x

Ripka Gergely

TR Művek – multivertikális

Tállyán borászkodni menőség

Talán tényleg igaz, hogy nem mi választjuk a hivatásunkat, hanem kicsit inkább a küldetésünk választ minket. Hegyalja esetlben gyakorta érzek így. Noha a TR Műveket alapító három vagány fiatalembernek a szakmája nagyon távol áll a bortól, mégis úgy döntöttek, hogy belefognak az egyik legkeservesebb vállalkozásba, ami csak létezik Magyarországon: borászatot indítanak. Együtt szívni persze sokkal jobb, mint külön utakon, s ahogy mondani szokás az elején bizonyára fogalmuk sem volt, mire is vállalkoznak. Mindössze szerették a tokaji bort, az újhullámos szárazakat, melyek elindították őket egy úton. A választásuk Tállyára esett, itt vettek területeket, amíg még nem szöktek fel az árak, a településtől keletre, a hanyagul művelt Palota-dűlőben (2,5 ha, ami mára 3,5 ha lett) és a most még parlagon heverő Siposban (4,5 ha). Se pince, se felszerelés, se szaktudás. Valahogy így indult 2012 utolsó havában a Tállya Radicals szorija.

Lett aztán borász:  a fiatal fenegyerek, Nagy Ákos személyében, akit tavaly az ugyancsak nagyon fiatal és tehetséges Kvaszinger Laci váltott ezen a poszton. Lett pince is: Tállyán nem jött össze, de Mádon sikerült. A szaktudás pedig gyarapszik, a borok finomodnak és a srácok tényleg nagyon komoly utat jártak be négy évjárattal a hátuk mögött. A fejlődés érezhető, és a papírforma most is erősen kijön: ha valaki szenvedéllyel, szívből nyúl valamihez, az előbb-utóbb eredményeket hoz. És van itt még valami, ami megkülönbözteti ezeket a fiúkat a tokaji átlagtól: világlátottak és egész más nézőpontból, felülről látnak rá a borvidékre, meglepő éleslátásról téve tanúbizonyságot minden egyes találkozásunkkor.

 

Nyári Furmint 2014

Amolyan rajnais frissesség lengi körbe illatát, citrusokkal, petrollal, korai tercier jegyekkel. Ízben is üde és friss, az évjárattól nem meglepő módon kemény savú, citrosokkal tűzdelt korty (mely a TR kezdeti borainál sajnos kissé durva is). Ételt kíván ez a virgonc, húzós sav, ráadásul a korty sem túl hosszú, de amit ki lehetett hozni belőle, azt kihozták. Telitalálat a címke, a nyári, vízparti hangulatot megidézve. 5

 

Nyári Hárs 2014

A két nyári bor között ez lett a sikeresebb és az elismertebb, ami nekem nem ilyen egyértelmű. Eleve óriási minőségbeli különbséget nem érezni a két bor közt. Körtés, naspolyás, kicsit olyan szottyos gyümölcsös illat. Zavart illat, fura érlelési jegyekkel. A citrusos sav aztán itt is megy előre, nem néz körül a zebrán, de hiába tűnik zaboltálannak....már egy keződőd öregedés ott lappang ízében. 4+

 

Furmint 2013

Az első évjárat, mellyel debütált a pince. Elsőre fülledt, büdi illat, ami aztán papíros, petrolos, enyhén pezsgős hangulatra vált. Nos az elegánstól mondjuk ez is messze áll. Ízben szélesebb a 14-esnél, de a savak bizony itt is húznak, teljesen külön életet élnek a kortyban. Kár érte... 4

 

Hárs 2013

Ebból a hársból mintha kimaradt volna a hárs. - Teljesen neutrális illat, krétás, palackérett és némi pezsgősség itt is megfigyelhető, de a furmintban jobban. Talán integráltabb a sav, mint a furmintban, de itt is határozott fellépésűek. Száraz, citrusos lecsengés, mely kissé üres és alkoholos a végén. 4

 

Felső-Palota 2013. 1.5 L

Forgalmon kívüli, szűretlen, reduktív tétel. Puskaporos, citrusos, mélyebb, sokkal izgalmasabb illat, mint az eddigi borokban. Jóval magasabb szerkezetre is, komplex, gazdag ízek, sok a sav itt is, de csiszoltabb és fel van öltöztetve végre gyümölcsökkel, elegáns boros jegyekkel. 5+/6

 

Furmint 2015

Banános, őszibarackos, körtés, meglepően fiatalos hangulat. Egészen más aromakészlet. - Végre sikerült kibontani az első két évjárat bezárkózott ridegségét. A bor illeszkedik az évjárat bármilyen kortárs száraz tokaji körképbe. Magabiztosabb, tudatosabb fellépés. Hosszabb, élénkebb, szebb savakkal, primer jegyekkel, jóleső zamatokkal. Az útkeresés talán ennél a pontnál zárult le, sikerült elkapni a fonalat, ami csupa jóval kecsegtet a jövőre nézve. Ez sem kimondottan nagy bor, van benne egy tipikus furmintos neutrális hangulat, de van benne szépség is, ami végre rámosolyog az emberre. 5+

 

Furmint 2016 (M)

Hárslevelűvel szárazborban már nem kíséreletzik tovább a pince, ezért aztán újabb furmint következett, egalizálás előtti állapotban. Illatra ismét csupa primer gyümölcsösség. Fiatalos az iz, nagyon ígéretes. Behízelgő és közvetlen zamat, jóleső cukorral, ami mindenképp némileg újító, előremutató gondolat (pláne az első borok marcona savai után). Szerkezetre most minden megvan benne, aminek így palackozás előtt meg kell lennie.

 

Édes 2015

Gyönyörű kolibris címke, sok rózsaszínnel. Telitalálat csavarzáras, tokajis palack és nagyon jól eladható stílus. Vissszafogott, de mindenekelőtt tiszta, ananászos illat, sok déli gyümölccsel. Ízben szuper arányokkal bír, 55 g/l cukorral. Kedves, csajos, könnyed alap édes tokaji, amit bármikor szívesen inna az ember. Nincs is mit magyarázni rajta. 5+

 

Édes 2013

Ebben azért akad némi botritisz is, noha kifejezetten töppedt szemekből készült inkább. Nagyon szépen érett késői szüret illat. Vastag, testes, picit lusta, de tényleg remek érettsége van. Nem bonyolult ez sem, de minden imádnivaló tokaji jegy benne van szépen. 6

 

Szamorodni 2013.••

Többször kóstoltam, illatában viszont most először érzem igazán erőteljesnek a fát egy szalonnás jeggyel. Ízre nagyon komplex, bőven aszús mélységekkel bír (csak ellenőr nem látta szüretkor, ezért aszú nem lehet, de szamorodni sem lehet beltartalma miatt). Hosszú, ízben minden alkotója megvan és fontos, hogy a helyén van: a cukor, a sav, a hordó. Nagyon fiatal még mindig. A papírozási gondok miatt azonban csak nem akar kiröppenni ez a kivételes kincse a birtoknak. De ami késik,... 7+ 

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább