x

Ripka Gergely

Szent Benedek - gyorsszemle

Tállyai hősök

Sokan készítenek jó bort Tokajban. Közben mégis kevesen sikeresek. 200-220 pince, szűk hazai piac, rendezetlen szabályozási környezet/eredetvédelem, ebből következően rendezetlen árpolitika és rendezetlen kommunikáció korbácsolja a kedélyeket továbbra is Hegyalján, ami egyre nagyobb hullámokat és visszhangokat generál. Ma egy olyan pince borai kerülnek bemutatásra, akik az egyik legkedvesebb borvidéki településen, Tállyán az elsők közt (2002) kezdtek a megszokottakon túlmutató minőségbe, de mind a mai napig küzd a létéért a vállalkozás. A Szent Benedek borai tiszták, izgalmasak, szárazban és édesben is megközelítik a világszínvonalat; emellett érezhetően tiszta elköteleződés és szenvedély motiválta a pincészet elindítását, de a sokak számára oly szűkös piacokon nehézkesen rúg labdába Farkas Géza birtoka, ahol egyébként Ádám József készíti a remek borokat. Értetlenül állok kicsit én is a helyzet előtt, de tudjuk jól, hogy egy sikeres borászatnál sok feltételnek kell érvényesülni, sok szakmának kell szinergiákat kialakítani, és ez ma Hegyalján bizony nehéz kenyér (sajnos).

Fruska 2016

Friss déli gyümölcsök, zöldes gyümölcsök, lime héj, vegetális, kis palackbuké (engem nem zavar, pedig érzékeny vagyok az ilyesmire). Fiatalos az íz. Könnyű, 2016-ra jellemzően erőteljes savú, tiszta bor, de pici zamatos cukor kerekíti. Húsos, szép hosszú alapbor. Vibráló, fiatalos, élénk, a végén mogyoróval. 5+

 

Furmint 2012

Tercier aromák. Virágpor, (méh)viaszos palackbuké, körte, birs, naspolya. Savakban szegényebb, szélesebb, viaszos a korty. Körtés, birses. A forró év tipikus laposabb jegyei töltik meg és hordós jegyek. Kicsit avitt, érett, óboros stílus. 5

 

Nyírjes Hárs 2011

Egy évvel idősebb, mégis sokkalta primerebb illat. Viaszos ez is, méhviasz, méz, virág, finom, de diszkrét hársasság orrban. Megelepő sav, élénk, cirusos, ásványos és jóval élőbb bor, finom érettséggel. 6

 

Remete 2011*

Finom érett bogyós gyümölcsök, egres, ribizli, méz, propolisz. Tipikus tokajiság, kedves és tiszta aszalt gyümölcsök. Sok cukor, alma, körte, hosszú, gazdag édesség, elegendő sav. Finom arányok, nem harsány, nem harsogó. Jóleső töppedt karaktere van, lédús sárga húsú gyümölcsökkel. Érthető, értelmezhető. Itatja magát. 6+

 

Szamorodni 2013*

Erős birs, körte, barack, méz, propolisz, finom fűszerek. Magas cukor, komplex, széles, hosszú, mély szamorodni. Hiába: 2013 a hedonisztikus gazdagság éve. Kis kesernye is megjelenik, vastag korty, összességében lehetne lendületesebb, de így is kiváló, őszinte, tiszta bor, tipikus, dzsemes évjárati karakterrel. 6+/7

 

Aszú 2014**

Élénk citrusok, sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, kajszi. Élénk, friss illat, ami a levegőn nagyon szépen nyílik: sok trópusi gyümölcs bomlik ki idővel. Fiatalos, tiszta aszú. Mély íz, vastag, eleven, erős savakkal. Vibráló barackosság, sok kajszilekvár, temérdek citrus. Nagyon fiatal és élmény lehet ételek mellett is. Erős 8

 

Karácsonyra mindenki vásároljon kis, autentikus termelőktől ajándékot, lekvárt, mézet, bort és minden egyebet! A multiknál senki nem lesz kevésbé fásult vagy sokkal boldogabb egy újabb eladás miatt, de minél kisebb egy vállalkozás, annál őszintébb az öröm, ha valaki tőlük vásárol a fa alá.

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább