Furmint Február: Oremus Petrács 2017 vakon!
**Demeter Zoltán alap furmintja mellett
Passzív módon, de azért benne vagyunk a Furmint Februárban 2021-ben is. Igaz idén alighanem azzal tehetünk a legtöbbet a borászokért és a borvidékekért, ha nem csak beszélünk a fajtáról, de vesszük és isszuk is (én pedig írok is róla, amennyit csak lehet). Múlt héten Bacsó András úr érdemeit méltattam, melyet 25 év alatt az Oremusnál és még előtte a borvidéken más szerepkörökben is letett az asztalra. Akkor a poszt végén megígértem, hogy a hattyúdalt jelentő Petrács-dűlős Furmintról hamarosan írok. Furmintfan testvérünkkel egyelőre nem jött össze a betervezett közös kóstolás (talán maholnap), de a véletlen folytán úgy alakult, hogy Dórim vakon meglepett vele a nappaliban (mármint a Petráccsal): a hordós sarokkal szemközt vele Demeter Zoltán sokat próbált alaptételével. - Lássuk mi történt a ringben.
Oremus Petrács 2017*
Hordós, fás, krémes, bourbon vaníliás illat, szigorú és azonnal felismerhető furmintosság, neutrális, körtés díszekkel. Azért a hordóból a kevesebb több lenne. Kissé fanyar, szárító (északias) sav, itt is jön a hordó, mellette birs, körte, ismét furmintos szigor és a terroir. A hordót még kicsit le kell faragnia (illatban és utóízben is), de összességében komplex, izgalmas, sós rétegekkel bír, füstösséggel búcsúzva, némi burgundias hatással. Elárulhatom, hogy Szepsynek gondoltam vakon, de a savai igazi északias borrá teszik… Teret hagy a termőhelynek is, a hordó ellenére szép bor ez, egy szép évből és még szebb dűlőből. Le sem tagadhatja, hogy magabiztos kezek munkájával, de biztosan kell még neki pár évnyi puhulás a palackban (ami a Mandolásoknál is sokszor bebizonyosodott már). 6+
**Demeter Zoltán Furmint 2018*
Fiatalos szalmaszín, ami főleg a forró évhez képest lep meg. Neutrális jelleg, olajos magok, fehér gyümölcs, kissé direkt, fajélesztős stílusjegyek, de tisztán, zavartalanul, profin (egy kicsit a termőhely hiányzik talán belőle, de ettől még szép). Az évjárat szájban olyan akár egy párna: krémes, puha korty, selymes, hosszú, a végén érezni csak a savat. Varratmentes, illesztésektől mentes, szép, kifinomult, (felismerhetően) profi bor. Intelligens, érzékeny, némi maradék cukor teszi kiváltképp simává. Egyelőre a kornak semmilyen jelét nem mutatja szerencsére. Mivel nem vagyok hordófetisiszta, a két bor közül őt választanám vakon (de ez megfordulhat pár év alatt). Erős 7