x

Ripka Gergely

Kikelet - gyorsszemle (2o18)

Origotól a tarcali dűlők csúcsáig

Stephanie-nál is bizony rég jártam már. Tán évjáratok is elmentek, amióta a borvidék talán legnagyobb szárazboros tehetségével utoljára le tudtam ülni kóstolni, beszélgetni, hallgatni, ahogy egyéni látásmódjával ráközelít Tokajra, Tarcalra, furmintra, hársra. Pedig náluk mindig van valami különös rezgés. Egy dolog azonban változatlan: Bereczék továbbra is kitartanak a Tokaji-hegy és Tarcal mellett. A borok mindigis elegánsak és csiszoltak voltak, szerkezetben és érésben ezek a borok egészen máshogy viselkedtek mindig, mint akár a mádiak, akár a bényeiek vagy bodrogkeresztúriak.

A hangulatos elrendezésű vendéglátóhely is elkészült, sőt immár be is lett járatva: a naposabb évszakokban bárki betérhet majd hozzájuk egy pohár borra, (prémium furmintból készült) fröccsre, ha épp az Áldó Krisztus Szobor felé félúton megállna. Tényleg minden porcikájuk Tarcalt élteti. Azt hiszem sikerült felzárkózni borok terén ezen a téli estén (a pincében az összes 2017-es aszús hordót sikerült megkóstolni, azok is óriásiak lesznek, a 2016-os aszú már most az):

 

Berecz Stephanie Origo 2016

Stephanie és egy titokzatos befektető közös projektje a bor. Hárslevelű, Furmint, Kövérszőlő. Füstös, köves, sós, minerális, enyhén rusztikus aromatika jellemzi. Finom, egyenes, csiszolt, jó savú, sós utóízű, terroirbor. Talán lehetne hosszabb, de Stephanie stílusát le sem tagadhatja, magán viseli azt. 5+/6

 

Furmint 2014

Citrusos illat, melyben a palackérett petrolosság is fel-felbukkan, ahogy az érett Kikelet furmintokban lenni szokott. Élénk savakat mutat a korty, feszes, lineáris íz, a végén olajos magvas kesernyével. Azért már érettbe hajlik a korty vége is, az oxidációval vegyes jegyivel. Nem kerülgetném a pincében már soká. (Belőle készül egyébként a terasz fröccse.) 5

 

Furmint 2016

Az illattal nehezen barátkoztam: papír, olajos mag, napraforgó mag, Sima korty, csiszolt, finom és valószínűleg nagyon, de nagyon fiatal még... 5+

 

Lónyai Hárslevelű 2016.*

A papírosság és az olajos magok érdekes módon itt is megvannak, de aztán jönnek szépen a hárs virágai is. Zamatgazdag, hosszú, szép rétegzett bor. Hársasan kedves, bájos és mennyivel kifinomultabb darab a ridegebb, neutrális furmintok után. Szép. 6+

 

Kassai Hárslevelű 2015.*

Vajas, enyhén kukoricás illat, de még így is elegáns tud lenni. Ízre termőhelyiség, sósság, kerek, tiszta, gyönyörűen beérett dűlős bor. Szuper savak löszről egy meleg évből, sokrétű, finom, cizellált bor. Virágos, Kiekeletes kecsesség és játékosság jellemző rá. 7

 

Váti 2016.*

Jellemzően virágos, tiszta buké. Krémes, széles, vállas felépítésű száraz bor. Hosszú és gyönyörű íz. Végtelenül elegáns és kifinomult módon megkomponált szobra a dűlőnek. 7

 

Édes Szamorodni 2012.*

Botritisz, barack, trópusi gyümölcsök és füstösség. Ízben 2012-re elég jellemző módon a cukor vezeti az ízeket, minden más csak utána jön a sorban, de végig megtartva az egyensúlyt. Hosszú korty, meleg tapintás. Széles, vastag, tartalmas bor, a végén némi kesernyével. 7+

 

Aszú 2013.**

Prémium aszús jegyek. Mézes, gyönyörű, tiszta aszússág, benne minden erénnyel, ami ezt a magas borminőséget jelenti: a gyümölcs és a gomba minőségi találkozása. A kétarcú évjárat: száraz borban csontos savak, botritiszes borokban krémesen hömpölygő korty. Mézesség, hosszan kitartó íz, némileg alárendelt savak, de talán pont ettől olyan végtelen és felejthetetlen ez a korty. 8+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább