Áts Karcsi játszótere
mindenkinek kellenek saját álmok
Lassan 5 éve járok Tokajba hellyel-közzel rendszeresen, de be kell valljam: még soha nem ráztam kezet Áts Károllyal. Ugye, hogy döbbenet. A Royalnál szerzett érdemekről már nyilván szükségtelen bővebben beszélni, amiatt is, merthogy az a korszak lezárult. Amikor meghallottam, hogy a munkát a Kerháznál folytatja, rögvest megörültem: ha képes ugyanazt a borminőséget megvalósítani vásárolt alapanyagból, amit már Mádon is sikerült, akkor a legjobb kezekbe került a tetemes volument felvásárló és palackozó állami pince borászati csapata (btw rég hasonló borminőséget kéne tudni produkálni a Kerháznak, mint a Royalnak). Aztán hamar felröppent a hír, hogy Karcsi saját pincét is alapított Tarcalon, saját néven, így például az Áts Cuvée-ről sem kell lemondani a bor és Karcsi népes rajongótáborának. A választék és dűlőportfólió több ponton is ismerős lehet azok számára, akik kedvelték korábbi munkáit. Merthogy Karcsit valóban nagyon sokan szeretik. Híre van egész estét és pincét betöltő, jó hangulatú kóstolóinak, nagy szívének is. Humor, szenvedély, elhivatottság és óriási szakmai tapasztalat alkotja a kitűnően működő egységet.
Szóval Szilágyi Lacihoz jött el értem és néztünk körül a családilag vásárolt Betsek, Suba és Szent Tamás dűlőkben megcsodálható területeken, majd a pincében. Kicsi kimerültség és a sok feladat súlya érezhető volt azért rajta. Sokat beszéltünk a Royalról, a Kerházról, feladatokról, de amikor saját pincéjébe beléptünk Tarcalon, az egész zűrzavaros világ hirtelen egyensúlyba került. Megkönnyebbülés: nincs térerő, a stressz és a nyomás az ajtón kívül rekedt.
Igaz lelkesedéssel mutatta meg az összes gyémántot, amit a makulátlanul tiszta, végletekig pedáns, high-tech minifeldolgozóban és a szerény kis pincében dédelget. Nincs honlap, nincs trendhajhászó nagyzolás, nincs piaci kényszer, de itt valóban titok sincs. - Áts Károly minden apró mozzanatot elmagyaráz, ha kérdezem és levezeti azt is, mit miért csinál úgy, ahogy. És ami a legfontosabb, a nagyrészt saját területeket művelő családi pincében nincs rajta semmiféle nyomás, elvárás, noha erőn felüli küldetésnek tűnik a Kerház mellett egy saját borászat.
Mégis látszik, hogy kell. Kell a játék miatt, kell a család miatt, kell a saját sikerélmények öröme miatt. Karcsi és borásznak készülő lánya együtt hozzák meg a döntéseket metszéstől a borok elkereszteléséig. - Márpedig Demeter Zoltántól is tudjuk, hogy "igazán komoly borok csak nagy szabadságban tudnak megszületni":
Furmint 2012.
A Betsek és a Szent Tamás gyümölcséből készül a pince birtokbora. Mádi jelleget áraszt, orrban tűzkővel, ásványokkal. Ízre meleg tónusú bor. Merthogy hordó és alkohol is akad benne bőven, de a végén mégis minerális tud lenni, s előre jönnek a savai is a zamatosság mellett. 5
Furmint 2013
Szintén Szent Tamás és Betsek. Frissebb illat, több primer jegyet érezni. Nagyon hosszan erjedt ez a bor. Az íz is hosszú és vastag, széles. Pazar, komplex tétel, benne a mádi termőhely mélységével. Az alkohol érezhető megint, de nem bántó mégsem valahogy, inkább komolyságot csempész a bor hangulatába. Trópusi gyümölcsök után a kemény, 2013-as sav attack a végén jön igazán. 6
Szent Tamás Furmint 2012
Hét hónapot töltött hordóban. Zárkózott buké: kukorica, marcipán. Mélységes, egészen szédítően öblös korty, komplexitással megtöltve izgalmasan. Hordós ízek mellett egy egészen sajátos, krémesbe hajló gyümölcsösség határozza meg a bor textúráját. Izgalmas. 6+
Szent Tamás 2013 (M)
Sok gyümölcs illatban: banán és őszibarack 'friss késői szüret'- illat. Még nem fejezte be az erjedését, amitől nagyon izgalmas egyveleget nyújt az aromatika. Ízben is sokat ad. A krémesbe hajló gyümölcsös ízek itt is egyedi stílust kölcsönöznek a bornak. Puha körte, naspolya, és komoly térhatás, izmos savakkal. Óriási ígéret ez a bor. Minden paraméter potmétere felhúzva ütközésig: sav, alkohol, cukor. Épp a határon egyensúlyoznak az alkotók. Kérdés, hogy nyugvóponton fejezik-e be az átalakulást vagy sem. Egyszerre ijesztőek és megdöbbentő jelenségek a 13-as száraz borok. Az idő fog dönteni, hogy megtalálják-e harmóniájukat... Ezért jó, hogy nincs kényszer: itt a borász rábízta a borra, hogy meddig kíván fejlődni.
Szent Tamás/Amphora 2013
Érdekes minta egy limitált kísérletből. Az amphora valahol a hordó és a tartály közt helyezkedik el a bor oxigénfelvétele tekintetében. Ez a tétel tehát ugyanaz az alapanyag, mint az előbbi, csak más edényben fejlődik. Borszerűbb az érzete. Komolysága itt is kiütközik, alkoholos is, kesernyésbe is hajlik néhol, de a tisztasága megintcsak meggyőző...
1×i - késői szüretelésű Hárslevelű 2012
A bor neve az lett, hogy 1Xi, és a napokban debütált egy balatoni fesztiválon. Szúrós, nem egészen tiszta illat, de sokat tisztul a levegőn. Könnyed gyümölcsösséggel és remek egyensúllyal kényeztet. Törékeny, laza, finom kis édes bor. 5+
Áts Cuvée 2012
És akkor a bor, amivel Áts Károly nevét megismerte egy egész ország. Nagyrészt furmint (mely 3-4 hónapig külön érett), 20 %-a muskotály és 5 %-a Hárs. Friss, virágos illat, aztán tropikális jegyek. Picit lusta, valamivel több savra szomjazom. Gyümölcsös kényeztetésben itt sincs hiány. Szerintem felismerhető a Royalnál megszokott, közkedvelt cuvée stílus. Remek. 5+
Áts Cuvée 2013.*
Pörkölt magvas illat, déli gyümölcsökkel díszítve. Ízben egész komoly desszert hangulat. Krémesség, mégis van sav és van még több gyümölcs is benne. Imádat. Tömör, feszes édes bor és szerintem érlelésre is alkalmas lesz. Nem kitárulkozó, van benne még sejtelmes zárkózottság, ami akár több év alatt bontakozhat majd ki 7-ig. Ma 6+
6 puttonyos tokaji aszú 2013 (M)
Erjedési illatok határozzák még meg jellegét a hordós mintavételkor. Aztán kenyérhéj és naspolya. Brutális mennyiségű savval támad a krémes édesség mellett. Hosszú íz, óriási potenciál van benne már most. Ez az év a nagy édesek éve lesz alighanem...
Esszencia 2013 (M)
Kirobbanó barackos, mézes, nektáros jegyek. Az íz pedig egy csoda, valószerűtlenül sűrű konzisztencia: ez a méz hömpölygően olvad szét, hogy aztán a savak robbanhassanak utánuk hosszan. Nem bor. Talán nem is érdemeljük meg.
Ahogy talán Karcsi sem érdemelte meg, hogy úgy elverjem pár éve (ismeretlenül) pokerben. A címkén található logó (Terézia-domb a kápolnával) engem mindig egy cetre emlékeztet. Valójában egy érdekes képrejtvény: Áts Károly, a Tokaji Borvidék fontos kortárs figurájának hosszú távú tervei vannak benne kódolva. Aki kíváncsi rá, annak személyesen kell fölkeresnie...