Péter Pince - helyszíni szemle (2o2o)
Vagány sokoldalúság a Szerelmi Pincesoron
Péter Ákos és családi borászata abból a szempontból még mindig az egyik kedvencünk Tokajból, hogy eredeti színeket visz a Szerelmi-pincesor kissé sivár valóságába. Noha a területeik és a pince is Tarcalon van, kitartanak a vasútállomással szemközt elhelyezkedő bázisuk mellett, s így legalább van egy fixen nyitva tartó bástya a soron, akiknél minden bortípusban abszolút korrekt minőséggel találkozik az, aki az ajtajukon kopogtat, esetleg hazavinné palackban Tokajt. Száraz furmint, hárs, kabar (édes is), édes zéta, máslás, fordítás, szamorodni, aszú egy helyen megismerhető!
Pedig tudjuk, nem könnyű vállalás az ilyesmi: igaz a régi klientúra igényli a már bevált borokat, de engedélyezés, labormérés, technológia, illetve kommunikáció szempontjából is feladja a leckét a sok bor. Péterék azért igyekeznek hűek maradni minden vevőjükhöz, ami nyilván érthető.
Rendszeres olvasók emlékezhetnek rá, hogy hasonló gyorszemle jelleggel jártam náluk tavaly is. Borversenyeken vakon számos tételükkel találkoz(hat)tam a közelmúltban, de megbeszéltük Ákossal, hogy a legjobb módja a dolgoknak az, ha végignézem az aktuális szortimentet száraztól-édesig:
Pezsgő 2018
A Mestervölgy és a Kövesd termése, maga a pezsgő pedig Szentesi féle eresztés. Almás, friss, gyümis, szép illat. Ízben szép dosage (5 g/l), kellemes, szép struktúra és habzás. Kimondottan piacos, populáris hangolású pezsgő, melyben a tokaji száraz (csendes) boros karakter némileg felülír minden mást. Erős 5
Gyöngyöző 2019
Friss, kissé technológiai, fajélesztős vonások orrban. Ízben szúrós és nagy méretű buborékok. Sok feszes, szárító sav, fanyar utóízzel, citrusokkal. Gyengébb 5
Birtok furmint 2019. 1.5 L
A pince gasztro kiszerelésű száraz bora. Könnyed, virágos, laza és sok gyümölcsöt ígér az illat, egy kis gyöngéd löszkarakterrel, birses és körtés fajtajelleggel. Sok és szép sav, friss, citrusosan szárító karakter. Könnyed, laza furmint, de tiszta technológia érezhető benne. Tökéletes fröccskedvelőknek is. 5
Kabar 2019. (M)
A Kabar évek óta fontos fajta Péteréknek. Megnéztük a legfrissebet is. Visszafogott jelleg almával és körtével. Kis kesernye, szép sav, magas szesz. Testes, hosszú, ígéretes és komoly anyag már most…
Mézes-mály Furmint 2018
Szépen felismehető löszkarakter, más Mézes-mály bornál is jelentkező kis kukoricássággal. Krémesebb, szélesebb világ a meleg évből adódóan, vastag bor, viszonylag enyhe savval. Szép érlelés és jó arányérzékkel megkomponált bor. 5+
Mézes-mály Hárslevelű 2018
Sokat fejlődött tavaly óta! Sokkal puhább a furmint után illata, kis löszös, hársas púderességgel. Ízében elég markáns savak jönnek aztán, magasabb bor, miközben széles és feszes is. Fiatal még, nyugodtan el lehet tenni pár évre. Ezúttal 6
Thurzó Furmint 2018
Olajos magok, papír, hordó érezhető orrban. Ízben is hordós jelleg, vastagabb, kissé nehézkes, de hosszú íz. Fiatal még ez is. 5+
Kabar 2017
A tarcali Bige-dűlő termése, ahogy a pince kabarjai mindig (hárslevelű x bouvier hibrid fajta). Kukoricás aromatika jellemzi. Ízben nagyon széles, vastag, húsos bor (3 g/l maradékcukorral), kimondottan telt idomokkal. Hosszú és pár évet érlelhető még ez a bor is. 6
Kabar 2018
Ugyanaz a terroir és fajta, csak az év melegebb még egy fokkal. Itt is hasonló kukoricás jelleg érződik illatban. Ízben sós, hosszú, széles, kimondottan sokat mutat a termőhelyből, fűszeres jegyekkel. Ezt inkább jelen állapotában érdemes fogyasztani. Gyengébb 6
Arcus 2018.*
A pince csúcs szárazbora, amolyan tarcali grand cuvée. Ez is rengeteget alakult a palackban a korábbi kóstolás óta. Furmint, hárs, kabar egyforma arányban. Virágos, illatos, behízelgő jegyek, mélységgel, birssel, körtével, sáfrányos fűszerességgel. Sós, hosszú és telt ízvilág itt is. Komoly és vastag. Fiatal még, nyugodtan lehet érlelni. 6+
Késői szüret, Zéta 2018
Igazi ritkaság a fajtatiszta zéta (furmint x bouvier). Tompább, lustább, elég egyedi illat, egy kis borsós vegetális jeggyel a háttérben. Maradékcukor: 95 g/l. Édes, hosszú, zamatgazdag, krémes jelleg, szép, diszkrét botritisszel. Kicsit elférne még ide több sav és lendület, de egyébként tetszetős darab. 5+
Késői szüret, Kabar 2017
130-as cukor mellett, 7,5-ös sav. Kellemes late harvest jegyek orrban, sok barackkal, virágokkal, illatos jegyekkel, botritisszel. Ízben krémes, szép arányok, hosszú és telt idomok. Szinte aszúsan krémes textúra, harapható barackkal. Gazdag bor, szép érlelési potenciállal. 6
Késői szüret Kabar 2018.*
Tiszta, késői szüretes, primer gyümölcsök vezetik illatát, töppedt hangsúlyokkal. Fiatalos íz, magas cukor (150), szép sav támogatja meg mégis. Példás arányok, hosszú íz, fehér húsú gyümölcsök, főként őszi barack, körte és alma színezi. Szerettem. Kabarból mindenképp szép referencia. 6+
Édes szamorodni 2017.*
Harmadszorra kóstolóm és most is szép. Elsőre ugyan kissé tompa illat, vaníliával, gombával, kandírozott gyümölcsökkel. Rétegzett és komplex ízek, sok-sok finom barack, hosszú és finom zamat. Tetszett most is. Gyenge 7
Máslás 2017.*
Ez a különleges tétel előnyére változott tavaly óta. Meleg, mély, mézes hatás orrban. Ízben sokkal citrusosabb, vibrálóbb a szamorodninál, magas savérzettel a 120-as cukor mellett. A virgonc íz mellett finom déli gyümölcsök teszik nagyon izgalmas gasztro-édes borrá! Távolkeleti ételek, thai fogások, édes savanyú dolgok mellett szuper lehet… 7
Fordítás 2017.*
Mindhárom hagyományos aszú alatti kategória nagyon szépen bemutatható a pincénél! Barackos, mazsolás, aszús, mézes illat, nagyon szépen definiáltan. Ízben is aszúszintű édesség, koncentráció és hossz. Amolyan szegény ember 3 puttonyosa hatást kelt, sok-sok primer gyümölccsel. Frissesség, hosszúség, cser, tüzes alkohol a végén, mindez fiatalon és szépen bemutatva. Most érdemes inni, amíg még ilyen kirobbanó. 7
Késői szüret Kabar 2013.*
Már kifutott érdekességként került elő egy palack. Fűszeres, mazsolás, aszalt gyümölcsös érettség orrban. Ízben nagyon hosszú és telt, koncentrált íz,tömény. Wow, sok cukor, sok sav, sok aszalt gyümölcs alkotja a páratlan ízt, szép érettséggel, sűrű korttyal és kimondottan nagy testtel. Kíváncsi lennék persze, meddig eltartható ebben a formában egy tiszta kabar, de az igazság az, hogy most lehet a csúcsán. Erős 7
Aszú 2017.*
Aszalt sárga gyümölcsök, narancshéj és hordó szép együttese illatban. Hosszúság, teltség érzete, sok cukor (190-200), krémes textúra, igazi hedonisztikus aszústílus, hömpölgyő jelleggel, csodás aszalványos ízekkel, sárga színekkel. 2017 már hordóból is igen nagy aszús évnek tűnt...könnyen lehet, hogy komplexitásban 2013-at is túlszárnyalhatja. Érdemes lesz odafigyelni rájuk. 7+
Aszú 2013.*
170-es cukor. Érett, kissé már palackbukés jelleg érezhető benne (talán kicsit korán). Ízben tercier hangsúly úgyszintén, érett, enyhén túlérlelt karakter, dióval egy kis sherrysséggel, ami most még jól áll neki. Egyelőre mégis a 2017-est érzem jobbnak. Meglátjuk... 7