x

Ripka Gergely

Beszippantani a borkultúrát Londonban/#2.

Külföldi vörösek vegyesen

Bőven van mit bepótolnom nemzetközi kitekintés terén. De talán nem vagyok ezzel egyedül. Bizony nagyon fontos, hogy magunkra szedjünk boros kalandozásaink során elegendő külföldi tapasztalatot is, hisz ez által nyerhet valós értelmet a magyar borok kontextusba-helyezése is. Pár nappal ezelőtt a londoni Mark Savage szortimentjéből megismert fehérborokról értekeztem. A sor nagyon kiegyensúlyozott volt (hat pont alá nem sokszor mentünk). Lássuk, mi a helyzet a vörösek terén!


Vörösek:

Mont Tauch des Garrigues Grenache gris 2011 (TUCHAN)
Rosés, málnás illat. Ízben is üde, friss, könnyed és epres fölvezetés volt a vörösek előtt. 6

Domaine Cheysson Chinoubles 2009
Friss, primernek ható illat, sok-sok ribizlivel, sonkával és gyufafüsttel. Ízben könnyű, puha, finoman iható a sok gyümölcs miatt. Tanninjai is éppcsak megmutatják magukat. Sehol egy él, vagy túlzó alkotóelem. 6

Clotilde Duvenne Cotes d’Auxerre Bourgogne rouge 2010
Mélyen ribizlis, nagyon Pinot-s illat: dzsúszos, hecsedlis! Kesernyés tanninok. Nem túl vastag bor, kevés tartással. Kissé nyers és éles az illat után. 6-

Claudies Jobard Rully les Charmes 2010
Animális buké, füstösség. Ízre finom tanninosságot, jó savakat mutat, remekül strukturált és eközben érzékeny, kecses bor. Ásványokat is érezni benne. 6+

The Eryie Vineyard Pinot noir 2008 (USA/ORE)
Bőrös illat. Nyers, elég húzós tanninok és erőteljes savérzet. Nem ez volt most a kedvencem. 5+

Silvano Bolmida Manescott Dolcetto d’Alba 2011 (ITA/PIE)
Az élet egy hangulat”…olaszokat hallgatva mindig ez jut eszembe. Silvano is személyesen, saját satnd mögül mutatta be a nap folyamán borait. Jellegzetes olasz akcentussal, de folyamatosan hallatta hangját, nagy ívű gesztikulációval, észak-olasz vérmérséklettel. Ipaden reprezentálta, képek segítségével, hogy milyen környezetben termesztik (sokszor takarónövény telepítésével) a szőlőt.

Ez a Dolcetto egy epres illatbomba. Ízben is csupa-csupa érett gyümölcsösség. Strukturált, kifogástalan egyensúlyú alapbor. Tartalmas, piros bogyós-dzsúszosság itatja át az ízt hosszan. Olyan, mint a készítője: kiegyensúlyozott temperamentum sugárzik belőle. 6+

Silvano Bolmida Nebbiolo 2010
Friss, piros bogyós gyümölcsökkel teli az illat, főként ribizlivel. Finom sav, kellemes, jó italú, hibák nélküli vörösbor ez is, de legkevésbé izgalmas ebben a piemonti sorban. 6

Silvano Bolmida Conca del Grillo 2009
Már sötétebb tónusú illat: halványan mák és még inkább szedresség. Ízre tartalmas és teltebb az eddigiek után. Jóval érettebb és egységesebb képet mutatott. 6+

Silvano Bolmida BAROLO Vigna del Fantini 2008.*
Szilvás, szedres illat, sok-sok gyümölcs. Sűrű és nagy testű bor. Savakban, tanninokban Barolo-s gazdagságot mutat. Fiatalnak hat. 7

Silvano Bolmida BAROLO Bussia 2008.*
Szilvás, de még inkább bőrös illat, illetve ribizlikoncentrátum (4 esztendő után is). Tanninjai tanítanivalók, savai elképesztő intenzitásúak. Lecsengésében kimondottan sós mineralitást mutató nagy vörösbor, mely még most is kortalannak mutatkozik. 7+

Villa Monteleone 2010. (ITA/VLP)
Füstös, sonkás, gazdagon fűszeres buké. Túlérett, főtt gyümölcsök zamata. Ízre szilvás és főtt paprikás jegyek. Kissé nagydarabnak, nagyseggűnek éreztem, melyben az egyensúly nem éppen kívánatos szinten valósul meg…(de lehet, hogy csak a szálkás izomzatú Barolok után tűnt így). 6

Domaine Raspail Ay Gigondas 2010
Fémesnek ható illatjegy. Ízben igen kevés struktúrát leltem meg. Egysíkú, kissé unalmas lefutású korty, kesernyés tannin, üres vég…5-

Domaine Tempier Bandol 2010
Animális jegyek. Ízre is bőrös, több izgalommal, sűrűbb rácspontokkal. Egész estét kitöltő, megfejtenivaló bornak tűnt. 6

