x

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán Boda Furmint 2018 vs 2019

Öreg tőkék furmintja Újhelyből

Jancis Robinson oldalán idén a világ öreg tőkéi voltak a téma a borszakírói versenyen. Hat pályamunkám közül végül a Szóló féle Hetény-dűlős ültetvény roppant izgalmas sztorija kapott csak helyet az ingyenes rovatban, de pár hete az összes angol nyelvű cikket közzétettük itt, hasábjainkon. Sajnáltam, hogy olyan formátumú történetek nem kaptak helyet, mint a világ legöröegebb őskadarkása Maurer Oszkárnál vagy éppen Demeter Zoltán 100 éves családi öröksége Újhely és Szlovákia határán. Egy dűlő, ami sosem volt igazán kiemelkedő, de hogy mégis micsoda minőségre lehet képes, két szép évjárattal kiderül a lapozás után:

Boda 2019

Elegáns hordó, akác? Egyedi érlelés, szép, minőségi Kalinás hordós jegyekkel, egyfajta sajátos fás parfümösségel (ami a levegőn szalonnás is kissé). Ízben gördülékeny, az évjárat eleven, hosszú és szép savai mellett ásványos és feszes furmint. Fiatal még. Picit cseresen érezni a hordót. Sós, citrusos, csiszolt bor. Jól esne némi kedvesség a hordó mellé. Most 6

 

Boda 2018*

Finom tercier jegyek, de zavaró érett furmintosság nélkül, finom körtés süteménnyel, nagyon kedves és tiszta illatok jellemzik. Intelligens, nem hivalkodik, egyszerűen szép és teljes aromák jellemzik. A korty kerek, krémes tapintású, varratmentes, élmentes szerkezet terül szét a nyelven. Sok-sok zamat, jellegzetes furmintos érettsége már kialakult, birssel, körtével, almával, a végén tiszta savak által lemosva a kellemes cukrot. Nem hittem volna, de 2018 kivételesen jobban tetszik, mint 2019. Érzésem szerint most lehet a csúcson! 7

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább