x

Ripka Gergely

Kikelet - gyorsszemle

Origotól a tarcali dűlők csúcsáig

Stephanie-nál is bizony rég jártam már. Tán évjáratok is elmentek, amióta a borvidék talán legnagyobb szárazboros tehetségével utoljára le tudtam ülni kóstolni, beszélgetni, hallgatni, ahogy egyéni látásmódjával ráközelít Tokajra, Tarcalra, furmintra, hársra. Pedig náluk mindig van valami különös rezgés. Egy dolog azonban változatlan: Bereczék továbbra is kitartanak a Tokaji-hegy és Tarcal mellett. A borok mindigis elegánsak és csiszoltak voltak, szerkezetben és érésben ezek a borok egészen máshogy viselkedtek mindig, mint akár a mádiak, akár a bényeiek vagy bodrogkeresztúriak.

A hangulatos elrendezésű vendéglátóhely is elkészült, sőt immár be is lett járatva: a naposabb évszakokban bárki betérhet majd hozzájuk egy pohár borra, (prémium furmintból készült) fröccsre, ha épp az Áldó Krisztus Szobor felé félúton megállna. Tényleg minden porcikájuk Tarcalt élteti. Azt hiszem sikerült felzárkózni borok terén ezen a téli estén (a pincében az összes 2017-es aszús hordót sikerült megkóstolni, azok is óriásiak lesznek, a 2016-os aszú már most az):

 

Berecz Stephanie Origo 2016

Stephanie és egy titokzatos befektető közös projektje a bor. Hárslevelű, Furmint, Kövérszőlő. Füstös, köves, sós, minerális, enyhén rusztikus aromatika jellemzi. Finom, egyenes, csiszolt, jó savú, sós utóízű, terroirbor. Talán lehetne hosszabb, de Stephanie stílusát le sem tagadhatja, magán viseli azt. 5+/6

 

Furmint 2014

Citrusos illat, melyben a palackérett petrolosság is fel-felbukkan, ahogy az érett Kikelet furmintokban lenni szokott. Élénk savakat mutat a korty, feszes, lineáris íz, a végén olajos magvas kesernyével. Azért már érettbe hajlik a korty vége is, az oxidációval vegyes jegyivel. Nem kerülgetném a pincében már soká. (Belőle készül egyébként a terasz fröccse.) 5

 

Furmint 2016

Az illattal nehezen barátkoztam: papír, olajos mag, napraforgó mag, Sima korty, csiszolt, finom és valószínűleg nagyon, de nagyon fiatal még... 5+

 

Lónyai Hárslevelű 2016.•

A papírosság és az olajos magok érdekes módon itt is megvannak, de aztán jönnek szépen a hárs virágai is. Zamatgazdag, hosszú, szép rétegzett bor. Hársasan kedves, bájos és mennyivel kifinomultabb darab a ridegebb, neutrális furmintok után. Szép. 6+

 

Kassai Hárslevelű 2015.•

Vajas, enyhén kukoricás illat, de még így is elegáns tud lenni. Ízre termőhelyiség, sósság, kerek, tiszta, gyönyörűen beérett dűlős bor. Szuper savak löszről egy meleg évből, sokrétű, finom, cizellált bor. Virágos, Kiekeletes kecsesség és játékosság jellemző rá. 7

 

Váti 2016.•

Jellemzően virágos, tiszta buké. Krémes, széles, vállas felépítésű száraz bor. Hosszú és gyönyörű íz. Végtelenül elegáns és kifinomult módon megkomponált szobra a dűlőnek. 7

 

Édes Szamorodni 2012.•

Botritisz, barack, trópusi gyümölcsök és füstösség. Ízben 2012-re elég jellemző módon a cukor vezeti az ízeket, minden más csak utána jön a sorban, de végig megtartva az egyensúlyt. Hosszú korty, meleg tapintás. Széles, vastag, tartalmas bor, a végén némi kesernyével. 7+

 

Aszú 2013.••

Prémium aszús jegyek. Mézes, gyönyörű, tiszta aszússág, benne minden erénnyel, ami ezt a magas borminőséget jelenti: a gyümölcs és a gomba minőségi találkozása. A kétarcú évjárat: száraz borban csontos savak, botritiszes borokban krémesen hömpölygő korty. Mézesség, hosszan kitartó íz, némileg alárendelt savak, de talán pont ettől olyan végtelen és felejthetetlen ez a korty. 8+

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább