Áts Károlynál látogatóban Tarcalon
21-es száraz meglepetések
Ha Áts Károlyról esik szó, akkor biztos, hogy sokaknak eszébe jut a Royal, a Grand Tokaj, az év bortermelője és a borászok borásza elismerés szimultán birtokosa; ám a saját családi pincéjéről jóval ritkábban esik szó. Pedig engem például mindig nagyon érdekelt, hogy az ilyesfajta zsenik mit alkotnak igazi szabadságban, függetlenül, excel táblák és tulajdonosi ráhatás nélkül. A nagyborászatoknál kóstolt mindenkori borai alapján mindig úgy éreztem, hogy Áts Károly édesben tud igazán meglepni a magas minőséggel, de ez most a saját borokkal némileg megfordul. Két év után ugyanis végre eljött a Tarcalon tavaly átadott új birtoképület meglátogatásának napja, ahol a legendás borász maga kalauzolt el friss tételei közt.
A 3.5 hektáros birtok központja bár a Tokaji-hegy alatt, Tarcalon, a Bodrogkresztúri úton található, a területek Mádon, a Danczka, Suba és Szent Tamás dűlőkben állnak össze, sőt nem rég a Holdvölgy (egyes helyeken Holtvölgy) is becsatlakozott a dűlőműsorba. Csupa remek pedigrével rendelkező vulkáni terroir tehát, mely most sokkal inkább száraz borok terén vett le a lábamról, így ez a poszt is róluk szól:
Koranyár 2021
Neve is, címkéje is, de minden más paramétere is mutatja, hogy egy egyszerű, közérthető, hétköznapi fehérbor akar csak lenni. De tudjuk, hogy ebben is léteznek minőségi fokozatok. Erősen illatos, friss, szinte sauvignonokat idéző intenzitások orrban. Ízben légiesen könnyed, nyárias, friss korty, citrusokkal, vékony testtel, rövidebb ízzel, de igazi szomjoltó élénkséggel. Fűnyíráshoz (vagy ízlés szerint méhlegeltetéshez) például ez lehet a tökéletes bor. 5
Furmint 2021
Ha egy tokaji pincének a birtokbora rendben van, az mindig több, mint biztató! Klasszikus furmintos neutrális stílus, visszafogott, de tiszta illatokkal. Ízben friss, itt még inkább érezni a 2021-es magas savakat. Miközben feszes és tömör is tud lenni egyszerre. Kis sósság, szép birsalmás furmintkarakter színezi, mindezt a Birsalmás, Danczka és Holdvölgy is erősíti a háttérben. Szuper furmint. Vastag 6
N9NA 2021
Nona “munknéven” néven fut, a bibliai kóddal ellátott bor. Danczka, Holdvölgy és Szent Tamás termése. Visszafogott, neutrális illat. Ízben itt is magas savérzet, feszes, vibráló, élénk, almás, körtés jelleg, némi kesernyével megtoldva. Hordós, szélesebb íze inkább a fakedvelőknek fog tetszeni, mégis profin elkészített TokajDry bor ez is. 6
Suba 2021*
Visszafogott, fejlődő, enyhe, körtés aroma. Ízben roppanó zöldalma, csiszolt, elegáns feszesség. Energikus bor, a hordó sem veti vissza, épp csak kíséri a háttérben. Modern, kortárs stílusú száraz tokaji, ami a gasztronómiában is izgalmas lehet, és nem kell megmagyarázni, hogy mitől is csont nélkül, egyszerűen szép (már így fiatalon is). Nekem ez 7
Szent Tamás 2021
Le sem tagadhatja hordós jellegét mély, vaníliás illatával. Ízben magas savval indul, aztán kinyílik benne a telt, hordós karakter, majd hosszú, széles testtel nyúlik el, gazdag termőhelyi jelleggel a korty végén. Igazi mádi gazdagság jellemzi, igaz némi érést még simán elbír a bor. 6+
Szent Tamás 2020
Nagyon hasonló stílusjegyek, letagadhatatlan a két bor azonos DNS-e. A hordó itt is eléggé főszerepet követel, krémes, enyhén kesernyés jelleggel; de meglepően fiatal szerkezetű furmint, mély, sima és komplex jelenség. A nehéz évből is képes a kiváló termőhely ránk mosolyogni. 6
Elnézést a hosszú kihagyásokért. Nem fogom a nyárra, mert nem lenne teljesen igaz, sok most a projekt, sok minden van készülőben is. Szeptember 7-re a **Bott Határikra még van hely; a Kerekdombon, Tállyán ültetett kóstolókra készülök szeptember 16-án és 17-én (Alkonyi László mellett), és hamarosan az ötödik TokajGuide szerkesztése is elindul. Aki ezekben Patreonon támogatna, itt továbbra is megteheti.