x

Ripka Gergely

ASZÚK, a forradalmak sodrában

Az 1956-os évjárat elszabadul

Rengetegszer szóba kerül, mekkora potenciál is rejlik Tokaj legnagyobb kincsében, az aszúban. Talán az egész világon nincs még egy ilyen csodás bor, mely magas cukortartalma ellenére nemhogy egyensúlyos és finom, de eltartható, sőt akár évtizedekig fejlődhet, érhet palackban. Jobb valószínűleg ettől nem lesz (aki kóstolt már hordóból aszút, az nyilván egyetért ebben), de van ebben némi izgalommal vegyes büszkeség, ha kibontásra kerül egy idősebb aszú: ilyet csak Tokaj tud! Az évjárat, a termőhely és más titkokat ennyi éven át nem tudja a Földön más bor magában hordizni. Mindez különösen is érdekes, ha egy olyan kivételes évről van szó, mint 1956. Ugyan egy forradalom hangulatát még egy bor sem képes átadni, elmesélni (noha épp a tokaji aszú elég sok szabadságharcban és forradalomban játszott kulcsszerepet az erdélyi fejedelmek korában), ilyenkor októberben leginkább 1956-ra a fejünkben és a szívünkben emlékezünk: 60 éve tudott utoljára igazán egységesen a sarkára állni a magyarság, ahogy az erdélyi fejedelmek is kiáltak magukért csak egy másik korban, egy másik szabadságért.

Egy igazán szép diplomáciai ajándék és persze a fontos jubileum okán idén a Nemzeti Borvagyonból (mely az ország talán legnagyobb, több milliárd forint értékű borgyűjteménye) idén párszáz palack 56-os aszút bevizsgált a Nemzeti Borbíráló Bizottság. Az érzékszervi és laboratóriumi keretek közt megvizsgált, majd szerencsésen átpalackozott borok meglepően élő módon őrzik egy letűnt kor nagy évjáratának, de leginkább Tokajnak az erényeit. Kóstoltunk más évjáratokat is a régmúltból, és nagyon izgalmas volt ráeszmélni megint, hogy a technológiától függetlenül a termőhely és maga az aszú valahogy mindig erősebb, markánsabb volt a humán hozzállásnál: régen és ma is ugyanolyan kifejező és egyedi világot tár elénk minden csepp aszú: a napfény, az érett gyümölcs, a finom édesség, az élő savak minden aszúban jelen vannak, akármilyen szellemsiégben is született meg, került palackba hajdan vagy éppen ma. Szűk szakmai csapat más múzeális tételek mellett jelen kori referenciákkal kóstolta össze a tradicionális hegyaljai bortípusokat 1-1 párt összevetve mindig:

 

Dereszla Hárslevelű 2015

Friss, illatos, tagadhatatlanul fajélesztős, modern, tiszta hangulat. Ízre pici maradék szén-dioxid pezsdíti fel a bort. Nagyon zamatos, üde, sok primer gyümölccsel bíró hárs. Kifejezetten erény a tisztasága és a szép, korrekt szerkezet. 5+

 

Tokaji Száraz Szamorodni 1958.

Meglepően tiszta buké. - Gombás, botritiszes, kávés illat. Erőteljes savak keretezik ízben, cseres felszín, finom, egészen száraz lecsengéssel zárulva. Nem várt kristálytiszta szerkezet jellemzi. Sose hittem volna, hogy pont egy 50 év fölötti száraz szamorodni fog igazán tetszeni, de bizony így van. 6

 

Dereszla Tokaji Száraz Szamorodni 2008.

Átható kakaópor illat, kéksajt, penész és más gombás aromák gyűlnek szellőzve (lehetnének diszkrétebbek is). Krémes, ismét gombás zamatokat érezni az ízben, kesernyébe hajolva, picit diós lecsengéssel. Ha egyet kéne választanom vakon, alighanem az 50 évvel idősebb bort választanám a kettő közül... 5+

 

Tokaji Szamorodni 1983.

Úgy tartja a szájhagyomány, hogy jó év volt. Illatban meglep a sok-sok gyümölcs. Kajszilekvár, barackdzsem, vegetális, zellerszáras aromatika, némi új-zélandi sauvignonokat idéző paprikássággal (sose hittem volna). Finom, édes, sőt erőteljes íz. A vegetális, zöldes jegyek a kortyban is jelen vannak, de így is izgalmas sokszínűségbe botlani ebben a matuzsálemben. 5

 

Disznókő 1413 Szamorodni 2012.

A fiatalos fehércsokit kissé elfedi az illós hangulat. Krémes, hosszú, gyümölcsös és friss az íz, tele frissességgel, imádnivaló zamatokkal. Nem hittem volna, hogy a száraz szamorodniért jobban fogok rajongani ezen a napon. 5+

 

Tokaji Aszú 4 puttonyos tokaji aszú 1963.•

Egészen meglepő illatok kavalkádját vonultatja fel: sötét gyümölcsök (áfonya és más erdei bogyósok). Mézes tea, nektárosság, öreg bútor, almakompót leve, férfi parfüm és vegetálsi jegyek alkotnak izgalmas sokszínűséget. Nagyon édes íz, hosszú kortylefutás, abszolút élő bor, nagyon komoly savakkal. Nem úgy néz ki, mint amin fogna az idő, mai értelmezés szerint is aszúként lehet élvezni minden cseppjét. 6+

 

Dereszla 4 puttonyos tokaji aszú 2008.

Gomba, fahordó uralja az illatot. Melegséget mutat orrban, némileg zárt és a hordótól egyfajta zsíros szalonnás jelleget áraszt. Sűrű, intenzív, az évjárat védjegyszerű, zseniális savaival, sok-sok kajszival. A korty végén a hordófűszer melegése dominál ismét. Kár az illatért is, remélhetőleg az idő tompit a hordón. 6

 

Tokaji Aszú 6 puttonyos 1972.••

Az évszázad évjárataként tekintenek rá többen (az Oremushoz is került egy nagyobb tétel ebből az évből, mely azóta is piacon van, szóval mennyiségi és minőségi szempontból is igazén kivételes aszús évről van szó: a nagy öregek elmondása alapján abban az évben, aki élt és mozgott, katona vagy diák, mindenki szedte az aszút, amíg a nap fenn volt). Mi tagadás, tényleg kitűnő formában van máig. - Friss illat, szinte fiatalos benyomást kelt és ugyancsak meg kell hajolnom, mennyire kiváló aszú ez a mai értelmezés szerint kóstolva is, ma is, mikor már annyi forradalmon túl vagyunk az aszú technológiai hátterét tekintve. Csak halványan gombás orrban, diszkrét a bortritisz. Nagyon szép a szerkezet, melyet a vitális savak váza tart össze stabilan.  Remek sav-cukor összhang. Citrusos íz, hosszú, végtelen lecsengés, márig döbbenetesen sok primer gyümölccsel. Gyönyörű. 8

 

Dereszla 6 puttonyos tokaji aszú 2007.•

Ha ugyanannyi szőlő lett volna kinn a borvidéken, mint 1972-ben, akkor valószínűleg 2007 is hasonlóan extrém aszúsodást hozott volna, hisz egy erős töppedésre érkezett az erős botritisz fertőzés. Ez a Dereszla aszú is zsíros tapintású, szalonnás illatú, melyen a hordú ül kissé (némi illóval). A sav viszonylag diszkrét az ízben a meleg évjárat miatt. Hosszú és nagyon édes bor. Krémes textúra jellemzi, hömpölygő korttyal. Mézes, nektáros, intenzíven barackos íz. 7

 

Tokaji Aszú 5 puttonyos 1956.

Az utólagos labor szerint a maradékcukra 127 g/l, 54-es az extrakt, 8,3 g/l a sav. Tehát a beltartalom alapján abszolút egyensúlyos, stabil aszút kell elképzelnünk. Szerencsére az érzékszerveink sem csalódnak. Kissé paprikás, paradicsomos az illata, ismét új-zélandi sauvignonok ugranak be halványan. Vegetális, mákos jegyeket ölt magára a levegőn. Hosszú, kakaós, csokis íz, krémes érzet, teljesen jól fogyasztható bor, de az oxidáció jegyeit is egyértelműen kezdi magára ölteni így 60 év után. Ám az hogy ennyi évtized után is így egyben van, élvezhető, ez mindenképp tiszteletreméltó. 6+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább