x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XI.

Kincsvadászat címke nélkül

Zsúfolt hónapok után még zsúfoltabb pince. - Június óta nem volt ugyanis vaktesztünk, így bizony jövet-menet megsokasodtak a raktárban a kóstolásra váró palackok (illetve a coravines módszernek hála van miből meríteni a régebbi tételek közt is). A 11. részben lesz kevéssé ismert és népszerűbb pince is, löszről és vulkánról, délről és északról egyaránt: többek közt 4H, Bardon, Péter Pince, korai Szóló és ***Demeter Zoltán mérkőzik meg. Most kizárólag konvencionális (dugóval zárt) száraz tételek következnek, de hamarosan érkezik egy alternatívabb száraz sor is, egy csavarzáras száraz sor és karácsonyig biztosan jönnek édesek is. A Továbbra kattintva rögvest kiderül, melyek a csillagos borai ennek a körnek:

4H Sparkling 2020

Egy könnyed nulladik, bubis bor. Friss, virágos, muskotályos, intenzíven egzotikus gyümölcsös, mangós, behízelgő illat. Csajos, közérthető, direkt aromatika. Ízben finom buborék, sok citrus, harapható papaya, mangó, csillaggyümölcs. Az illatra rímelő buja gyümölcsösség jellemzi a kortyot is, tele lédús déli, primer ízekkel, őszibarackkal, ami ilyen koncentrációban vélhetően az élesztőből jön, de nyilván ettől lesz piacos, jól érthető, nyárias, zamatos (nem teljesen száraz) gyöngyözőbor. Erős 5

 

 

4Ház Hárs 2020

Tiszta, megnyerő, friss, zöldalmás, de diszkrét, primer illatok, némi fehér húsú őszibarackkal. Ízben is tiszta, zöldalmás, körtés, arányos és friss bor. Nem túl hosszú vagy komplex, de csiszolt és elegáns, profi, kiegyensúlyozott anyag. Jó kezdés: 6

 

Péter Pince Arcus Cuvée 2018
Kukorica, borsó, vegetálisabb, hársas/kabaros jelleg és érettség. Dús szövetű korty, hordóval, széles zamattal, komplex és egészen hosszú naspolyás ízzel. Van egy kis szesz, komoly test, sajátos textúra. A pince stílusa vakon is felismerhető, de mintha április óta veszített volna fényéből... 5+

 

Bardon Alpha 2018
Lisztes, csirízes, papíros buké. Ízben kerek, zamatos, maradékcukros, sima, selymes bor. Van komoly test, de a papíros jegyek is felbukkannak. Alapvetően kellemes és szép bor, de kevés izgalommal, hevítő alkohollal a végén itt. 5+

 

Tisljár Furmint-Hárslevelű 2018
Mélyebb, ásványos illatok, fűszerekkel, furmintos neutrálissággal, tiszta jelleggel, szellőzve jönnek az északias narancsos, sárgás gyümölcsök is. Nagyon izgalmas aromák mesélnek a termőhelyről benne! Friss, eleven és hosszú korty. Szép érés, sok terroirjegy. Sima és kimunkált, profi bor. Enyhe savak, de mégis nagyon szép szerkezet, finom fehér húsú gyümölcsökkel, terroirral. Egyre szebben alakul a palackban! 6+

 

4Ház Hárs 2020
Ugyanaz, mint az első tétel a játék kedvéért. Messze a legintenzívebb eddig a sorban. Nagyon direkt, zöldalmás, tiszta, kirobbanó primer aromák, egészen fiatalos furmint benyomását kelti. Ízben is virgoncabb a sorban, friss, élénk, almás, körtés és nagyon csiszolt ízek jellemzik. Zöldes gyümölcsök, jó inni, eleven, roppanó savakkal. 6+

 

***Demeter Zoltán birtok furmint 2019
Mattabb, fedettebb aromatika, papír, körte, mélyebb és komplex illat, de elég neutrálisnak mondanám ezt is. Komplex íz, de a papír itt is jön. Harapható, széles korty, furmintos mélységek, arányos és kialakult ízek, kellő gyümölcs és komolyság, tiszta ízekkel, profi kivitelezéssel, élményekkel. Csillagot most nem kap, de erős 6

 

Péter Pince Kabar 2019
Sokat fejlődött a palackban április óta! Ismét kukoricás, hordós, körtés, érettebb jegyek, mellette vegetális aromák, a pince egyedi stílusával, érezhetően nem furmintos jelleggel. Sok érett körte és alma is mutatkozik orrban. Ízben sima, telt, hosszú bor, sok gyümölcs, komplex és tiszta, banános ízvilág jellemzi, sóssággal, kis szeszes csípéssel zárva, szép testettel. Szép, profi anyag, igényesen megformálva. 6+

 

Péter Kövérszőlő 2019
Áprilisban is ugyanígy tetszett! Szép érleltség, elegáns és emelkedett száraz tokajiság, de sok érett déli gyümölcse van, főleg sárgák, csillaggyümölcs, licsi, banán. Nagyon vonzó, csábító gyümölcsök jellemzik. A korty is szép, széles, összetett, sok a gyümölcs itt is és arányos, hosszú, gördülékeny, miközben sós és izgalmas is és gyümölcsei is vannak. Szép. 6+

 

***Demeter Zoltán Szerelmi 2019*
Tiszta, de nem túl erőteljes, neutrális száraz tokajiság (akár furmintnak is elmenne annyira diszkrét), körtével, zöldalmával, nagyon enyhe aromaprofil. Ízben frissítő, élénk sav, selymes, arányos és nagyon komplex korty. Harapható zamat, alig kivehető cukor, varratmentes, igényes munka. Nem hivalkodik, de szerkezetre mégis tökéletes. Tavasz óta legalább fél pontot javult és alighanem a pince legszebb 2019-es száraza! 7

 

Szóló Thesis 2018
Na ez már egy komolyabb, érettebb stílus. Palackbuké, mélység, erőteljes illat, tercier, erősen hordós, enyhén petrolos karakterrel, de szépen megmutatja az érettség elegáns TokajDry-jellegét. Nagyon izgalmas korty. Eleven savas attack. Szikár ízek, magas bor. Cizellált, citrusos jegyek, terroir és komoly gasztronómiai érték. Feszes, a szárítással kissé egydimenziós hatást kelt a második korty. Márciusban szebb volt, de még most is erős 6 

 

Bardon Omega 2012*
Izgalmas illatspektrum a narancshústól, északias jegyektől, a palackbukés, tercier vonalig, nagyon komplex és sok dimenziós illat. A sor talán legszebbje. Ízben cukor, de széles, komplex, hársas kedvességét nem lehet nem szeretni. Hosszú, ölelő, húsos ízvilág, offdry stílusban bemutatva Tokaj gyönyörűségét, a végén kis sóval. Nagyon szép ez is. A sor talán legszebbje. Hét év után is remek bor. Erős 7

 

Szilágyi László Furmint 2013
Nem az a Szilágyi László, ez az Újhelyi. Oxidált, száraz szamorodni illat, dió, aldehid, illó, van itt minden. Öreg, érett íz, teljesen eloxidálva, kesernyés, diós jegyekkel…. Kár érte. 3 

 

Bardon Alpha 2012*
Szép narancsos, enyhén palackérett karakter, tipikus északias érett TokajDry jelleg süt róla: buja sárga húsú gyümölcsökkel, és a pince felismerhető stílusával. Vonzó és komplex. Ízben is ehhez illeszkedően húsos, narancsos, szép bor, jó inni, harapható zamatos gyümölcsökkel kényeztet. Tisztán, finoman, szépen viselkedik mindene, végül kis cukor kerekíti ki a kortyot. Szépen fejlődik. Most is nagyon szép, de hét éve is az volt. 7

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább