Kikelet - gyorsszemle (2o18)
Origotól a tarcali dűlők csúcsáig
Stephanie-nál is bizony rég jártam már. Tán évjáratok is elmentek, amióta a borvidék talán legnagyobb szárazboros tehetségével utoljára le tudtam ülni kóstolni, beszélgetni, hallgatni, ahogy egyéni látásmódjával ráközelít Tokajra, Tarcalra, furmintra, hársra. Pedig náluk mindig van valami különös rezgés. Egy dolog azonban változatlan: Bereczék továbbra is kitartanak a Tokaji-hegy és Tarcal mellett. A borok mindigis elegánsak és csiszoltak voltak, szerkezetben és érésben ezek a borok egészen máshogy viselkedtek mindig, mint akár a mádiak, akár a bényeiek vagy bodrogkeresztúriak.
A hangulatos elrendezésű vendéglátóhely is elkészült, sőt immár be is lett járatva: a naposabb évszakokban bárki betérhet majd hozzájuk egy pohár borra, (prémium furmintból készült) fröccsre, ha épp az Áldó Krisztus Szobor felé félúton megállna. Tényleg minden porcikájuk Tarcalt élteti. Azt hiszem sikerült felzárkózni borok terén ezen a téli estén (a pincében az összes 2017-es aszús hordót sikerült megkóstolni, azok is óriásiak lesznek, a 2016-os aszú már most az):
Berecz Stephanie Origo 2016
Stephanie és egy titokzatos befektető közös projektje a bor. Hárslevelű, Furmint, Kövérszőlő. Füstös, köves, sós, minerális, enyhén rusztikus aromatika jellemzi. Finom, egyenes, csiszolt, jó savú, sós utóízű, terroirbor. Talán lehetne hosszabb, de Stephanie stílusát le sem tagadhatja, magán viseli azt. 5+/6
Furmint 2014
Citrusos illat, melyben a palackérett petrolosság is fel-felbukkan, ahogy az érett Kikelet furmintokban lenni szokott. Élénk savakat mutat a korty, feszes, lineáris íz, a végén olajos magvas kesernyével. Azért már érettbe hajlik a korty vége is, az oxidációval vegyes jegyivel. Nem kerülgetném a pincében már soká. (Belőle készül egyébként a terasz fröccse.) 5
Furmint 2016
Az illattal nehezen barátkoztam: papír, olajos mag, napraforgó mag, Sima korty, csiszolt, finom és valószínűleg nagyon, de nagyon fiatal még... 5+
Lónyai Hárslevelű 2016.*
A papírosság és az olajos magok érdekes módon itt is megvannak, de aztán jönnek szépen a hárs virágai is. Zamatgazdag, hosszú, szép rétegzett bor. Hársasan kedves, bájos és mennyivel kifinomultabb darab a ridegebb, neutrális furmintok után. Szép. 6+
Kassai Hárslevelű 2015.*
Vajas, enyhén kukoricás illat, de még így is elegáns tud lenni. Ízre termőhelyiség, sósság, kerek, tiszta, gyönyörűen beérett dűlős bor. Szuper savak löszről egy meleg évből, sokrétű, finom, cizellált bor. Virágos, Kiekeletes kecsesség és játékosság jellemző rá. 7
Váti 2016.*
Jellemzően virágos, tiszta buké. Krémes, széles, vállas felépítésű száraz bor. Hosszú és gyönyörű íz. Végtelenül elegáns és kifinomult módon megkomponált szobra a dűlőnek. 7
Édes Szamorodni 2012.*
Botritisz, barack, trópusi gyümölcsök és füstösség. Ízben 2012-re elég jellemző módon a cukor vezeti az ízeket, minden más csak utána jön a sorban, de végig megtartva az egyensúlyt. Hosszú korty, meleg tapintás. Széles, vastag, tartalmas bor, a végén némi kesernyével. 7+
Aszú 2013.**
Prémium aszús jegyek. Mézes, gyönyörű, tiszta aszússág, benne minden erénnyel, ami ezt a magas borminőséget jelenti: a gyümölcs és a gomba minőségi találkozása. A kétarcú évjárat: száraz borban csontos savak, botritiszes borokban krémesen hömpölygő korty. Mézesség, hosszan kitartó íz, némileg alárendelt savak, de talán pont ettől olyan végtelen és felejthetetlen ez a korty. 8+