BEMUTATKOZIK - Radka - Abaújszántó
Az első három évjárat
Jó dolog bennfentesnek lenni Hegyalján. Igazából nem is a bennfentesség miatt jött ez, de egész véletlenül tényleg igazi csodákba futhat bele az ember, melyeket a hétköznapi fogyasztó aligha kóstol meg. Benkő István és cseh felesége, Radka nagy műkedvelők, járják a világot, Leányfalun élnek (az év egy részében). Évtizedek óta gyűjtik és fogyasztják a borokat, István már a rendszerváltástól figyeli a magyar borászatok alakulását, de az USA-ba is juttatott ki néhány pincétől borokat. Abaújszántón vettek területet a Bea-dűlőben, majd 2018-ban palackozták le az első tételüket (helyi humán és közösségis hardver közreműködéssel). Pár éve instagramon jött velem szembe a művészi címkéjük és a grafika készítőjén keresztül jutottam el végül hozzájuk. Megismerkedtünk, elmesélték a történetüket, de aztán évekig nem beszéltünk. A szép bornak köszönhetően bekerültek a 2021-es guide-ba, mert az a debütáló tétel tényleg nagyon tetszett. Most a frissebb kiadásokat is megkóstoltuk, ugyanúgy Leányfalun.
Pár ezer palack évente, alapvetően száraz bor készítése a cél, és Burgundia az etalon. Firmánszkyék és Palkóék is közreműködtek az első évjáratoknál, ami Abaújszántón már eleve garancia nálam a helyes irányra. 2021 még nincs palackban, de 3 évjáratot így is össze tudtunk kóstolni a nyári teraszon, alaposan kiszellőztetve:
2020
Friss, fejlődő, könnyed, fiatalos citrusok és kenyér illatban. Tiszta és kedves, parfümös aromák, melyben a hárs is, furmint is kifejti hatását. Ízben feszes sav, szikár, szárító jelleg. Hosszúnak vagy komplexnek nem, de tisztának nyugodtan nevezhető, egy kicsi kesernyével a végén. Remek lime-os savai most frissen, és érzésem szerint étel mellett lehetnek a legjobbak. Modern, nemzetközi hangvételű tokaji száraz bor. 6
2019
Enyhébb, zártabb illat és picit szúr is. Körtés, birses almatermésűek motoszkálnak benne. Ízben magas cukor, édeskés tapintású. A savak sajnos nem tudnak a körtekompótos édesség fölé kerekedni. Kissé lusta és nehézkes bor. 5
2018*
Egy kosár friss alma. Már megjelent egy kis palackbuké, de tele van cukorkás, parfümös, zöldalmás, gyümölcsös és intenzív illatokkal. Belehabarodtam az illatába, külön erény, hogy nagyon szépen bemutatja a szántói terroirt is. Ízben könnyed, élénk savak lepnek meg a forró évből. Feszes az eleje, a korty második fele sima, kerek, elegánsan selymes. Kellően hosszú és komplex tétel. Fiatalon és most is meggyőz. 6+
UTÓÍZ
Főleg a 2018-as tétel kapcsán volt az a benyomásom, hogy a Radka végtelenül elegánsan csomagolt borai nagyon hűen illusztrálják Abaújszántót. Ugyanez a stílus köszön vissza a Palkó, Firmányszky és Pinceköz borokban is: friss, üde savak, parfümös, nyári almás karakter, kedvesség. A bor itthon egyelőre a Laurelben és a Faustos-ban kóstolható, és néhány külföldi csatornán át fogy el, de ez hamarosan változhat…