x

Ripka Gergely

Hétszőlő - helyszíni szemle

Tokaji-hegy, déli oldal, nyugati szinteken

Sok kedves meghívást kapok termelőktől folyamatosan, igyekszem eleget tenni annyinak, amennyinek csak tudok. Makai Gergővel is már tavaly óta toljuk a látogatás dátumát. Múlt héten végre összejött ez is. Kovács Tibor visszavonulása után fiatalos, új energiákat lehet érezni a Rákóczi Pincében. 2017-ben már a borvidék első hivatalosan organikus aszúja is elkészült a francia alapítású tokaji pincében, és ha az ember a Hétszőlő dűlőiben sétál, olyan érzése támad, mintha nyugat-európai borvidékeken járna: látványos, gyönyörű, méltóságteljes bio birtok, mely méltó a tokaji aszúbor első említéséhez (1671). A címkéken is történtek újítások, de egyetértettünk a fiatal birtokigazgatóval abban, hogy azért az is pozitív, hogy az 5 puttonyosnál megmaradt a hagyományos (franciás) címeres címke. És hát igen: az is világossá vált ismét, hogy ez a birtok történelmileg is és ma is az aszúborok egyik legizgalmasabb bölcsője. Lássuk, mely friss tételek tettek erről tanúbizonyságot ottjártamkor!

 

Furmint 2018

A Nagyszőlő terméséből szűrték. Finom vajas, krémes, fűszeres illat. Ízben jó test, sok körtés (furmintos) zamat, csiszoltság, sőt meglepő savak a meleg évjáratból. Elegáns hordó keretezi a bor karakterét. 5+/6

 

Hárslevelű 2018

Ez pedig a Hétszőlő termése. Lösz és hárs: klasszikus duett. Illatában virágos és behízelgően szép jegyek, tele virágokkal, hársas kedvességgel, finom primer jegyekkel. Ízben is elegáns, élvezetes és csiszolt bor, tele a fajta tipikus florális ornamentikájával, sós terroirkarakterrel és finesszel. (Mindkét száraz bor spontán erjedt.) Erős 6

 

Késői szüret 2021

Ezúttal tiszta hárs alkotja. Direkt, fiatalos, löszös világ orrban, szőlővirággal, csupa vidám jeggyel. Ízben simasága fogott meg először, könnyed, laza, jó arányokkal rendelkező édes bor. Csupa őszibarack, vidám, primer gyümölcsök, tipikus tokaji löszkarakter, bájos, kedves szerkezetbe foglalva. 5+/6

 

Édes szamorodni 2017

Intenzíven gombás jegyek uralják illatát. Ízben vaníliás, krémes, szép sima és tipikus szamorodni jelleg. Egyensúlyos és elegáns is, közepes hosszúsággal, tokajias barackos jegyekkel feldíszítve, és a Tokajban ma is jellemző diszkrétebb édességgel (100 g/l). 6

 

5 puttonyos tokaji aszú 2014**

Az alapok után ugrunk egy nagyot minőségben. Finom gomba, fa, vanília adja izgalmas illatát. Ízben magas savak húznak, de közben krémes, vaníliás jegyei bűvölnek el, majd fűszerek, végül csupa citrus a végére. Hosszú, végtelen és fiatal aszúbor. (144-es cukor, 9-10 közötti sav.) Nagy élmény, igazi meglepetés egy esős (egy csillagos) évből. 7+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2010*

Merthogy a birtokon valahogy mindig a nehéz évek sikerülnek igazán különlegesre (így volt ez 2001-ben, 2004-ben is egyébként). Csodás aranyszín mutatja korát. Illatát a botritisz határozza meg, sok-sok gombával. Magas sav, de ízben is sokkal gombássabb a 14-esnél. Szikár korty, de kevesebb díszt kapunk a sav mellé. Mégis izgalmas és bőven élő aszú (150-es cukor, 10 körüli sav). 6+

 

6 puttonyos tokaji aszú Hétszőlő 2017**

2013 óta készülnek terroirszelektált 6 puttonyosok a birtokon, melyek nagyon hűen mutatják be a forró, löszös termőhelyek sajátosságait, nekem nagyon szimpatikus, hogy a pince rálépett erre az autentikusan burgundias ösvényre. Tiszta, fehér csokis, fiatalos, fejlődő/primer körtés illatok. Magas cukor, az évjárat kereksége, gazdagsága, gömbölyded formái szájban. Virágméz, hosszú lekvárosság, Fiatal és óriási formátum. (100 % furmint, 190-es cukor, 8-as sav). Pontban is 8

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább