x

Ripka Gergely

Áts Károlynál látogatóban Tarcalon

21-es száraz meglepetések

Ha Áts Károlyról esik szó, akkor biztos, hogy sokaknak eszébe jut a Royal, a Grand Tokaj, az év bortermelője és a borászok borásza elismerés szimultán birtokosa; ám a saját családi pincéjéről jóval ritkábban esik szó. Pedig engem például mindig nagyon érdekelt, hogy az ilyesfajta zsenik mit alkotnak igazi szabadságban, függetlenül, excel táblák és tulajdonosi ráhatás nélkül. A nagyborászatoknál kóstolt mindenkori borai alapján mindig úgy éreztem, hogy Áts Károly édesben tud igazán meglepni a magas minőséggel, de ez most a saját borokkal némileg megfordul. Két év után ugyanis végre eljött a Tarcalon tavaly átadott új birtoképület meglátogatásának napja, ahol a legendás borász maga kalauzolt el friss tételei közt.

 

A 3.5 hektáros birtok központja bár a Tokaji-hegy alatt, Tarcalon, a Bodrogkresztúri úton található, a területek Mádon, a Danczka, Suba és Szent Tamás dűlőkben állnak össze, sőt nem rég a Holdvölgy (egyes helyeken Holtvölgy) is becsatlakozott a dűlőműsorba. Csupa remek pedigrével rendelkező vulkáni terroir tehát, mely most sokkal inkább száraz borok terén vett le a lábamról, így ez a poszt is róluk szól:

 

Koranyár 2021

Neve is, címkéje is, de minden más paramétere is mutatja, hogy egy egyszerű, közérthető, hétköznapi fehérbor akar csak lenni. De tudjuk, hogy ebben is léteznek minőségi fokozatok. Erősen illatos, friss, szinte sauvignonokat idéző intenzitások orrban. Ízben légiesen könnyed, nyárias, friss korty, citrusokkal, vékony testtel, rövidebb ízzel, de igazi szomjoltó élénkséggel. Fűnyíráshoz (vagy ízlés szerint méhlegeltetéshez) például ez lehet a tökéletes bor. 5

 

Furmint 2021

Ha egy tokaji pincének a birtokbora rendben van, az mindig több, mint biztató! Klasszikus furmintos neutrális stílus, visszafogott, de tiszta illatokkal. Ízben friss, itt még inkább érezni a 2021-es magas savakat. Miközben feszes és tömör is tud lenni egyszerre. Kis sósság, szép birsalmás furmintkarakter színezi, mindezt a Birsalmás, Danczka és Holdvölgy is erősíti a háttérben. Szuper furmint. Vastag 6

 

N9NA 2021

Nona “munknéven” néven fut, a bibliai kóddal ellátott bor. Danczka, Holdvölgy és Szent Tamás termése. Visszafogott, neutrális illat. Ízben itt is magas savérzet, feszes, vibráló, élénk, almás, körtés jelleg, némi kesernyével megtoldva. Hordós, szélesebb íze inkább a fakedvelőknek fog tetszeni, mégis profin elkészített TokajDry bor ez is. 6

 

Suba 2021*

Visszafogott, fejlődő, enyhe, körtés aroma. Ízben roppanó zöldalma, csiszolt, elegáns feszesség. Energikus bor, a hordó sem veti vissza, épp csak kíséri a háttérben. Modern, kortárs stílusú száraz tokaji, ami a gasztronómiában is izgalmas lehet, és nem kell megmagyarázni, hogy mitől is csont nélkül, egyszerűen szép (már így fiatalon is). Nekem ez 7

 

Szent Tamás 2021

Le sem tagadhatja hordós jellegét mély, vaníliás illatával. Ízben magas savval indul, aztán kinyílik benne a telt, hordós karakter, majd hosszú, széles testtel nyúlik el, gazdag termőhelyi jelleggel a korty végén. Igazi mádi gazdagság jellemzi, igaz némi érést még simán elbír a bor. 6+

 

Szent Tamás 2020

Nagyon hasonló stílusjegyek, letagadhatatlan a két bor azonos DNS-e. A hordó itt is eléggé főszerepet követel, krémes, enyhén kesernyés jelleggel; de meglepően fiatal szerkezetű furmint, mély, sima és komplex jelenség. A nehéz évből is képes a kiváló termőhely ránk mosolyogni. 6

 

Elnézést a hosszú kihagyásokért. Nem fogom a nyárra, mert nem lenne teljesen igaz, sok most a projekt, sok minden van készülőben is. Szeptember 7-re a **Bott Határikra még van hely; a Kerekdombon, Tállyán ültetett kóstolókra készülök szeptember 16-án és 17-én (Alkonyi László mellett), és hamarosan az ötödik TokajGuide szerkesztése is elindul. Aki ezekben Patreonon támogatna, itt továbbra is megteheti.

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább