Erzsébet Pince – gyorsszemle (2o19)
Magabiztosan megformált tokajiság
Bizony régen jártam Prácser Hajniéknál. Az idősebb Prácser Miklós a rendszerváltó generáció egyik meghatározó alakja. Volt a Hegyközség élén, de a Degenfeld birtokigazgatói székében is. Varkoly Istvánnal ott is sokat dolgoztak együtt, de a két család területeket is együtt vásárolt, majd kisorsolták, adott dűlőben melyik parcella kié legyen. Mostanra mindkét borászatnál a második generáció dolgozik. Az Erzsébet Pincénél Miklós és Hajni osztja meg a szőlészeti illetve borászati feladatokat. Megkóstoltuk az aktuális tételeket Hajni történetei mellett:
Estate 2017
Szép kialakult tokaji illatok. Intenzív, illatos karakter, némi olajos maggal (kis papíros mellékzöngével). Széles korty, édeskés zamatok, kerek és vastag egy birtokborhoz képest, remek egyensúly, integrált cukor (10 g/l). 6
Estate 2018
Friss alma, körte, fiatalos, fejlődő buké. Kerek és széles korty, viszonylag kevés sav, kicsit lusta ízek. 5
Zafír 2017
Elegáns löszkarakter, virág, púderesség. Kecses, bájos, törékeny szerkezet. Remek savak, megnyerő hordó, mely teret enged a löszös terroir stílusjegyeinek is. Szép dűlős tétel a Tokaji-hegy tarcali oldaláról. 6+
Zafír 2016
Újhordó mellett szép primer aromák, érett gyümölcsökkel, ismét löszös púderességgel. Ízben is elegáns a hordó, szárító ízek, komplex, izgalmas, egyedi karakter, de a 17-es után valamivel kevesebb izgalom. 5+
Becsek 2017
Mádiasan mélyebb illat, almatermésűekkel, hordós fűszerekkel (nem első töltésűek). Krémes, francia hordós ízvilág, elég jellegzetes erzsébetes stílusjegyek, ahol az érlelés és a terroir találkozik szépen, pici cserességgel. Fiatal még. 5+/6
Király 2016.*
Gyönyörű, kristálytiszta gyümölcsösség. Francia hordóban erjedt, ami szépen jelenik meg orrban. Komplex, elegáns illatok. Ízben komoly tartalom, vastag, széles, de a 7.1-es sav tartja a fókuszt, akár egy oszlop. Szárító lecsengés. Az egész borban egységben van a hordó, a gyümölcs és a mádi termőhely. 6+
Király 2017.*
Szép, megállapodott, beérett jegyek, jellemző mádi mélységgel. Markáns savak, szárító íz, de közben ez is komplex, hosszú, vastag bor, melyet jó hordó fűszerez. Egyszerre széles és kifinomult korty. Bőven lehet még érlelni. 6+
Édes Szamorodni 2016
Király-dűlő. Szép botritiszkarakter, egy erősen botritiszes évből. Barack és gomba. Remek egyensúly, kevesebb ugyan a sav, mint, ami 2016-ból elvárható, nem is túl hosszú bor, de most tele van sok-sok gyümölccsel, vaníliával, remek arányokkal. Mádias szamorodni, Király-dűlős szélesség. 6+
6 puttonyos tokaji aszú 2013.**
224-es cukor, 8,4-es sav. Fiatal aszús, barackos, citrusos illat, pici illóval, pici hordóval. Vaníliás, krémes, gazdag, újhordós vonal. Szép savak, kiváló egyensúllyal (ami 2013-ban sokszor nincs meg a kevés sav miatt). Hosszú és mély íz, egy nagy évjárat, profin elkészített aszúja. 7+
6 puttonyos aszú Király 2013.**
Mindössze két szép francia hordónyi tétel. Gombás jegyek, fahordó, szellőzve érkeznek meg a kandírozott gyümölcsök, de elég lassan nyílik, érdemes levegőztetni. Széles, vastag íz, sok primer, érett gyümölcsösséggel. Fiatal és fejlődő ízében mádias mélység és komplexitás, kiadós cukorérzettel, de életteli frissességgel. 8