x

Ripka Gergely

Mi újság Pannonhalmán?

Tavalyi évből igen sokféle érdekességgel büszkélkedhet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. Premier előtt sikerült két zászlós borukat megkóstolnom. Azóta a premier is megvolt, remélhetőleg minél többek számára. Az Infusio és a Prior bemutatása valószínűleg nem szükséges már az olvasónak. Talán nem ez a poszt lesz a magyarázat rá, de nekem Pannonhalma egyre inkább a megbízható fehérborok hazája.

A 2006-os Infusio élénken él emlékeimben, de valóban meglepnie azóta sem sikerült ennek a bornak. Mindig nagyon várjuk, mindig hamar elfogy, mindig szeretik, fehéret mégis szívesebben iszom az apátságtól, vöröset meg más borvidékről (Pinot-juk is általában egy hordósabb iskola, igaz nem zavaró szinten, de egy burgundibb értelmezést szívesen megnéznék már náluk, ha már észak). A rajnai példának okáért szerintem kitűnően érzi magát Pannonhalmán, de Sauvignonból is akadt nem egy évjárat, melyet tavasztól őszig bármikor szívesen bontok. Mindkettőből készül pár éve válogatás is, ahogy Viognier-ből is, sőt 2013-ban egy Chardonnay szelekció is csavarzár alá került melléjük. Utóbbiakat is jó lenne előbb-utóbb megismerni.
Egyelőre az előljáró és az ünnepi vörös álljon itt bizonyítékként, hogy Pannonhalmán szépen haladnak a dolgok a magas minőség jegyében. A még mindig Liptai Zsolt irányítása alapján készülő borok tiszták, fajtajellegesek, modernek, és jó értelembe véve kozmopolitának tűnnek:

Pannonhalmi Prior 2013.*
Elsőre a multivitamin pezsgőtabletta eltéveszthetetlen illata csap orrba. Nevezhetjük ezt persze finoman trópusi gyümis illatnak is. Ízben aztán egész lehengerlően indul: virgonc és penge sav, elegancia. Aztán az íz végén érezhető ebben a borban is némi maradékcukor, ami az előző évjáratban is megvolt és ami az etalon 11-es évjáratban nem volt meg. Ettől picit populárisabbnak és koncepciózusan behízelgőnek is tűnik. De hazai rizlingek közt még így is csodás példa. 6+

Pannonhalmi Infusio 2012.*
70 %: Merlot, 30 %: CF. Füstös, hordós, édesfűszeres orrban. Nagy boros vonások, tanninokkal, édeskésen gyümölcsös ízekkel. Súlyos, nagy bor, melyben azért az alkohol itt-ott hangsúlyt kap. Kipróbálásra ajánlott, csillagot érdemel. 6+

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább