Szent Benedek - gyorsszemle
Tállyai hősök
Sokan készítenek jó bort Tokajban. Közben mégis kevesen sikeresek. 200-220 pince, szűk hazai piac, rendezetlen szabályozási környezet/eredetvédelem, ebből következően rendezetlen árpolitika és rendezetlen kommunikáció korbácsolja a kedélyeket továbbra is Hegyalján, ami egyre nagyobb hullámokat és visszhangokat generál. Ma egy olyan pince borai kerülnek bemutatásra, akik az egyik legkedvesebb borvidéki településen, Tállyán az elsők közt (2002) kezdtek a megszokottakon túlmutató minőségbe, de mind a mai napig küzd a létéért a vállalkozás. A Szent Benedek borai tiszták, izgalmasak, szárazban és édesben is megközelítik a világszínvonalat; emellett érezhetően tiszta elköteleződés és szenvedély motiválta a pincészet elindítását, de a sokak számára oly szűkös piacokon nehézkesen rúg labdába Farkas Géza birtoka, ahol egyébként Ádám József készíti a remek borokat. Értetlenül állok kicsit én is a helyzet előtt, de tudjuk jól, hogy egy sikeres borászatnál sok feltételnek kell érvényesülni, sok szakmának kell szinergiákat kialakítani, és ez ma Hegyalján bizony nehéz kenyér (sajnos).
Fruska 2016
Friss déli gyümölcsök, zöldes gyümölcsök, lime héj, vegetális, kis palackbuké (engem nem zavar, pedig érzékeny vagyok az ilyesmire). Fiatalos az íz. Könnyű, 2016-ra jellemzően erőteljes savú, tiszta bor, de pici zamatos cukor kerekíti. Húsos, szép hosszú alapbor. Vibráló, fiatalos, élénk, a végén mogyoróval. 5+
Furmint 2012
Tercier aromák. Virágpor, (méh)viaszos palackbuké, körte, birs, naspolya. Savakban szegényebb, szélesebb, viaszos a korty. Körtés, birses. A forró év tipikus laposabb jegyei töltik meg és hordós jegyek. Kicsit avitt, érett, óboros stílus. 5
Nyírjes Hárs 2011
Egy évvel idősebb, mégis sokkalta primerebb illat. Viaszos ez is, méhviasz, méz, virág, finom, de diszkrét hársasság orrban. Megelepő sav, élénk, cirusos, ásványos és jóval élőbb bor, finom érettséggel. 6
Remete 2011*
Finom érett bogyós gyümölcsök, egres, ribizli, méz, propolisz. Tipikus tokajiság, kedves és tiszta aszalt gyümölcsök. Sok cukor, alma, körte, hosszú, gazdag édesség, elegendő sav. Finom arányok, nem harsány, nem harsogó. Jóleső töppedt karaktere van, lédús sárga húsú gyümölcsökkel. Érthető, értelmezhető. Itatja magát. 6+
Szamorodni 2013*
Erős birs, körte, barack, méz, propolisz, finom fűszerek. Magas cukor, komplex, széles, hosszú, mély szamorodni. Hiába: 2013 a hedonisztikus gazdagság éve. Kis kesernye is megjelenik, vastag korty, összességében lehetne lendületesebb, de így is kiváló, őszinte, tiszta bor, tipikus, dzsemes évjárati karakterrel. 6+/7
Aszú 2014**
Élénk citrusok, sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, kajszi. Élénk, friss illat, ami a levegőn nagyon szépen nyílik: sok trópusi gyümölcs bomlik ki idővel. Fiatalos, tiszta aszú. Mély íz, vastag, eleven, erős savakkal. Vibráló barackosság, sok kajszilekvár, temérdek citrus. Nagyon fiatal és élmény lehet ételek mellett is. Erős 8
Karácsonyra mindenki vásároljon kis, autentikus termelőktől ajándékot, lekvárt, mézet, bort és minden egyebet! A multiknál senki nem lesz kevésbé fásult vagy sokkal boldogabb egy újabb eladás miatt, de minél kisebb egy vállalkozás, annál őszintébb az öröm, ha valaki tőlük vásárol a fa alá.