Hétszőlő - helyszíni szemle
Tokaji-hegy, déli oldal, nyugati szinteken
Sok kedves meghívást kapok termelőktől folyamatosan, igyekszem eleget tenni annyinak, amennyinek csak tudok. Makai Gergővel is már tavaly óta toljuk a látogatás dátumát. Múlt héten végre összejött ez is. Kovács Tibor visszavonulása után fiatalos, új energiákat lehet érezni a Rákóczi Pincében. 2017-ben már a borvidék első hivatalosan organikus aszúja is elkészült a francia alapítású tokaji pincében, és ha az ember a Hétszőlő dűlőiben sétál, olyan érzése támad, mintha nyugat-európai borvidékeken járna: látványos, gyönyörű, méltóságteljes bio birtok, mely méltó a tokaji aszúbor első említéséhez (1671). A címkéken is történtek újítások, de egyetértettünk a fiatal birtokigazgatóval abban, hogy azért az is pozitív, hogy az 5 puttonyosnál megmaradt a hagyományos (franciás) címeres címke. És hát igen: az is világossá vált ismét, hogy ez a birtok történelmileg is és ma is az aszúborok egyik legizgalmasabb bölcsője. Lássuk, mely friss tételek tettek erről tanúbizonyságot ottjártamkor!
Furmint 2018
A Nagyszőlő terméséből szűrték. Finom vajas, krémes, fűszeres illat. Ízben jó test, sok körtés (furmintos) zamat, csiszoltság, sőt meglepő savak a meleg évjáratból. Elegáns hordó keretezi a bor karakterét. 5+/6
Hárslevelű 2018
Ez pedig a Hétszőlő termése. Lösz és hárs: klasszikus duett. Illatában virágos és behízelgően szép jegyek, tele virágokkal, hársas kedvességgel, finom primer jegyekkel. Ízben is elegáns, élvezetes és csiszolt bor, tele a fajta tipikus florális ornamentikájával, sós terroirkarakterrel és finesszel. (Mindkét száraz bor spontán erjedt.) Erős 6
Késői szüret 2021
Ezúttal tiszta hárs alkotja. Direkt, fiatalos, löszös világ orrban, szőlővirággal, csupa vidám jeggyel. Ízben simasága fogott meg először, könnyed, laza, jó arányokkal rendelkező édes bor. Csupa őszibarack, vidám, primer gyümölcsök, tipikus tokaji löszkarakter, bájos, kedves szerkezetbe foglalva. 5+/6
Édes szamorodni 2017
Intenzíven gombás jegyek uralják illatát. Ízben vaníliás, krémes, szép sima és tipikus szamorodni jelleg. Egyensúlyos és elegáns is, közepes hosszúsággal, tokajias barackos jegyekkel feldíszítve, és a Tokajban ma is jellemző diszkrétebb édességgel (100 g/l). 6
5 puttonyos tokaji aszú 2014**
Az alapok után ugrunk egy nagyot minőségben. Finom gomba, fa, vanília adja izgalmas illatát. Ízben magas savak húznak, de közben krémes, vaníliás jegyei bűvölnek el, majd fűszerek, végül csupa citrus a végére. Hosszú, végtelen és fiatal aszúbor. (144-es cukor, 9-10 közötti sav.) Nagy élmény, igazi meglepetés egy esős (egy csillagos) évből. 7+
5 puttonyos tokaji aszú 2010*
Merthogy a birtokon valahogy mindig a nehéz évek sikerülnek igazán különlegesre (így volt ez 2001-ben, 2004-ben is egyébként). Csodás aranyszín mutatja korát. Illatát a botritisz határozza meg, sok-sok gombával. Magas sav, de ízben is sokkal gombássabb a 14-esnél. Szikár korty, de kevesebb díszt kapunk a sav mellé. Mégis izgalmas és bőven élő aszú (150-es cukor, 10 körüli sav). 6+
6 puttonyos tokaji aszú Hétszőlő 2017**
2013 óta készülnek terroirszelektált 6 puttonyosok a birtokon, melyek nagyon hűen mutatják be a forró, löszös termőhelyek sajátosságait, nekem nagyon szimpatikus, hogy a pince rálépett erre az autentikusan burgundias ösvényre. Tiszta, fehér csokis, fiatalos, fejlődő/primer körtés illatok. Magas cukor, az évjárat kereksége, gazdagsága, gömbölyded formái szájban. Virágméz, hosszú lekvárosság, Fiatal és óriási formátum. (100 % furmint, 190-es cukor, 8-as sav). Pontban is 8