Chateau Martet Rouge 2009.* (BDX)
Hűvös, paprikás illat, sok bordói fűszerrel. Szájban strukturált, nagyon gazdag, komoly súly és tartalom. Bőrös jegyek, remek tanninok. Nagyboros jelleg, melytől sok hasonló összetételű hazai nagyágyú is tanulhatna elegancia terén. 7+

Baker Lane Sonoma Coast Pinot noir 2009 (USA/CA)
Áfonyás, szedres, némileg animális illatú, melybe szárított paradicsom és festőszőlő jegyeit is megtaláltam. Ízre túlérett jegyeket is éreztem, némi fával, vaníliával megcsavarva. Lehetne elegánsabb ez is, de sűrűsége, koncentráltsága mégis meggyőzött. 6+

Savage Estate Napa Valley Cabernet sauvignon 2008
Sült húsos, illósgyanús buké. Ízre itt már a faék egyszerű hordó, a bágyadt vaníliásság, krémesség eluralkodik mindenen. Kár érte, mert alatta a szép alapanyag nyomai is keresik az utat a felszín felé. 5+

Chateau Tour Du Pas St. Georges Pascal Delbach 2007.* (ST.EM)
Hagyományos bordói illat: mák, fekete asszociációk. Paprikás, sós ízhatás, tele izgalommal. Füstösség, szép és kiművelt íz, elegáns és nagyon kecses. 7

Domaine de Cambes Bordeaux 2010.* (ST.EM)
Bordó (kétségbeesett?) modernebb arcát láttam benne megvillanni. Szeder, szilva, áfonya. Tömény, sűrű és nagyon hosszú ízű vörösbor. Nagy test, magabiztos egységet mutató alkotók. Bizony nem akármilyen belépőbor ez. 7+

Roc de Cambes Cotes de Bourg 2010.*
Szilvakompót, szeder, koncentrált buké, némi vaníliával. Szépséges, érett tanninok, selymesség, simaság mindenhol. Szépsége mellett mégis komoly, van tartása, súlya is. Nagy bor, steak mellé vinném. 7+

Tertre Roteboeuf St. Emilion 2010.**
Fahéj, vanília, bors az illatban. Sűrű szövésű bor, dohányos és étcsokoládés ízek. A nap talán legjobbja ő volt most. Elképesztő, nehezen szálazható szerkezet jellemzi. Fiatal és nagyon hosszan érlelhetőnek tűnt! 7+

Paradyskloof Grenache-Malbec-Shiraz 2011 (STELLENBOSCH)
Sok pirosas gyümölcs. Élénken gyümölcsös íz, könnyű, primer jegyek által lehatárolt ízek, virgonc, jó ivású laza vörösbor. 6

Paradyskloof Pinot noir 2009
Fülledtebb benyomást keltő illat. Bőrös, fűszeres íz. A Pinot-t most nem találtam meg benne, de kétségtelenül tömör, gazdag bor az elejétől a végéig. 6

Vriesenhof Pinot noir 2008.*
Amit nem találtam a pince alapsorozatának Pinot-jában, azt megtaláltam a magasabbra pozícionáltban. Vanília, koncentrált buké, bőrösség. Sós íz, gazdag és erős karakter. Feszes savak, kecses elegancia, remek, kiművelt bor. Nem bugundy vonal, de nagyon eredeti tétel. 7

Paradyskloof Pinotage 2010
Ebből a Pinot-rokon fajtából még igazán figyelemreméltó bort ugyancsak nem nagyon találtam. A nagy pillanatra pedig ez után a Pinotage után is türelmesen várnom kell majd… Nyers bőrre hajazó illat, piros gyümölcsök és vegetális jegyek összessége. Elég sűrű korty, de az előzőek után sokkal lágyabbnak, kissé krémesnek is hat. Jó inni, de az egyszerűsége mellett izgalmakat valahogy nem találtam benne. 5+

Vriesenhof Grenache 2010
Tömörségében piros bogyósok, bőr és paprika mutatkozik. Ízre édeskés benyomás, sok vanília. Jó savak, szép tanninok. Figyelmet érdemlő bor ez is Dél-Afrikából. 6+

Vriesenhof Kallista 2005
Paprikás, éretlen kábernés, nyers illat, zöldesség. Ízben a folytatás is hasonlókat mutat. Nem tetszett… Vagy a kor, vagy az éretlen alapanyag, vagy mindkettő tönkretette a bor szerkezetét.

Jean Paul Brun Beaujolais Cuvée Premier 2011
Primer jegyek sokasága: eper és málna. Sima, kedves, szörpös, dzsúszos korty, nagyszerűen iható, de ebből adódóan elég egyszerű és rövid is. 5+

Jean Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2010
Kifejezetten portugieseres benyomást kelt: banános, friss gyümölcsös illatjegyek. Ízben azonban nyersebb az előzőnél. Éles, zöldes, nehezebben fogyasztható bor. 5

Jean Paul Brun Cote de Brouilly 2011
Bőrös, mélyebb hatású illatok. Sűrűbb szerkezet, hosszabb is, komolyabb is az előzőeknél, savai is élénkek, de ennek ellenére sem mondanám, hogy a premiernél jobban szerettem volna. 5+

X

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább