x

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Sárgamuskotály 2016

Illatos is, de mégis visszafogott buké. Gyümölcsös, friss, sima korty. Közepesen hosszú, behízelgő, közérthető, direkt bor. Korrekt muskotály, se több, se kevesebb. 5

 

Furmint 2016

Ez már inkább meglepett, sőt példás a maga kategóriájában. Illatban főként zöldalma és más fanyarságok. Erőteljes sav mellett sok-sok fehér gyümölcs: körte, alma. Tetszetősen modern irány, feszes, elegáns, száraz, friss és nagyon elegánsra hangszerelt alapfurmint. Kéne még ilyenből sok a piacra. 5+/6

 

Lőcse 2015

A mindenkori száraz dűlőszelekciója a birtoknak. Visszafogott illatában leginkább a hordó érezhető. Ízben is a fa, a krémesség, a kesernyés, nehézkes jegyek dominálnak, némi erjedt gyümölcsös jeggyel. Ami azt illeti, kölcsönkérhetne némi eleganciát az alapfurminttól... 5

 

Szamorodni 2013

Citrusos, visszafogott illat (kissé magas illó érzetével). Enyhe, nagyon gyümölcsös, finom íz. Édeskés, de közben friss is, lendületes savakkal. Jó arányok, jó inni, ez is korrekt darab a maga műfajában. 6

 

5 puttonyos tokaji aszú 2008.•

Szép botritisz, gomba és jellegzetes aszús jegyek. Ízben az évjárathoz hűen élénk, lendületes savasság párosul a sok-sok gyümölcs mellé, melyek máig fiatalossá teszik ezt az aszút. A korty végén érződik némi kesernye. Pályafutása elején nem volt az, de mostanra eléggé savvezérelt aszúborrá lett, picit talán éles és kemény is. Az ilyen aszúk mindig szépen és hosszan érnek (ld. 1999). 7

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább