x

Ripka Gergely

TR Művek – multivertikális

Tállyán borászkodni menőség

Talán tényleg igaz, hogy nem mi választjuk a hivatásunkat, hanem kicsit inkább a küldetésünk választ minket. Hegyalja esetlben gyakorta érzek így. Noha a TR Műveket alapító három vagány fiatalembernek a szakmája nagyon távol áll a bortól, mégis úgy döntöttek, hogy belefognak az egyik legkeservesebb vállalkozásba, ami csak létezik Magyarországon: borászatot indítanak. Együtt szívni persze sokkal jobb, mint külön utakon, s ahogy mondani szokás az elején bizonyára fogalmuk sem volt, mire is vállalkoznak. Mindössze szerették a tokaji bort, az újhullámos szárazakat, melyek elindították őket egy úton. A választásuk Tállyára esett, itt vettek területeket, amíg még nem szöktek fel az árak, a településtől keletre, a hanyagul művelt Palota-dűlőben (2,5 ha, ami mára 3,5 ha lett) és a most még parlagon heverő Siposban (4,5 ha). Se pince, se felszerelés, se szaktudás. Valahogy így indult 2012 utolsó havában a Tállya Radicals szorija.

Lett aztán borász:  a fiatal fenegyerek, Nagy Ákos személyében, akit tavaly az ugyancsak nagyon fiatal és tehetséges Kvaszinger Laci váltott ezen a poszton. Lett pince is: Tállyán nem jött össze, de Mádon sikerült. A szaktudás pedig gyarapszik, a borok finomodnak és a srácok tényleg nagyon komoly utat jártak be négy évjárattal a hátuk mögött. A fejlődés érezhető, és a papírforma most is erősen kijön: ha valaki szenvedéllyel, szívből nyúl valamihez, az előbb-utóbb eredményeket hoz. És van itt még valami, ami megkülönbözteti ezeket a fiúkat a tokaji átlagtól: világlátottak és egész más nézőpontból, felülről látnak rá a borvidékre, meglepő éleslátásról téve tanúbizonyságot minden egyes találkozásunkkor.

 

Nyári Furmint 2014

Amolyan rajnais frissesség lengi körbe illatát, citrusokkal, petrollal, korai tercier jegyekkel. Ízben is üde és friss, az évjárattól nem meglepő módon kemény savú, citrosokkal tűzdelt korty (mely a TR kezdeti borainál sajnos kissé durva is). Ételt kíván ez a virgonc, húzós sav, ráadásul a korty sem túl hosszú, de amit ki lehetett hozni belőle, azt kihozták. Telitalálat a címke, a nyári, vízparti hangulatot megidézve. 5

 

Nyári Hárs 2014

A két nyári bor között ez lett a sikeresebb és az elismertebb, ami nekem nem ilyen egyértelmű. Eleve óriási minőségbeli különbséget nem érezni a két bor közt. Körtés, naspolyás, kicsit olyan szottyos gyümölcsös illat. Zavart illat, fura érlelési jegyekkel. A citrusos sav aztán itt is megy előre, nem néz körül a zebrán, de hiába tűnik zaboltálannak....már egy keződőd öregedés ott lappang ízében. 4+

 

Furmint 2013

Az első évjárat, mellyel debütált a pince. Elsőre fülledt, büdi illat, ami aztán papíros, petrolos, enyhén pezsgős hangulatra vált. Nos az elegánstól mondjuk ez is messze áll. Ízben szélesebb a 14-esnél, de a savak bizony itt is húznak, teljesen külön életet élnek a kortyban. Kár érte... 4

 

Hárs 2013

Ebból a hársból mintha kimaradt volna a hárs. - Teljesen neutrális illat, krétás, palackérett és némi pezsgősség itt is megfigyelhető, de a furmintban jobban. Talán integráltabb a sav, mint a furmintban, de itt is határozott fellépésűek. Száraz, citrusos lecsengés, mely kissé üres és alkoholos a végén. 4

 

Felső-Palota 2013. 1.5 L

Forgalmon kívüli, szűretlen, reduktív tétel. Puskaporos, citrusos, mélyebb, sokkal izgalmasabb illat, mint az eddigi borokban. Jóval magasabb szerkezetre is, komplex, gazdag ízek, sok a sav itt is, de csiszoltabb és fel van öltöztetve végre gyümölcsökkel, elegáns boros jegyekkel. 5+/6

 

Furmint 2015

Banános, őszibarackos, körtés, meglepően fiatalos hangulat. Egészen más aromakészlet. - Végre sikerült kibontani az első két évjárat bezárkózott ridegségét. A bor illeszkedik az évjárat bármilyen kortárs száraz tokaji körképbe. Magabiztosabb, tudatosabb fellépés. Hosszabb, élénkebb, szebb savakkal, primer jegyekkel, jóleső zamatokkal. Az útkeresés talán ennél a pontnál zárult le, sikerült elkapni a fonalat, ami csupa jóval kecsegtet a jövőre nézve. Ez sem kimondottan nagy bor, van benne egy tipikus furmintos neutrális hangulat, de van benne szépség is, ami végre rámosolyog az emberre. 5+

 

Furmint 2016 (M)

Hárslevelűvel szárazborban már nem kíséreletzik tovább a pince, ezért aztán újabb furmint következett, egalizálás előtti állapotban. Illatra ismét csupa primer gyümölcsösség. Fiatalos az iz, nagyon ígéretes. Behízelgő és közvetlen zamat, jóleső cukorral, ami mindenképp némileg újító, előremutató gondolat (pláne az első borok marcona savai után). Szerkezetre most minden megvan benne, aminek így palackozás előtt meg kell lennie.

 

Édes 2015

Gyönyörű kolibris címke, sok rózsaszínnel. Telitalálat csavarzáras, tokajis palack és nagyon jól eladható stílus. Vissszafogott, de mindenekelőtt tiszta, ananászos illat, sok déli gyümölccsel. Ízben szuper arányokkal bír, 55 g/l cukorral. Kedves, csajos, könnyed alap édes tokaji, amit bármikor szívesen inna az ember. Nincs is mit magyarázni rajta. 5+

 

Édes 2013

Ebben azért akad némi botritisz is, noha kifejezetten töppedt szemekből készült inkább. Nagyon szépen érett késői szüret illat. Vastag, testes, picit lusta, de tényleg remek érettsége van. Nem bonyolult ez sem, de minden imádnivaló tokaji jegy benne van szépen. 6

 

Szamorodni 2013.••

Többször kóstoltam, illatában viszont most először érzem igazán erőteljesnek a fát egy szalonnás jeggyel. Ízre nagyon komplex, bőven aszús mélységekkel bír (csak ellenőr nem látta szüretkor, ezért aszú nem lehet, de szamorodni sem lehet beltartalma miatt). Hosszú, ízben minden alkotója megvan és fontos, hogy a helyén van: a cukor, a sav, a hordó. Nagyon fiatal még mindig. A papírozási gondok miatt azonban csak nem akar kiröppenni ez a kivételes kincse a birtoknak. De ami késik,... 7+ 

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább