x

Ripka Gergely

Péter Pince - helyszíni szemle (2o2o)

Vagány sokoldalúság a Szerelmi Pincesoron

Péter Ákos és családi borászata abból a szempontból még mindig az egyik kedvencünk Tokajból, hogy eredeti színeket visz a Szerelmi-pincesor kissé sivár valóságába. Noha a területeik és a pince is Tarcalon van, kitartanak a vasútállomással szemközt elhelyezkedő bázisuk mellett, s így legalább van egy fixen nyitva tartó bástya a soron, akiknél minden bortípusban abszolút korrekt minőséggel találkozik az, aki az ajtajukon kopogtat, esetleg hazavinné palackban Tokajt. Száraz furmint, hárs, kabar (édes is), édes zéta, máslás, fordítás, szamorodni, aszú egy helyen megismerhető!

 

Pedig tudjuk, nem könnyű vállalás az ilyesmi: igaz a régi klientúra igényli a már bevált borokat, de engedélyezés, labormérés, technológia, illetve kommunikáció szempontjából is feladja a leckét a sok bor. Péterék azért igyekeznek hűek maradni minden vevőjükhöz, ami nyilván érthető. 

Rendszeres olvasók emlékezhetnek rá, hogy hasonló gyorszemle jelleggel jártam náluk tavaly is. Borversenyeken vakon számos tételükkel találkoz(hat)tam a közelmúltban, de megbeszéltük Ákossal, hogy a legjobb módja a dolgoknak az, ha végignézem az aktuális szortimentet száraztól-édesig:

 

Pezsgő 2018

A Mestervölgy és a Kövesd termése, maga a pezsgő pedig Szentesi féle eresztés. Almás, friss, gyümis, szép illat. Ízben szép dosage (5 g/l), kellemes, szép struktúra és habzás. Kimondottan piacos, populáris hangolású pezsgő, melyben a tokaji száraz (csendes) boros karakter némileg felülír minden mást. Erős 5

 

Gyöngyöző 2019

Friss, kissé technológiai, fajélesztős vonások orrban. Ízben szúrós és nagy méretű buborékok. Sok feszes, szárító sav, fanyar utóízzel, citrusokkal. Gyengébb 5

 

Birtok furmint 2019. 1.5 L

A pince gasztro kiszerelésű száraz bora. Könnyed, virágos, laza és sok gyümölcsöt ígér az illat, egy kis gyöngéd löszkarakterrel, birses és körtés fajtajelleggel. Sok és szép sav, friss, citrusosan szárító karakter. Könnyed, laza furmint, de tiszta technológia érezhető benne. Tökéletes fröccskedvelőknek is. 5

 

Kabar 2019. (M)

A Kabar évek óta fontos fajta Péteréknek. Megnéztük a legfrissebet is. Visszafogott jelleg almával és körtével. Kis kesernye, szép sav, magas szesz. Testes, hosszú, ígéretes és komoly anyag már most…

 

Mézes-mály Furmint 2018

Szépen felismehető löszkarakter, más Mézes-mály bornál is jelentkező kis kukoricássággal. Krémesebb, szélesebb világ a meleg évből adódóan, vastag bor, viszonylag enyhe savval. Szép érlelés és jó arányérzékkel megkomponált bor. 5+

 

Mézes-mály Hárslevelű 2018

Sokat fejlődött tavaly óta! Sokkal puhább a furmint után illata, kis löszös, hársas púderességgel. Ízében elég markáns savak jönnek aztán, magasabb bor, miközben széles és feszes is. Fiatal még, nyugodtan el lehet tenni pár évre. Ezúttal 6

 

Thurzó Furmint 2018

Olajos magok, papír, hordó érezhető orrban. Ízben is hordós jelleg, vastagabb, kissé nehézkes, de hosszú íz. Fiatal még ez is. 5+

 

Kabar 2017

A tarcali Bige-dűlő termése, ahogy a pince kabarjai mindig (hárslevelű x bouvier hibrid fajta). Kukoricás aromatika jellemzi. Ízben nagyon széles, vastag, húsos bor (3 g/l maradékcukorral), kimondottan telt idomokkal. Hosszú és pár évet érlelhető még ez a bor is. 6

 

Kabar 2018

Ugyanaz a terroir és fajta, csak az év melegebb még egy fokkal. Itt is hasonló kukoricás jelleg érződik illatban. Ízben sós, hosszú, széles, kimondottan sokat mutat a termőhelyből, fűszeres jegyekkel. Ezt inkább jelen állapotában érdemes fogyasztani. Gyengébb 6

 

Arcus 2018.*

A pince csúcs szárazbora, amolyan tarcali grand cuvée. Ez is rengeteget alakult a palackban a korábbi kóstolás óta. Furmint, hárs, kabar egyforma arányban. Virágos, illatos, behízelgő jegyek, mélységgel, birssel, körtével, sáfrányos fűszerességgel. Sós, hosszú és telt ízvilág itt is. Komoly és vastag. Fiatal még, nyugodtan lehet érlelni. 6+

 

Késői szüret, Zéta 2018

Igazi ritkaság a fajtatiszta zéta (furmint x bouvier). Tompább, lustább, elég egyedi illat, egy kis borsós vegetális jeggyel a háttérben. Maradékcukor: 95 g/l. Édes, hosszú, zamatgazdag, krémes jelleg, szép, diszkrét botritisszel. Kicsit elférne még ide több sav és lendület, de egyébként tetszetős darab. 5+

 

Késői szüret, Kabar 2017

130-as cukor mellett, 7,5-ös sav. Kellemes late harvest jegyek orrban, sok barackkal, virágokkal, illatos jegyekkel, botritisszel. Ízben krémes, szép arányok, hosszú és telt idomok. Szinte aszúsan krémes textúra, harapható barackkal. Gazdag bor, szép érlelési potenciállal. 6

 

Késői szüret Kabar 2018.*

Tiszta, késői szüretes, primer gyümölcsök vezetik illatát, töppedt hangsúlyokkal. Fiatalos íz, magas cukor (150), szép sav támogatja meg mégis. Példás arányok, hosszú íz, fehér húsú gyümölcsök, főként őszi barack, körte és alma színezi. Szerettem. Kabarból mindenképp szép referencia. 6+ 

 

Édes szamorodni 2017.*

Harmadszorra kóstolóm és most is szép. Elsőre ugyan kissé tompa illat, vaníliával, gombával, kandírozott gyümölcsökkel. Rétegzett és komplex ízek, sok-sok finom barack, hosszú és finom zamat. Tetszett most is. Gyenge 7

 

Máslás 2017.*

Ez a különleges tétel előnyére változott tavaly óta. Meleg, mély, mézes hatás orrban. Ízben sokkal citrusosabb, vibrálóbb a szamorodninál, magas savérzettel a 120-as cukor mellett. A virgonc íz mellett finom déli gyümölcsök teszik nagyon izgalmas gasztro-édes borrá! Távolkeleti ételek, thai fogások, édes savanyú dolgok mellett szuper lehet… 7

 

Fordítás 2017.*

Mindhárom hagyományos aszú alatti kategória nagyon szépen bemutatható a pincénél! Barackos, mazsolás, aszús, mézes illat, nagyon szépen definiáltan. Ízben is aszúszintű édesség, koncentráció és hossz. Amolyan szegény ember 3 puttonyosa hatást kelt, sok-sok primer gyümölccsel. Frissesség, hosszúség, cser, tüzes alkohol a végén, mindez fiatalon és szépen bemutatva. Most érdemes inni, amíg még ilyen kirobbanó. 7

 

Késői szüret Kabar 2013.*

Már kifutott érdekességként került elő egy palack. Fűszeres, mazsolás, aszalt gyümölcsös érettség orrban. Ízben nagyon hosszú és telt, koncentrált íz,tömény. Wow, sok cukor, sok sav, sok aszalt gyümölcs alkotja a páratlan ízt, szép érettséggel, sűrű korttyal és kimondottan nagy testtel. Kíváncsi lennék persze, meddig eltartható ebben a formában egy tiszta kabar, de az igazság az, hogy most lehet a csúcsán. Erős 7

 

Aszú 2017.*

Aszalt sárga gyümölcsök, narancshéj és hordó szép együttese illatban. Hosszúság, teltség érzete, sok cukor (190-200), krémes textúra, igazi hedonisztikus aszústílus, hömpölgyő jelleggel, csodás aszalványos ízekkel, sárga színekkel. 2017 már hordóból is igen nagy aszús évnek tűnt...könnyen lehet, hogy komplexitásban 2013-at is túlszárnyalhatja. Érdemes lesz odafigyelni rájuk. 7+

 

Aszú 2013.*

170-es cukor. Érett, kissé már palackbukés jelleg érezhető benne (talán kicsit korán). Ízben tercier hangsúly úgyszintén, érett, enyhén túlérlelt karakter, dióval egy kis sherrysséggel, ami most még jól áll neki. Egyelőre mégis a 2017-est érzem jobbnak. Meglátjuk... 7

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább