztül jutott el Angliába.)

 

Chinon Les Granges 2018

Primer-bomba landol orrban. - Fekete ribizli, erdei gyümölcsök, mák, aztán szellőzve gombát lehet kipörgetni belőle. Ízben kimondottan szép sósság, minerális, nagyon fűszeres és elejétől a végéig feszes korty, a végén földes jegyekkel. Jellegzetes loire-i savérzet, elegancia és kifinomultság. 6

 

Le Domaine Baudry 2017

Tiszta mészkő a folyóra néző dombhát legtetejéről.
Szép, kifejező animalitás, fűszerek és bőr érződik illatában, némi földességgel. Ízben paprika, sok fűszer, feszesség, filigrán test. Könnyedsége eleganciával párosul, a fekete gyümölcsökre és egy viszonylag könnyed, lazább szerkezetre épül a korty. Ez is nagyon jellemzően loire-i stílus. 5+

 

Les Grézaux 2017

Éppen a birtok épülete alatti, alacsonyabban fekvő parcella. 
Penetránsabban animális, de összetett illat. Ízben hosszabb, kifinomultabb részletekkel bír. Komplex bor, mely szerkezetben nagyon egyben van, tele még mindig friss gyümölcsökkel, fiatalos jegyekkel, remek savakkal. Az utóíz jellegezetesen szárító. Nyugodtan el lehet még tenni érlelés céljából. 6+

 

Le Clos Guillot 2016.*

Nagy évjárat volt itt 2016. Tipikus mészköves terület ismét. Illatban simán elmenne burgundinak. - Dzsúzos gyümölcsök, földes, avaros jegyek, aztán szellőzve bújik elő a paprika és a franc-os fűszerek. Ízben mattabb, földes, kevésbé gyümölcsös jelleg. A terroirjegyekre épül, de nagyon összetett és komplex. Szép tannin, hosszú íz, izgalmas sósság, diszkrét gyümölcsösség. Ennek a bornak a felbontásával sem kell kapkodni (pincénél már elfogyott.) 6+

 

La Croix Boissée 2016.*

Chinon egyik legjobb dűlője a déli kitettség derekánál (ahogy Burgundiában is, itt is a középső fekvéseket tartják a legjobbnak), mindig limitált tétel a pincénél. Nagyon burgundias aromatika ismét: pirosas tónusok, színben is, gyümölcsökben is, gyönyörű, kifinomult buké. Ízben eléggé vad, zabolátlan szerkezet (ami fiatalságának számlájára is írható). Földes jegyek, hűvös karakter, bőrösség, sok fűszerrel. Remek tanninok érkeznek a korty végén, fekete gyümölcsös, szedres díszekkel. Évtizedes potenciál. 7

 

La Croix Boissée 2003.*

Meglepetésként bepillantást nyerhettünk az érett verzióba is. A széleken már a bomlástermékek megjelentek a borban. Illatban még jobban pinot-s, gombás, és remekül érett. Az íze pedig pazar módon kinyílt: széles, húsos, de hűvös tapintású bor. Gazdag struktúra, szép terroir jegyek, avaros, tercier, palackbukés megérkezettség jellemzi. Csodaszép bor, mely remekül bemutatja, mivé fejlődnek ezek a nagyszerű franc-ok. Erős 7

 

Grolo Franc de Pied 2018

Mint jéték és érdekesség, kaptunk egy bónusz Grolo-t is (a helyi kadarka vagy portugieser, ha úgy tetszik). Virágos, narancsos, illatos vonal orrban. Íze kimondottan fanyar, vékonyka, egyszerű bor. Erénye a könnyedség, de a korty végén elég húzós is. Ne várjunk tőle nagy megfejtéseket. 5

 

Vouvray-ben folytatjuk hamarosan Chenin blanc-okkal...

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább