x

Ripka Gergely

Erzsébet Pince – gyorsszemle (2o19)

Magabiztosan megformált tokajiság

Bizony régen jártam Prácser Hajniéknál. Az idősebb Prácser Miklós a rendszerváltó generáció egyik meghatározó alakja. Volt a Hegyközség élén, de a Degenfeld birtokigazgatói székében is. Varkoly Istvánnal ott is sokat dolgoztak együtt, de a két család területeket is együtt vásárolt, majd kisorsolták, adott dűlőben melyik parcella kié legyen. Mostanra mindkét borászatnál a második generáció dolgozik. Az Erzsébet Pincénél Miklós és Hajni osztja meg a szőlészeti illetve borászati feladatokat. Megkóstoltuk az aktuális tételeket Hajni történetei mellett:

Estate 2017

Szép kialakult tokaji illatok. Intenzív, illatos karakter, némi olajos maggal (kis papíros mellékzöngével). Széles korty, édeskés zamatok, kerek és vastag egy birtokborhoz képest, remek egyensúly, integrált cukor (10 g/l). 6

 

Estate 2018

Friss alma, körte, fiatalos, fejlődő buké. Kerek és széles korty, viszonylag kevés sav, kicsit lusta ízek. 5

 

Zafír 2017

Elegáns löszkarakter, virág, púderesség. Kecses, bájos, törékeny szerkezet. Remek savak, megnyerő hordó, mely teret enged a löszös terroir stílusjegyeinek is. Szép dűlős tétel a Tokaji-hegy tarcali oldaláról. 6+

 

Zafír 2016

Újhordó mellett szép primer aromák, érett gyümölcsökkel, ismét löszös púderességgel. Ízben is elegáns a hordó, szárító ízek, komplex, izgalmas, egyedi karakter, de a 17-es után valamivel kevesebb izgalom. 5+

 

Becsek 2017

Mádiasan mélyebb illat, almatermésűekkel, hordós fűszerekkel (nem első töltésűek). Krémes, francia hordós ízvilág, elég jellegzetes erzsébetes stílusjegyek, ahol az érlelés és a terroir találkozik szépen, pici cserességgel. Fiatal még. 5+/6

 

Király 2016.*

Gyönyörű, kristálytiszta gyümölcsösség. Francia hordóban erjedt, ami szépen jelenik meg orrban. Komplex, elegáns illatok. Ízben komoly tartalom, vastag, széles, de a 7.1-es sav tartja a fókuszt, akár egy oszlop. Szárító lecsengés. Az egész borban egységben van a hordó, a gyümölcs és a mádi termőhely. 6+

 

Király 2017.*

Szép, megállapodott, beérett jegyek, jellemző mádi mélységgel. Markáns savak, szárító íz, de közben ez is komplex, hosszú, vastag bor, melyet jó hordó fűszerez. Egyszerre széles és kifinomult korty. Bőven lehet még érlelni. 6+

 

Édes Szamorodni 2016

Király-dűlő. Szép botritiszkarakter, egy erősen botritiszes évből. Barack és gomba. Remek egyensúly, kevesebb ugyan a sav, mint, ami 2016-ból elvárható, nem is túl hosszú bor, de most tele van sok-sok gyümölccsel, vaníliával, remek arányokkal. Mádias szamorodni, Király-dűlős szélesség. 6+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013.**

224-es cukor, 8,4-es sav. Fiatal aszús, barackos, citrusos illat, pici illóval, pici hordóval. Vaníliás, krémes, gazdag, újhordós vonal. Szép savak, kiváló egyensúllyal (ami 2013-ban sokszor nincs meg a kevés sav miatt). Hosszú és mély íz, egy nagy évjárat, profin elkészített aszúja. 7+

 

6 puttonyos aszú Király 2013.**

Mindössze két szép francia hordónyi tétel. Gombás jegyek, fahordó, szellőzve érkeznek meg a kandírozott gyümölcsök, de elég lassan nyílik, érdemes levegőztetni. Széles, vastag íz, sok primer, érett gyümölcsösséggel. Fiatal és fejlődő ízében mádias mélység és komplexitás, kiadós cukorérzettel, de életteli frissességgel. 8

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább