x

Ripka Gergely

*Bott Pince - három izgalmas évjárat: 2016, 2017, 2018.

Bodó Judit bemutatója Somorján

A héten az első 2018-as évjáratról szerzett komolyabb benyomásokat fogják megismerni az olvasók. Két nagyposzttal szeretném felskiccelni a legelső hegyaljai tapasztalatokat kész terroirborokon keresztül. Ezek közül az első írás az egy csillagos *Bott Pince somorjai bemutatóján került rögzítésre, mely több szempontból is igazán különleges élmény volt. Aki ismeri őket vagy régóta olvassa írásainkat a Bodó házaspár tokaji ténykedéseiről, azok számára ismeretes, hogy Judit és Józsi csallóközi származásúak, Dunaszerdahelytől nem messze nőtek fel mindketten. Judit bősi, Józsi pedig egyenesen somorjai születésű, így különösen is izgalmas volt látni, ahogy hazai pályán, nagyjából 70 földijének tart előadást Judit Tokajról, álmaikról, boraikról. Mondjuk Őt mindig élmény hallgatni, hisz hiába érkezett Hegyaljára ilyen messziről, mégis annyi szép, világos és tiszta gondolat hangzik el tőle kóstolóin. - Ám ismerősei, barátai és családja köreiben nyilván még szebb, meghittebb volt az esti együttlét. S hogy milyenek voltak a borok...?

- Tán az sem lep meg mindenkit, ha azt mondom, ugyanaz a magabiztosság és báj árad nem csak Judit szavaiból, de boraikból is, ami már megszokott, bármilyen sorban, korban vagy éppen helyzetben ismerkedik velük az ember. 

 

Előhegy 2018.*

Körtés, eléggé visszafogott, birses furmintosság. Nagyon tiszta illat, amin szép löszös púderesség érezhető még levegőzés után. Ízben arányos és csodaszép száraz tokaji stílus bontakozik ki. Csiszolt íz, melyben enyhék a savak. Komoly test, érezhető alkohollal, mégis kristálytiszta termőhelyi karkaterrel a löszös tarcali terroirról. 6+

 

Teleki 2018.*

Tovább a Tokaji-hegy déli oldalán, az ősi Telekiben. Picit virágosabb, hársasabb, kedvesebb aromatika, ami kicsit azt is vonja maga után, hogy a lösz kedvessége, hízelgése még szebben tündököl illatban. Üdébb, frissebb, filigránabb ízben is, de egy pillanatra sem gyengébb, sőt közvetlenebb és valahogy élvezetesebb is. A hárs mintha felül kerekedne a bor primer jegyeiben. Kecses, bájos, törékeny stílus, friss savakkal, finom citrusokkal. 6+

 

Kulcsár 2018.*

Határi alatti terület, riolittufa törmelékével. Almáspités, aztán bájosan sárga gyümölcsök vezette illat. Ízben zöldalma, elképesztő feszes savak. Széles és hosszú korty, mögötte gyönyörű szerkezet, gazdagság, sűrű rácsszerkezet, mindez elegánsan és közérthetően megvillantva, miben más a nyirok, mint a lösz (ld. fentebb). Szárító utóíz, csiszolt, fiatalos jelleg, ami már most is élmény. 7

 

Határi 2018.

Most a Határi volt talán a legzárkózottabb formában (ami persze fordulhat a palackban még rengeteget). Üvegdugó is okozthatja a fülledtségét, de az illat most eléggé tompa volt: vegetális, növényi, zelleres, kissé olaszrizlinges. Aztán a szellőzéssel némileg tisztul és krétás, üledékes köves hangulattá oszlik. Ízben nagy test, vastag, kövér, hordós, kemény. Kissé fiatal és nehézkes jelen állapotában, kortársaihoz képest kevesebb eleganciával. Vissza kell térni rá. Most gyenge 6 

 

Csontos 2018.**

A Bott pince trademark dűlője, ahol szépen termőre jönnek már az újabb telepítések, így a legnagyobb egybefüggő saját területe a családnak. Mély és gazdag, mint minden Csontos. Egyszerre diszkréten vegetális és bájosan virágos buké. Krémes, hosszú, vaskos korty. Dússág, végtelen, széles és egyúttal nagyon fiatal bor, mögötte komoly struktúrával. A korty közepén évtizedes potenciál érezhető még, a végén halvány kesernyével búcsúzva. 7+

 

Bott-rytis 2016.*

Kedves ismerős jött ezután: az idei TokajGuide-turnés borom a pincétől. Sosem hazudtolt meg idén, mégis képes volt meglepni fél év után is. Virágos, illatos, behízelgő közveltenség orrban a fele rész muskotály miatt. Tiszta és nagyon szépen fejlődik az üvegdugó és a kis palack alatt is. Krémes, hosszú, telt ízek még így 100 körüli cukorral is. Remek egyensúly, közvetlen, fiatalos kedvesség. Elegáns és csodaszép édes bor, ami bárhol, bármikor jól esik és magyarázni sem kell. 6+

 

Szamorodni selection 2017.**

Tiszta, virágos, kajszis, sárga gyümölcsös illatok. Ízben krémes, vastag, hosszú és tobzódóan kajszibarackos íz. Aszalt gyümölcsök, gazdagság, koncentráció, gyönyörű  (bottos) struktúrába foglalva. Ráadásul tisztán a Csontosból szüretelt édes alapanyag, ami szamorodniban is bizonyítja a terroir tehetségét. 7+

 

Aszú 2016.**

Méhviasz, gyertyaláng és gyertyafüst (mitán elfújtad), koncentrált, mély, fiatalos illat. Ízben elképesztőek az év savai, citrusokkal, érett kajszival, déli fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal. Körte, birs, karácsonyi fűszerek, sok cukor, de lemossa a szép sav pillanatok alatt. Utóízében birsalmasajt, kis kesernye, dió, elég határozott, 2016-os botritisszel. Egyelőre elég zártak a bor illatai, ízei. Biztos, hogy idő kell még neki a palackban. Most "csak" 8

 

PROGRAMAJÁNLÓ:

November 28: TOKAJMAGIC - *Királyudvar Ilonák @ Borganika. 
Kezdés: 18.00
Ár: 17. 500.- (mely 6 évjáratot, 3 ételfogást és egyéb meglepetéseket tartalmaz).

FB esemény itt érhető el további részletekkel, kóstolósorral!

Jelentkezés: HELLO@TOKAJMAGIC.HU
+
36 20 244 6097

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább