x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - Jakab Padihegy vs Rány

Homonna-variációk két dűlőből

Onnan is látszik, hogy végéhez közeledik az év, hogy csupán két TokajMagic-élményünk maradt 2021-re. Októberben egy gyönyörű száraz sort osztottam meg vendégeimmel Erdőbényéről. A TokajGuide idei kiadásában a déli és az északi rész borászatainak bemutatását (mintegy szimbolikusan) egy egészen csodás száraz sor választja ketté (a friss kiadásban nagy hangsúlyt kapnak a kóstolók, borleírások, pontozások stb). Egy varázslatos száraz sor, melyért Belgiumba kellett utaznom 2019-ben, ahol a Holass-éknak köszönhetően csúcs Jakab borok kerülhettek a poharamba. Életem egyik legszebb TokajDry-sora volt, így noha Jakabék borai idehaza csak szűk körű ismertségnek örvendenek, gondoltam megpróbálom a lehetetlent, és megpróbálok megtölteni egy estét az ő boraikkal, mert felettébb megérdemlik. Ahogy az alcím is tanúsítja, a borász, Homonna Attila érdemei a borminőség terén elévülhetetlenek. Különösen, ha az egyik legrégebbi jegyzett hegyaljai dűlőről, a Rányról beszélünk, melyet neki köszönhetően kezdtek az elmúlt tíz évben egyre többen felfedezni. Ebben a sorban a kontextus végett a Bénye melletti dűlőt egy déli klasszissal, a rátkai Padiheggyel kóstoltuk össze 3 remek évből. Nézzük, hogy az északi vagy a déli terroir teljesített-e most szebben!

Jakab Padihegy 2018*

Mogyorós, finoman hordós világ, kis kérmesség, de fiatal, fejlődő, tömör illat. Van egy kis burgundi hangulata, amit a hordó ad, de mádi száraz borokra is emlékeztet. Pár nap után édes nyárialma és körte is megjelenik benne. Ízben elegáns, csiszolt sav, zöldalma, körte, birs, őszies gyümölcsök szájban, hordókesernyével. Lenyelés után szupertiszta, elegáns savérzet és az évjárat adta kerek zamat jellemzi. Magas szerkezetű bor. Gyönyörű, penge és szárító, citrusos savak, sóssággal. Példás arányok, nemzetközi formátum. 6+

 

Jakab Rány 2018*

Fiatalos, még mélyebb, köves, gyurmás, szellőzve enyhén orvosságos terroirjelleg érezhető orrban. Valamivel több a primer jegy: halvány gyümölcsök, egy kis körte, birs, egy hangyányival szélesebb spektrumon játszik a sorban gyümölcs terén. Itt is elegáns sav, frissebb, élőbb gyümölcsök, édeskés cukor, a végére offdry karakter. Finom arányok itt is, komplex ízekkel. Beleköthetetlen. Noha a cukrot nem biztos, hogy mindenki úgy szereti, mint én. Ő is hosszútávfutó lesz (annál is inkább, mert ebből készült az egyik legtöbb eddig: 1244 palack). 7+

 

Jakab Padihegy 2017*

A dűlőre (úgy látszik) jellemzően elsőre szigorúbb termálvíz, de aztán jönnek benne a friss, sárgászöldes (Homonnás) déli gyümölcsök is, majd körte. Komplex és egyszerre komoly is és vidám is (a bontás után pár nappal azért csorbul szépsége). A korty itt is feszes, akár egy íj. Széles korty, gyönyörű savak vezetik, feltűnően sós karakterrel, rengeteg érett citrus, csupa energia és még nagyon fiatal a bor. Hosszú, sima, gazdag, fókuszált íz, nagy test. Vérbeli, klasszikus TokajDry stílus. A sor egyik legkomplexebb bora, alighanem a csúcsán... 7

 

Jakab Rány 2017*

Modernebb, nemzetközibb irány a Padihoz képest. Gyönyörű és több gyümölcsöt mutat most is a Padihoz képest. Sokkalta kedvesebb, üdébb, fiatalosabb, lazább és megnyerőbb buké. Ízben szikár, grapefruitos, szuper tiszta jelleg. Nem olyan hosszú bor, de mérhetetlenül elegáns, fineszes, kedves és szerethető, arányos, sós világ jellemzi. Fiatal még, simán eltenném pár évre. 7

 

Jakab Padihegy 2013**

Szépséges palackbuké, a borász kézjegyével. Tróousi gyümölcsös hársas jegyek, sok érett egyzodzikus gyümölcs, aszalt narancshéj és kajszi, cukorkabolt, haribo. Kerekebb íz, erőteljes, nagy ívű savak szájban. Grapefruit, szikár, de kedves is, elevenebb gyümölcsökkel a Rányhoz képest, csiszolt korty, sós terroirkarakter üvölt a borban. 8 

 

Jakab Rány 2013**

Narancsliget, intenzív, tipikusan északias sárga déli gyümölcsök valósággal tobzódnak illatában. Tipikus Homonna! Magas savérzet, kortalan elevenság, lendület, fókusz, sok-sok citrus, érett déli gyümölcs. Penge íz, melyben a sósság és a gyümölcs olyan vitalitással perdül táncra, hogy az az érzésem, sose fog megöregedni. Szárító utóíz, szikár jelleg, tisztaság. Döbbenet szépek a 13-asok most. Ha sommelier lennék, ilyen borokkal boldogan dolgoznék. 8

 

Jakab Rány 2012**

Kedves, finom palackbuké, semmi öregség, de diszkrét, süteményes, körtés jegyek, puskapor is megjelenik, némi hordós fűszerrel. Enyhébb a déli gyümölcsbomba-faktor, mint a 13-asokban, de itt is van egy kis narancsosság. Kortalan ízében friss, eleven, szép cukor, kerek, elképesztően tiszta és elegáns. Kerek egész, semmi korjegy vagy botlás. Tökéletes formában van. Senki meg nem mondaná vakon, hogy ez egy forró év 9 éves bora. Meglepően finomak a savak is és egyben van az egész, tökéletes, megbonthatatlan szerkezettel, máig élő fehér húsú gyümölcsökkel, mellette sóssággal, izmos testtel. Simán megüti a 13-asok éteri magaslatait az évjárat minden nehézsége ellenére is. Nem kérdés, hogy ezek extrém minőségű száraz fehér borok… És nem csak hazai, nemzetközi viszonylatban mérve is. 8

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

Aki még szeretne idén ragyogó tokaji borokat kóstolni velem, azoknak van még két esélyük (egyelőre jövőre kétséges a folytatás mikéntje).

NOVEMBER 11 (18.00): **Bott Pince Exczelencziás ALLIN (2005-2019), 16500.- (Klauzál Piac emelete)

DECEMBERben pedig egy különleges 1993-as aszúsorral zárjuk ezt az évet (további infók hamarosan)...

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább