Irány a Rány!
Grand cru születik Erdőbényén
Az előző posztban egy évszázadok óta klasszis terroirt jártunk körül Mádon. A Király nagyságához történelmileg kétség nem férhet; más kérdés, hogy az a száraz sor igen vegyes képet mutatott, a jelen kor tehát még keresi az értelmezését a múltbéli nagyságnak. A mai dűlőnkkel éppen fordított a helyzet: a borok már most nagyon ígéretesek, noha a történelmi múlt ezt kevésbé alapozta meg úgy, mint a Király esetében. Ma a Rány aranyát keressük.
Kicsit még az előző poszt kapcsán időzve: a tokaji száraz borral még eleve sok megválaszolandó kérdés vár a borászokra: furmint és/vagy hárs, azokon belül a klónok kérdésköre, hordó vagy nem hordó, sponti vagy irányított erjesztés, maradékcukor vagy full száraz, és a korrekt alapborok sincsenek még igazán bevezetve szélesebb piacokon... Hátradőlni tehát korai lenne, nagyon sok a feladvány, de az biztos, hogy a száraz borra szükség van Tokajban (hiába vagyok én magam is inkább az édesek színvonalával jobban megelégedve).
És ha ráadásul az olaszliszkai/vámosújfalvi Rányban dűlő szinten ilyen izgalmas és ennyire sós termőhelyi karakter bontakozik ki 6-7 pince munkája révén, arra márpedig érdemes lesz odafigyelni a jövőben is:
Sanzon Rány Hárslevelű 2017
Fejlődő, papíros, virágos, kedvességet árasztó illatok. Sós, citrusos, feszes, friss, roppanó savú, hársas simaság jellemzi utóízében is. Makulátlan tisztaság és szépség. 6
Budaházy-Fekete Kúria Christmann Hárslevelű 2017
Intenzív, buja illatok, főként sárgászöld gyümölcsökkel, déliekkel, egzotikusakkal, ananász, kivi, mangó. Ízben csodás savak, a sósság ugyanott érezhető a nyelven, akár az előzp hársnál. Feszes, lédús, sárgás ízek, tisztaság. A két 17-es hárs nagyon hasonló karakterű, pedig a termőhelyen és az évjáraton kívül semmi sem volt ugyanaz... 6
Homonna Rány Furmint 2017.**
Hársak után egy spontán erjesztett furmintnak nincs könnyű helyzete, gondolhatnánk. - Visszafogott, neutrális furmintosság, ami egy technológia mentes furmintnál teljesen érthető. Ízben feszes és magas alkat, hihetetlen fókuszált korty elejétől a végéig, hosszú, tiszta, citrusos gyümölcsökkel teli és persze ez is nagyon sós. Kifinomult, zöldalmásan szárító utóíz. Elképesztő precíz és pontos bor az érése elején! 7+
Sanzon Rány Furmint 2016
Tiszta, friss és elég visszafogott illat itt is, mely hűvös, citrusos. Simább, szélesebb, testes, kimondottan telt bor. A sósság elképesztő, hogy mennyire megvan itt is. Komoly, hevítő alkohol érezhető aztán a korty végén, nagy testet adva a bor mögé és hosszúságot. 6
Jakab Pince Rány Furmint-Hárslevelű 2016.**
Homonna behúzta ezt az estét... Érezhető Attila hatása ezen a boron (ahogy az összes általa készített vagy mentorált bornál, legyen az mádi, palóznaki vagy bármilyen). Tiszta, citrusos, moderált orrban. Illatok helyett viszont szájban telt, széles és magas egyszerre ez is. Meglepő sósság, mely lassan nem is olyan meglepő a Rányból. Gyönyörű szerkezeti gazdagság, virgoncabb jegyekkel, de érdekes, hogy mindkét 16-os bor a papírformához képest jóval visszafogottabb savú. Csoda az egész bor. 7+
Budaházy-Fekete Kúria Furmint 2015
Érleléséből fakadó texturája miatt ez a tétel nem annyira a dűlőről mesél, sokkal inkább egy kísérletező kedvű fiatal borászról. Érett, szalonnás, puskaporos, hordós illatok. Telt, vastag, hordós fűszeresség, széles íz, kevés savval, ellenben sok fával. Lusta, hevítő, férfiasabb, a termőhelyet kevésbé magán viselő bor. 5
Préselő Furmint 2014
Mély szín. Palackérett és botritiszesebb illat, amolyan rajnais, petrolosabb tercier jelleggel, birsalmasajttal, méhviasszal. Sósnak sós, de kissé már üresedő korty. Rövid, savak egyedül mozognak benne, magán viseli a nehéz év sajátságait, az erényekből, amit lehetett sikerül kimenteni a szőlőből, de az ilyen évjáratoknak bizony megvannak a felismerhető stílusjegyei... 5
Préselő Furmint 2013.*
Mély szín, érett illat, szép palackbuké, hűvös, tercier jelleg ismét, de sokkal tisztábban és furmintosabban, mint az előző bornál. Széles, telt, vastag idomú, húsos, hosszú és sós íz jellemzi máig. Izgalmas, komplex bor, egy remek évből. 6+
Jakab Pince Furmint-Hárslevelű 2012.**
Narancs, sárga gyümölcsök, szépségesen érett jegyek, tele színekkel, fényekkel. Sok telt trópusi íz, főként sárga gyümölcsökkel itt is, remekül beváltva az illat által ígért sokmindent. Hosszú és széles, de a forró év elenére egy pillanatra sem lusta, helyette tele van zamatokkal, ízekkel, egy csipet finom cukrossággal, csodás egyensúly és szerkezet mellett. Nagyon ritkán érzem, hogy egy száraz tokaji ennyire szép lenne érett állapotában, komolyságában is ilyen izgalmakat tartogatna, de úgy tűnik 2012 az ilyen északabbi termőhelyeken alakult igazán szépen (ld. Homonna Határi 2012). 7+
Csite Száraz szamorodni 2013
Kenyérhéjas érettség, de a tipikus száraz szamós jegyek mellett ott van egy szép barackos gyümölcsösség, mely kedvesebbé teszi ennek a száraz szamorodninak karakterét. Likőrös koncentráltság, sehrrys kenyérhéjasság, kifejezett alkohol, szép kesernyével, teltséggel és olyan őserővel, amilyenre csak egy száraz szamorodni képes. 5+
Csite Rány Édes szamorodni 2017.*
Barackos, sárga dinnyés, körtés gyümölcsök teszik csodaszéppé az illatot. Koncentrált íz, vastag, hosszú, széles bor, sok cukorral, szép testtel, ami egy szamorodni esetében mindenképp elvárható. Jár a taps Csite Norbinak, hogy ezeket a klasszikus műfajokat igyekszik mai szemüvegen keresztül láttatni. 6+
Mit is mondhatnék? Régen kóstoltam ennyire magabiztos száraz tokaji sort, ez az igazság. A Rány ahogy már utaltam is rá a bevezetőben soha nem volt kiemelt termőhely (de tudjuk, hogy a tokaji dűlőklasszifikáció nem is örökérvényűsége miatt lenne fontos eszköz a borvidék számára, hanem kulturtörténeti jelentősége és a világon való elsősége miatt). Valami van ebben az extrém rideg, köves területben, ami miatt ez a sok jóképességű borász felfigyelt rá, és azt hiszem, hogy igen jó úton haladnak, hogy meg is találják. Talán az egész dűlős kérdéskört két irányból kell majd helyretenni: szárazbor és botritisz szempontok szerint is értékelve azt (ugyanez igaz az évjáratok megítélésére is). Egy dűlőt sok borász, egy közösség együttesen, sok referenciaborral tud felemelni, ezáltal lesz belőle legendás érték. Nagyon jó volt látni, ahogy ez a maroknyi nyitott szemléletű bényei borász egy asztal körül, oldott hangulat mellett mesélt borairól, kétségeiről és sikereiről a kezdetektől napjainkig. Folytatjuk a Bor, Mámor Bényén augusztusban....
Köszönöm a meghívást és a szépen megszervezett estét Szabó Editnek, a Borirodának és természetesen a borászoknak!!