x

Ripka Gergely

*Disznókő - a csillagos aszúbirtok

Időutazás nyolc évjárattal

A sok száraz furmint után épp el is jött az ideje egy aszús posztnak. A *Disznókő a 2019-es TokajKalauzzal kapta meg a csillagát (nagyobb pincék közül elsőként), ami nagyrészt annak a különleges adottságnak köszönhető, hogy gyakorlatilag minden évjáratban képesek legalább egy magas minőségű aszútételt készíteni. Az egyedi fekvésű dűlőkkel rendelkező, francia alapítású nagybirtok fontos műhelye volt mindig a tokaji aszúnak, ahol 1992 óta 5 és 6 puttonyos mellett készül a legjobb években Kapi-szelekció (1999, 2005, 2011, 2015), sőt néha önálló eszencia is. Mindez nagyon egyedi, kimunkált és felismerhető stílusban palackozva, melynek őrzője Mészáros László birtokigazgató. Most az 5 puttonyosok fiatalabb kiadásaitól az idősek felé indultunk egy podcast interjút követően, hogy egy 20 éves állócsillaggal zárjuk a szép sort.

 

5 puttonyos tokaji aszú 2015*

Diszkrét, moderált illat. Fehércsoki, hordó, vanília, krémes, konyakos jegyek. Meleg év, ami azt eredeményezi, hogy ízben alacsony sav, sok cukor. Aztán szép hordó, vanília, whisky laktonosság. Karamell, sok aszalt gyümölcs, mazsola jön a lecsengésben. 6+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2014*

A nehéz év ellenére meglepően fiatalos, fehércsokis, szarvasgombás jegyek. Krémes, olajos, szép savú, citrusos, koncentrált aszúbor. Sok friss barack, meglepóen fiatalos ízek jellemzik. 7

 

5 puttonyos tokaji aszú 2013*

Ahogy a podcast interjúból is kiderül 2013 az extrém botritisz éve. Illatában is emiatt nagyon gombás, sok botrtitisszel. Ízben is kifejezetten gombás, vastag, hosszú, szarvagombás, kesernyés jegyekkel. Harmadlagos zamatok, palackérett jelleg, egy bezárkózottabb időszakát éli. Szép hordó, aszalt gyümölcsök, és krémesség érződik a korty végén. 7

 

5 puttonyos tokaji aszú 2012*

Hihetetlen, de még ez is nagyon fiatalos. Fehércsokis, elegánsan fás, kókuszos jegyek. Fiatalos, vibrálóan gyümölcsös korty a forró év ellenére is. Meglepően vitális aszú. Hosszú, vastag, hömpölyög, de még rengeteg gyümölcse van, vaníliás hordóval búcsúzva. 7

 

5 puttonyos tokaji aszú 2011**

A borvidéken összességben kevésbé, de Disznókőn mégis szép, meleg évjárat, és ezt ez a tétel is vastagon aláhúzza, az 5 puttonyosok közt ragyog. Illatában gomba és jellegzetes, moderált furmintosság. Csupa friss, élénk gyümölcs, vastag, hosszú, gazdag íz. Szép savak, finom primer jegyek és nagyon fiatal még. 7+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2008**

Komoly nemzetközi elismerésnek örvendő aszú. Illatában itt már vastagon tercier jegyek, sok gomba, marmeláde-os, fűszeres érzet. A mérsékelt év gyönyörű, penge savai valósággal repítik: ropogós, élénk bor ma is. Magas aszú, szépen érett. Igazi, tipikus Disznókő-egyéniség. 7+

 

5 puttonyos tokaji aszú 2010*

Az esős, nehéz évre jellemzően egészen gombás illat. Ízben kissé éles savak, masszív kesernye, gomba, de frissesség is van még a szép érettség mellett. Sok citrus, fiatalos gyümölcsök is előjönnek benne (de érzésem szerint a gomba és a tercier jelleg gyorsan erősödni fog benne a jövőben). 6+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2000**

Micsoda csodaszép érettség: mélység, tercier jegyek, finom gomba. Cseres alap, aszalt gyümölcs, az évjárat tipikus kandírozott karaktere. Rengeteg lekvár, érett sárga húsú gyümölcs, dzsemes textúra. Elképesztően szép érettségben van és még messze nem kell temetni, sőt.... 8+

 

HALLGATNIVALÓangol nyelven itt érhető el a beszélgetés Mészáros Lászlóval, a *Disznókő birtokigazgatójával az elmúlt 20 évjáratról, egy másik pedig Ujvári Viviennel a Király-dűlő rejtelmeiről!!

*****

AJÁNLÓ: a TokajGuide friss, idei kiadása terveink szerint áprilisban jelenik meg (online kóstolóval). Egész márciusban 20 %-os előrendelési kedvezmény van, így 5000 Ft helyett 4000 Ft-ért lehet előjegyezni a könyvre (+Bp-en kívül postaköltség). Rendelni ezeken az elérhetőségeken lehet: hello@tokajmagic.hu vagy +36 20 244 60 97! Köszönjük a támogatást!

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább