x

Ripka Gergely

Barta Pince - helyszíni szemle

Hallgassátok meg podcast adásunkat is Ujvári Viviennel!

Pár hete jártam látogatóban Mádon, a fiatal és tehetséges Ujvári Viviennél, méghozzá egy online interjú apropóján. Az angol nyelvű beszélgetés során a kultikus Király-dűlő bemutatása került fókuszba, de sok témát érintettünk, itt lehet belehallgatni és IGTV-n visszanézhető a @tokajmagic IG oldalon. A beszélgetés után megkóstoltunk pár aktuális és régebbi évjáratú Barta bort, melyhez eddig nem vagy régen volt szerencsém. Ezek már mind Vivien munkái, akinek kezei alatt a Barta borok valósággal szárnyalnak, egyedi stílussal, fiatalos, modern és nagyon tiszta jegyekkel. A Királyok mellett ma megismerkedünk a Kővágó (KVG) friss kiadásával és a készülő, új aszúévjárattal is! Többször leírtam már, most is bizonyítást nyert: a borászat a mádi színtér egyik legfontosabb műhelyévé vált Homonna Attila, majd Vivien szőlész-borász jelenlétével. De vajon elég lesz ez a 12 éves munka ahhoz, hogy megkapják a birtokcsillagot az áprilisban megjelenő TokajKalauzban? Hamarosan kiderül....

 

Barta Furmint 2016

Az Öreg-Király Furmintjaival hangolódunk. Szép hordó, elegáns fa, kövek, terroir, pici palackbuké. Tiszta, kerek korty, amit kis cukor gömbölyít. A hordó ízben is erőteljes, mellette fehér húsú gyümölcs, viszonylag enyhe, moderált savak. Neutrális, tartózkodó, diszkrét furmint, ami az évjárat sajátossága TokajDry boroknál. 6

 

Furmint 2018*

Sok primer gyümölcs, a meleg évreke jellemzően most még aromatikusabb karakter, enyhébb a hordó és ez tetszik. Lendületes, vibráló, gyümölcsös korty, szép sav, kicsi púder és vanília díszíti. Tiszta korty, citrusok, elevenség. Szép. 7

 

Furmint 2019*

Szép, elegáns hordó díszíti, sok primer, friss, tropikális illattal. Eleven, ropogós savú furmint (ez úgy tűnik jellemző 2019-re, pláne 2018 után). Nagyon sok friss gyümölcs, feszesség, terroirjegyek, citrusok, cizellált, fineszes száraz bor. Nagy ígéret. 7

 

KVG 2019*

Királyok után a Kővágó-dűlő következik! Szép érett fehér gyümölcsök, a hárs miatt több illat, több aroma, körte, zöldalma. Az évjárat sajátos, vibráló savai, élénk gyümölcs, egres, zöldalma, frissesség. Metsző tisztaság, kristályos ragyogás és finesz. Méltó utódja a valószerűtlenül szép 2018-as szűztermésnek. Komoly klasszis ez is. 7+

 

Késői szüret Furmint 2017*

Az édesekkel ismét a Király-dűlő jön. Eléggé furmintos illat. Körte, birs, késői szüretes stílusjegyek, pici szúrás (alighanem a hordóból). Vaníliás, krémes, szép, harapható zamat, kiváló egyensúly. Elegáns hordó, szép szerkezet, mely most kezd a csúcshoz érni. 6+(/7)

 

Furmint 1108 2018

Sárgásabb színek, tropikális, egzotikus vonások, mandarin, finom fával. Széles korty, komoly hordó, krémes, vastag íz a forró évből. Finom töppedt karakter, kicsit lustább savérzet. Mézes, aszalt gyümölcsös lecsengéssel búcsúzik. 6+

 

Szamorodni 2017*

Meglepően világos. Enyhe, neutrális illat (jellemzője a pince szamorodnijainak), barackos, túlérett gyümölcsösség. Krémes, hömpölygős, hosszú, komplex, mély ízek, nagyon tiszta jelleggel. Komoly év, komoly tartalom, sok barack, őszi is és kajszi is megjelenik a finom kortyban. 7

 

Aszú 2019 (M)

Elképesztő aromatika. Birsalma, körte, kandírozot gyümölcsök, mango, licsi, szaftosság, lédússág, már az illatban!! Ízben akár egy olvadó gumicukor. Elképesztő, hosszúság, vastag, magas cukor. Hömpölyög, de hihetetlen szépek az arányok. Van okunk rá, hogy 2019 tokaji aszúit izgatottan várjuk...ahogy ez Mészáros László (*Disznókő) évjáratos interjújából is kiderült már...

 

*****

AJÁNLÓ: a TokajGuide friss, idei kiadása terveink szerint áprilisban jelenik meg. Egész márciusban 20 %-os előrendelési kedvezmény van, így 5000 Ft helyett 4000 Ft-ért lehet előjegyezni a könyvre (+Bp-en kívül postaköltség). Rendelni ezeken az elérhetőségeken lehet: hello@tokajmagic.hu vagy +36 20 244 60 97!
Illetve, ha az elsők közt szeretnél belepillantani a könyvbe itt a titkos online premier linkje és itt pedig a hivatalos bemutatóé! Köszönjük a támogatást! 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább