x

Ripka Gergely

Péter Pince – gyorsszemle (2o19)

A Szerelmi Pincesor fénypontja

A Szerelmi Pincesoron immár két olyan pincét is érdemes számontartani, ahova külön is ajánlott betérni. A *Bott Pincét a régi olvasóknak vagy a TokajKalauzt ismerőknek nem kell már talán bemutatni, de éppen az új kiadásban Péter Ákosék családi pincéjéről is szó esik: amióta Ákos áll a kormány mögött a pincénél, azóta nagyon szép irányba fejlődik a stílus. Továbbra is jó érzés látni a nyitott, fogékony, tudatos hozzállást. Tavaly Kabarjuk kapott nagyon szép visszhangot, de természetesen megállás nincs, lehet számítani a pincétől újabb és újabb meglepetésekre szárazban és édesben is. Párat sikerült is nem rég megkóstolni náluk:

Mézes-mály Hárslevelű 2018

Friss, üde, citrusos illat, profi munka (fajélesztős vonal). Ízben is sok citrus, lime, üdeség, szépen szárító savak, viszonylag egy dimenziós, de korrekt alaptétel a fajtából. 5

 

Thúrzó Furmint 2018

Neutrálisabb, visszafogott, körtés, birses illatok. Szép feszes citrusosság a kortyban, tiszta ízek, szép élénk savasság, zöldes déli gyümölcsök, kimondottan szárító lecsengéssel búcsúzó, furmintos savak jellemzik. 5+

 

Arcus 2018

Az előző két tétel mellett a Bige Kabarja került még házasításra benne. Visszafogott, körtés, birses vonal érzékelhető itt is orrban. Fanyar, szárító ízek, meglepő savak 2018-ból. Egyértelműen gasztro vonal, zöldalmával készült éltelek mellé például szuper lehet (ami ízben is visszaköszön). Nyugodtan lehet még érlelni palackban. 5+/6

 

Máslás 2017

120 g/l cukor. Az aszú seprője erjedő furminttal lett felöntve, fajélesztővel erjesztve. Barack, birs, sárgadinnye és almás illatok mutatkoznak benne. Ízre szép egyensúly, citrusok, komplex ízek, remek savak, fiatalos, modern, kortárs tokaji ízek jellemzik. Magas cukor, alárendeltebb savak, de szép belső harmónia jellemzi. 6+

 

Szamorodni 2017.*

A jellegzetes tokaji gyümölcsökön túl érezhető kitöltés után egy markáns hordós jegy benne, ami azért még biztosan be fog épülni az idővel. Ízben komoly, komplex, krémes, szinte aszús tartalom (138 g/l cukor). Barackos, aszús ízek, nagy élmény, sok mézédes, sárga gyümölccsel. 7

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább