x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Maison aux Pois

Új üstökös tűnik fel a mádi égen

Csendben, szépen egy új és igen nagy reményű borászat ereszt gyökeret Mádon. A hajdani Máriássy Kúriában (egyik legszebb épület a településen, szemben a Coop-pal) a legkülönfélébb elemekkel felvéve a kesztyűt, a fiatal Kulcsár Gábor Debrecenből építgeti birtokközpontját (ld. TokajGuide 2021: 124. o.). Mielőtt a romos épületet elkezdte rendbe hozni, olyan legendás dűlőkben vásárolt és újít fel területet, mint a Holdvölgy, Betsek és Urbán. Első évjáratai még Tállyán (barátoknál és a közösségi feldolgozóban) fejlődtek, de Gábor maga is nagyon várja a napot, hogy idén végre belakják a saját pincét, ahol minden borászati mozzanat egyéni elképzelései mentén történhet majd. Látványos új támfalak a dűlőben, tiszta borok a palackban, egy váratlan világfajtával kiegészülve, friss brand, gyönyörű címkék a civilben borsóval foglalkozó termelőtől. Lássuk, milyenek a borok a ‘Borsó Házából’!

 

Muskotály helyett. . .

Mielőtt a borokba belecsapnék, a margón meg kell említsem, Gábor saját szavait idézve, hogy “nem igazán hisz a muskotályban”. Sem szárazban, sem édesben nem érzi úgy, hogy a fajta hozzátesz a tokaji borokhoz. Így nincs is neki ebből a fajtából.
Az északi végekről ajánlottak neki eladásra sauvignon blanc-t, ami viszont tanácsadói oldalról (új-zélandi inspirációk mentén) is támogatásnak örvend. Így a helyi furmint mellett a loire-i, marlborough-i határmezsgyén a sauvignon színesíti a palettát szólóban és duettben is.

 

Alapok:

Sauvignon blanc 2021 (M)

Áradóan illatos. Papaya, mango, harsány, érett déli gyümölcsösség tobzódik orrban. Ízben is friss, ropogós, szinte fanyar savú bor. Feszes, szikár és csontos jelenség, ami 2021-ben azt hiszem nem csak ennél a fajtánál fog előfordulni (extrém savakról suttognak mindenhol Hegyalján). Zöldalma és licsi jelenik meg az utóízben, ami a többi, kész bornál is fel-felbukkan majd… Nagyon ígéretes tétel: a többi palackos bornál érzésem szerint több réteggel bír, de lássuk is, mi maradt a palackozás után a borokban…!

 

Sauvignon blanc 2020

Szúrós fűszeresség, sok paprika, zöldfűszerek jelennek meg illatban, de aztán ízben is jelentkezik a paprikás jelleg. Szárító savak itt is. Kissé rövid, vagyis rövidebb, mint, amit a 2021-es bor alapján vártam (de 2020-nak is tudjuk jól, hogy megvoltak a maga korlátai)… Krétás, tiszta, finoman vegetális lecsengéssel ér véget. 5

 

Sauvignon-furmint 2020

Nem meglepő módon itt is az illatos fajta kerekedik felül orrban. Van még mellette némi sárga húsú gyümölcs, egy kis körtével. Ízben az előzőhöz hasonlóan élénk bor, szikár, penge savak, amitől tiszta és lendületes, de érzésem szerint egydimenziós is kissé a bor. Sok citrus teszi nyáriassá, és a zöldalma is megjelenik a közepesen hosszú lecsengésben. Ez is 5

 

Furmint 2020

Megérkezünk a komfortzónába: tiszta, furmintos, neutrális és tokajias terroirjelleg, a fajta ismerős, körtés, tiszta aromatikájával. Makulátlanul tiszta (szinte steril) ízek ismét, melyek a pince stílusára érzésem szerint nagyon jellemzőek (szinte érezni a féltő és maximalista óvatosságot az alapanyagnál, a borászati mozdulatokban, nehogy bármi félre menjen…). Magas sav, ismét kristálytiszta ízek. Krétás, neutrális jelleg, a végén csipet sóval, roppanó almával. A három csavarzáras alapbor közül nekem ez tetszett a leginkább, de nyári/gasztróbornak mind tökéletes, modern, definiált és tiszta ideák. 5+ 

 

Dűlősök:

Selection H F 2019

Holdvölgy furmint…de a dűlő azért nem kerülhetett a címkékre, mert mint utóbb kiderült, ezt a szándékot Mádon már a szüret évének januárjában (lol!) jelenteni kell a hegyközségnek… Az F a francia Segenmonreau hordóra utal. Illatban egyértelmű a fa: vanília, de mellette körte, fiatal, primer illatok, a két Holdvölgy szelekció közül ő a diszkrétebb, franciásan moderáltabb. Tiszta ízében is megjelenik a hordósság, főleg utóízben jön ismét a vanília. Tiszta, finoman cseres tapintású. Sós, kifinomult, sima ízű száraz tokaji bor, ami még nagyon fiatal. Legyen halványabb 6

 

Selection H Z 2019

Itt pedig zempléni a hordó, így tipikusabb, áradóbb illatokat kapunk, ami a levegőn aztán még több fehér húsú, almatermésű gyümölcsöt mutat. Tiszta, kifinomult ízek, csupa elegancia, csiszoltság, a végén egy váratlan hordós kesernyével megtoldva. Első blikkre jobban tetszett a zempléni kiadás, de visszakóstolva szigorúbb és kevésbé kifinomult a franciához képest. 5+

 

Selection B 2019

B, mint Betsek. Finom, friss gyümölcsök illata, mellette virágok, majd gyönyörűen, ígéretesen nyílik a pohárban. Ízben vaníliás, krémes jegyek a zempléni fából. Tiszta, fiatal tétel, a pincét jellemző elegancia után sós jegyekkel búcsúzik. 6

 

Selection U 2019

Urbán-dűlő. Sokat várok ettől a pincétől és terroirtól, hisz **Szepsyéktől jó tíz éve formabontó borokat kóstolhatunk az Urbánból (aztán hirtelen elcsendesedett a termőhely). Parfümös, elegáns hordóillat, fajtajelleges birssel, tipikus mádi furmintos karakterrel, virágokkal. Szikár, szárító savú, tiszta korty, de elegáns, burgundias hatást kelt, okos hordóhasználattal. Nagyon fiatal még ez is. Egyelőre óvatos 6

 

TokajSweet:

Késői szüret 2019*

Friss, töppedt szőlős, fehér hús gyümölcsös aromatika, tisztán, kényeztetően varázsol el. Zamatgazdag, makulátlan édes ízek, sok érett fehér húsú gyümölccsel, elegáns arányokkal, ahol a cukor nem túloz. Szép és magabiztos édes tokaji tétel. 6+

 

Édes szamorodni 2019*

Illatban sárga húsú gyümölcsök, nem harsog aromák terén, de éppen érzékenysége, finom részletei tetszenek igazán. Ízben gyönyörű, krémes, széles szamorodni, amolyan mádias gazdagsággal és hosszú kortylefutással. Minden részlet a helyén, remek egyensúly mellett ismét, egy nagyszerű évjárat lenyomataként. 7

 

UTÓÍZ

Érzésem szerint a megkezdett út nagyon előremutató és jól ki van jelölve a pincénél. Az egész brandből árad a vérprofi szemlélet. Talán szigorú voltam a pontokkal, de egyelőre a dimenziókat, a komplexitást a száraz borokban még keresgélnem kellett; talán erre 2020 és 2021 is kevesebb lehetőséget adott a borásznak. A 2019-esek ígéretesek, bár fiatalok még. Az édesek pedig - nincs meglepetés - hozzák a papírformát: e téren Hegyalján nincs mese: mind gyönyörűek. Várom a találkozást az újdonsült, gyönyörű mádi pincében megformált tételeikkel, de a birtok megálmodója ezen kívül számos meglepetéssel készül még nekünk. Fogunk még hallani a Maison aux Pois borairól…

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább