x

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/X.

Kincsvadászat címke nélkül, édesben

Itt a nyár, de ez nem tántorít el minket a cukortól, a tokaji édességtől egy cseppet sem! A TokajGuide utóbbi kiadásaiban a II-es fejezetben járom körül a TokajDry (I.) és tokaji aszú (III.) közötti édes mezőny tanulságait, és ma ugyanezt fogom tenni ezeken a hasábokon. Lesznek a mai posztban korábban (a nappaliban coravinnel vagy borászatoknál) kóstolt tételek, de így együtt még nem szerepeltek, ezért a kontextus némiképp mégis új. Olyan TokajSweet tételeket válogattam össze, melyek cukorban viszonylag közel vannak egymáshoz és hűen mutatják be a tokaji aszú alatti széles, édes (amolyan freestyle) halmazt a mai Hegyaljáról. Kicsit nekem is amolyan "műszerkalibrálási" gyakorlat lesz ez. Úgyhogy előre is elnézést a törzsolvasóktól: lesznek ismerős és kevéssé ismert remekművek. Nézzük a tizedik vaktesztünk eredményeit:

 

  1. Péter Pince Kabar 2017*
    Finom barack és szép tokajias (finoman botrtitiszes) karakter. Érett barack, birs és körtésség. Fiatalos jegyek, sok egzotikus gyümölccsel, kis borsós vegetálisságra vált a szellőzéssel. Sok cukor, krémes, vastag korty jellemzik. Nagyon zamatgazdag, nagyon tiszta és prémium komplexitás. Gyönyörű szerkezet, tömör struktúra. Fehér húsú, mézédes gyümölcsök, tisztaság, magas minőség. Érezhetően nem furmintos ízben, kicsit lusta és az édességről szól. Az alternatív tokaji fajták közül a kabarban érzek izgalmasabb potenciált. 6+

  2. Oremus Late Harvest 2017*
    Érett déli gyümölcsök: fehéresek és sárgák, kicsit már a túlérett irányból, sok őszi barack és körte, tisztán, definiáltan, botritisz nélküli, makulátlan töppedt jegyekkel. Szer felett fiatal, fejlődő és kifejező illat! Lédús, nagyon lendületes, hosszú, szépséges savak, eleven és feszes is, miközben a cukor hosszan, szélesen viszi előre a kortyot. Példás egyensúly és gazdagság. Hasonló stílus és precizitás az előzőhöz, de szebb egyensúly mellett. Korábbi jegyzeteket némileg megkövetve, most úgy fest, még hosszú életút előtt áll. Erősen kezdünk... 7

  3. TR Szamorodni 2017
    Kimondtottan fás, vaníliás, kókuszos, hordós illat. Gazdag, fás íz, sok botrtitisz, sok vanília, a gyümölcs pedig még mindig a háttérben. Kár, hogy sok a hordó… Amúgy izgalmas, kimondottan összetett szerkezet, hosszúság, gazdagság, érezni, hogy nagy anyag lehetett, jönnek sorra ízben a fehér és sárga húsú mézédes gyümölcsök is szépen, de a hordót még le kell vetkőznie… Kerek 6

  4. Péter Zéta 2019
    Enyhén szalonnás, fás illatok, zsíros, nehézkes aromák, a botritisz kevés, inkább töppedt stílusjegyek, körtével és más fehér húsú gyümölcsökkel. Ízben széles és komplex édesség. Nem túl hosszú, de gazdag, vastag és mély. Kicsit gyorsan ér véget, sok fiatalos gyümölcsöt mutat, nagy testet és sok szeszt is, de az idővel még alakulhat. Kicsit egysíkú íz, főleg a hordó miatt. Korábban jobban tetszett. Most halványabb 6 

  5. Demeter Zoltán Late Harvest 2017
    Visszafogott, diszkrét aromatika. Zárt, fűszeresség orrban, zöldes déli gyümölcsök, zsálya és kakukkfű. Nagyon lassan nyílik. Ízben komoly, hosszú, gazdag, finom savval. Ez sem túl hosszú, de szépen definiált, kifejezett barackkal és összességében remek szerkezettel. Nagyon fiatalnak tűnik. Erős 6

  6. Tisljár Furmint-Hárslevelű 2018
    Intenzív, szúrós illatok, sárga és zöldes gyümölcsökkel, mézes teával, kompótos jelleggel. Ízben nem túl édes, élénk, viszonylag rövid, de nincs könnyű dolga a magas cukorral szemben. Rövid, viszonylag egydimenziós jelleg. Fehér húsú, tiszta gyümölcsös ízek, közepesen hosszú utóíz mellett. 5+ 

  7. Demeter Zoltán Late Harvest 2018
    Nagyon friss, fiatalos, barackos illat, egészen fejlődő, zöldalmás, körtés jegyek, mindez gyönyörű tisztaság mellett! Magas cukor, az évjárat jellegzetes ízeivel. Hosszú, körtés, almás jegyek, némi sav még elférne. Nagyon fiatal szerkezetet mutat, botritisz nélkül. Halvány 6

  8. Péter Pince Máslás 2017*
    Komoly botritisz és szép, kialakult édes boros tokaji illatok: mély, komplex, aszalt gyümölcsös, kajszis jelleg, szépen kifejezi Tokajt és sokáig lehetne szálazgatni. Gyönyörű ívek ízben, sok sárga gyümölcs, érezni, hogy aszúk DNS-ét hordozza, elegáns hordó mellett. Nagy test, kajszilekváros teltség és végtelen hossz. Beltartalomban és súlyban a sor egyik legnagyobbja. 7+

  9. Demeter Zoltán Anett Szamorodni 2018

    Szép illatos, muskotályos jelleg. Rózsa, virágok, parfüm, nemesség. Izgalmas, buja, vonzó, mégis tipikus. Ízben nagydarab, vastag, nagyon édes, kevés savval. Hedonisztikus édes bor. Olyan mint egy túlérett, aszalt déli gyümölcs, amibe beleharap az ember, mézédes, tiszta ízekkel, élvezetekkel tele, de az eleganciához még elkéne némi sav a második pohár elfogyasztásához. A feszesség, a lendület hiányzik mögötte. Pedig fiatalon rajongtam érte, a 2016-os és 2017-es kiadás mégis klasszisokkal szebb a palackban. Legyen halvány 6

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább