x

Ripka Gergely

••Demeter Zoltán: Anett Bora 2008.••

Az édes muskotályok klasszisa

Most pedig következzen egy igazi élő legenda. Ez a főbor, mely tiszta mádi (Őszhegy) sárgamuskotályt rejt, már paramétereivel is lenyűgöző: 197 g/l cukor (30-as mustfokkal szüretelték), 9-es alkohol, 9,8 g/l sav, 50 g/l a cukormentes extrakt. Noha aszúkat megszégyenítő tokaji főborról van szó, a novemberi szüret után nyolc hónappal már palackba került, tehát egyértelműen a modern, friss, újhullámos édes tokaji borok klasszisa. Mindössze 217 liter (!) készült belőle, tehát nyugodtan nevezhetjük limitált tételnek. Melyet éppen azon a bizonyos meghatározó, legelső Demeter Zoltán kóstolómon ismertem meg, a borásszal együtt (2o1o. március 4, 2oo8-as évjáratbemutató).

Akkor be is táraztam egy 0,375-ös palackot, mely néhány évig a Terroir Club professzionális borraktárában, majd saját pincémben pihent. Nem lehet elmenni a tény mellett: fiatalon azért az illata kirobbanóbb volt. Akkor nagyon sokan rajongtak érte, terjedt a híre, hogy a valaha készült legszebb muskotály, fergeteges késői szüret, elképesztő beltartalmi értékekkel. Eleve ritkán fordul elő, hogy 9 pontos borra két csillagot adjak, de akkor, fiatalon a savakat túlzónak, sorjásnak éreztem, még az extrém cukor mellett is. A tökéletességről most is lecsúszik, de nem a sav miatt. 

Az illat bizony fiatalon sokkal szebb volt. Orrban sokat vesztett a kezdeti bodzaszirupos, kirobbanó bukéból. Átvette helyét a késői szüretek, desszertborok palackérettségi görbéjének kissé szürkébb, barnább korszaka. (De meséljen, akinek szintén van még belőle.) Nyoma sincs virágoknak, bodzának. - Dohány, ázott avar, karamell, grillázs, aszalt kajszi, marmelade. Oxidáltnak talán nem mondható (még), de pár nap múlva az is megjelent. A Szepsy Cuvée-knél jellemző fűszer, fenyőtű nem érezhető. Sajnáltam, hogy ennyire elfogyott az illatból a tartalék (ez mondjuk egy főborral vagy tiszta furminttal nehezebben fordul elő). Nem mondanám gyengének így sem. Ízben viszont szerencsére meg se rezzent. Hacsak annyira nem, hogy első találkozásunk óta a savak sokat finomodtak, jobban illeszkednek a kompozícióba. Komplex, hosszú íz, sok-sok friss gyümölcs: barack, citrusok, feszesség, lendület, ragyogó egyensúlyban, hihetetlen mélység és tartalom mellett is. Kiváló évjárat, kivételes bora. Két csillag volt hat éve, két csillagos most is. 8

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább