BEMUTATKOZIK: Maison aux Pois
Új üstökös tűnik fel a mádi égen
Csendben, szépen egy új és igen nagy reményű borászat ereszt gyökeret Mádon. A hajdani Máriássy Kúriában (egyik legszebb épület a településen, szemben a Coop-pal) a legkülönfélébb elemekkel felvéve a kesztyűt, a fiatal Kulcsár Gábor Debrecenből építgeti birtokközpontját (ld. TokajGuide 2021: 124. o.). Mielőtt a romos épületet elkezdte rendbe hozni, olyan legendás dűlőkben vásárolt és újít fel területet, mint a Holdvölgy, Betsek és Urbán. Első évjáratai még Tállyán (barátoknál és a közösségi feldolgozóban) fejlődtek, de Gábor maga is nagyon várja a napot, hogy idén végre belakják a saját pincét, ahol minden borászati mozzanat egyéni elképzelései mentén történhet majd. Látványos új támfalak a dűlőben, tiszta borok a palackban, egy váratlan világfajtával kiegészülve, friss brand, gyönyörű címkék a civilben borsóval foglalkozó termelőtől. Lássuk, milyenek a borok a ‘Borsó Házából’!
Muskotály helyett. . .
Mielőtt a borokba belecsapnék, a margón meg kell említsem, Gábor saját szavait idézve, hogy “nem igazán hisz a muskotályban”. Sem szárazban, sem édesben nem érzi úgy, hogy a fajta hozzátesz a tokaji borokhoz. Így nincs is neki ebből a fajtából.
Az északi végekről ajánlottak neki eladásra sauvignon blanc-t, ami viszont tanácsadói oldalról (új-zélandi inspirációk mentén) is támogatásnak örvend. Így a helyi furmint mellett a loire-i, marlborough-i határmezsgyén a sauvignon színesíti a palettát szólóban és duettben is.
Alapok:
Sauvignon blanc 2021 (M)
Áradóan illatos. Papaya, mango, harsány, érett déli gyümölcsösség tobzódik orrban. Ízben is friss, ropogós, szinte fanyar savú bor. Feszes, szikár és csontos jelenség, ami 2021-ben azt hiszem nem csak ennél a fajtánál fog előfordulni (extrém savakról suttognak mindenhol Hegyalján). Zöldalma és licsi jelenik meg az utóízben, ami a többi, kész bornál is fel-felbukkan majd… Nagyon ígéretes tétel: a többi palackos bornál érzésem szerint több réteggel bír, de lássuk is, mi maradt a palackozás után a borokban…!
Sauvignon blanc 2020
Szúrós fűszeresség, sok paprika, zöldfűszerek jelennek meg illatban, de aztán ízben is jelentkezik a paprikás jelleg. Szárító savak itt is. Kissé rövid, vagyis rövidebb, mint, amit a 2021-es bor alapján vártam (de 2020-nak is tudjuk jól, hogy megvoltak a maga korlátai)… Krétás, tiszta, finoman vegetális lecsengéssel ér véget. 5
Sauvignon-furmint 2020
Nem meglepő módon itt is az illatos fajta kerekedik felül orrban. Van még mellette némi sárga húsú gyümölcs, egy kis körtével. Ízben az előzőhöz hasonlóan élénk bor, szikár, penge savak, amitől tiszta és lendületes, de érzésem szerint egydimenziós is kissé a bor. Sok citrus teszi nyáriassá, és a zöldalma is megjelenik a közepesen hosszú lecsengésben. Ez is 5
Furmint 2020
Megérkezünk a komfortzónába: tiszta, furmintos, neutrális és tokajias terroirjelleg, a fajta ismerős, körtés, tiszta aromatikájával. Makulátlanul tiszta (szinte steril) ízek ismét, melyek a pince stílusára érzésem szerint nagyon jellemzőek (szinte érezni a féltő és maximalista óvatosságot az alapanyagnál, a borászati mozdulatokban, nehogy bármi félre menjen…). Magas sav, ismét kristálytiszta ízek. Krétás, neutrális jelleg, a végén csipet sóval, roppanó almával. A három csavarzáras alapbor közül nekem ez tetszett a leginkább, de nyári/gasztróbornak mind tökéletes, modern, definiált és tiszta ideák. 5+
Dűlősök:
Selection H F 2019
Holdvölgy furmint…de a dűlő azért nem kerülhetett a címkékre, mert mint utóbb kiderült, ezt a szándékot Mádon már a szüret évének januárjában (lol!) jelenteni kell a hegyközségnek… Az F a francia Segenmonreau hordóra utal. Illatban egyértelmű a fa: vanília, de mellette körte, fiatal, primer illatok, a két Holdvölgy szelekció közül ő a diszkrétebb, franciásan moderáltabb. Tiszta ízében is megjelenik a hordósság, főleg utóízben jön ismét a vanília. Tiszta, finoman cseres tapintású. Sós, kifinomult, sima ízű száraz tokaji bor, ami még nagyon fiatal. Legyen halványabb 6
Selection H Z 2019
Itt pedig zempléni a hordó, így tipikusabb, áradóbb illatokat kapunk, ami a levegőn aztán még több fehér húsú, almatermésű gyümölcsöt mutat. Tiszta, kifinomult ízek, csupa elegancia, csiszoltság, a végén egy váratlan hordós kesernyével megtoldva. Első blikkre jobban tetszett a zempléni kiadás, de visszakóstolva szigorúbb és kevésbé kifinomult a franciához képest. 5+
Selection B 2019
B, mint Betsek. Finom, friss gyümölcsök illata, mellette virágok, majd gyönyörűen, ígéretesen nyílik a pohárban. Ízben vaníliás, krémes jegyek a zempléni fából. Tiszta, fiatal tétel, a pincét jellemző elegancia után sós jegyekkel búcsúzik. 6
Selection U 2019
Urbán-dűlő. Sokat várok ettől a pincétől és terroirtól, hisz **Szepsyéktől jó tíz éve formabontó borokat kóstolhatunk az Urbánból (aztán hirtelen elcsendesedett a termőhely). Parfümös, elegáns hordóillat, fajtajelleges birssel, tipikus mádi furmintos karakterrel, virágokkal. Szikár, szárító savú, tiszta korty, de elegáns, burgundias hatást kelt, okos hordóhasználattal. Nagyon fiatal még ez is. Egyelőre óvatos 6
TokajSweet:
Késői szüret 2019*
Friss, töppedt szőlős, fehér hús gyümölcsös aromatika, tisztán, kényeztetően varázsol el. Zamatgazdag, makulátlan édes ízek, sok érett fehér húsú gyümölccsel, elegáns arányokkal, ahol a cukor nem túloz. Szép és magabiztos édes tokaji tétel. 6+
Édes szamorodni 2019*
Illatban sárga húsú gyümölcsök, nem harsog aromák terén, de éppen érzékenysége, finom részletei tetszenek igazán. Ízben gyönyörű, krémes, széles szamorodni, amolyan mádias gazdagsággal és hosszú kortylefutással. Minden részlet a helyén, remek egyensúly mellett ismét, egy nagyszerű évjárat lenyomataként. 7
UTÓÍZ
Érzésem szerint a megkezdett út nagyon előremutató és jól ki van jelölve a pincénél. Az egész brandből árad a vérprofi szemlélet. Talán szigorú voltam a pontokkal, de egyelőre a dimenziókat, a komplexitást a száraz borokban még keresgélnem kellett; talán erre 2020 és 2021 is kevesebb lehetőséget adott a borásznak. A 2019-esek ígéretesek, bár fiatalok még. Az édesek pedig - nincs meglepetés - hozzák a papírformát: e téren Hegyalján nincs mese: mind gyönyörűek. Várom a találkozást az újdonsült, gyönyörű mádi pincében megformált tételeikkel, de a birtok megálmodója ezen kívül számos meglepetéssel készül még nekünk. Fogunk még hallani a Maison aux Pois borairól…