x

Ripka Gergely

Kvaszinger Lacinál Olaszliszkán

"Pár éve még a kenusok adták a fő fogyasztótábort."

Ifjabb Kvaszinger Lászlóval most a FurmintFerbruáron találkoztam először. Már ott is lehetett érezni, hogy a borász egyértelműen modern szemlélettel kívánja családi pincészetük borait újrahangolni. Nyomban meg is látogattam. Tiszta, elegáns és a termőhelyhez hű a végeredmény. Kiderült, hogy a fiatal borász és családja jó kapcsolatot ápol Légli Ottóval. Olaszliszka semmilyen szempontból sem éppen a legkönnyebb terep egy friss diplomás borásznak. Döbbenet, hogy ennyi év után is milyen erős hatása van egy értelmetlen tragédiának.

Liszka tehát ma is tetemes hátrányból indul a 27 hegyaljai település közt, pedig a fejlődés útján ők is szépen elindultak az elmúlt néhány esztendőben: az etnikai problémák lecsitultak, számos épülő fejlesztés vette kezdetét. Samuel Tinon bátran az élére állt a helyi boros kezdeményezéseknek és összerakott egy limitált falubort is, egy remek hárslevelűt, amely óriási sikert hozott. Van itt egy egyedülálló katolikus templom, melynek őrtornyát messziről ki lehet szúrni a 37-es útról, illetve a Bodrog-völgy egyik leghangulatosabb szakasza is Olaszliszkánál húzódik. A kenusok is előszeretettel kötöttek ki Kvaszingeréknél mindig. Most már tudhatjuk, hogy miért:

Kvaszinger Meszes Sárgamuskotály 2014
Friss illat, tiszta, fajtajelleges muskotály. Élénk savak egy húzós évből. Citrusos, vidám, tiszta alapbor, bonyolítások nélkül. A kenusok kedvence volt hajdan... 4+

Kvaszinger Kanyargós 2013
Banános, alapvetően primer gyümölcsös (enyhén fülledt illat), érett sajttal, ami aztán szellőzve narancsos citrusosságra vált. Friss savérzet mely nagyon élénk bort eredményez, de mellé finom szerkezet is párosul. Remek. 5

Kvaszinger Hatalos 2012
Elhúzódó erjedéssel készült. Mélyebbről jövő, köves hangulatú illat, kevesebb gyümölccsel. Súlyos, krémes korty, 8 grammnyi cukor teszi dúsabbá. Érezhetően fás is, de ebben az igényesebb formában elbírja szépen hordót a bor. Komolyra hangszerelt dűlős furmint. 6+

Kvaszinger Kanyargós 2011
Ásványos illatú, szépen érett tétel. A krémes fát is érezni, de a 14.5-ös alkoholt kevésbé. Korrektül érik, szégyenkeznivalója nincs. 5

Kvaszinger Bűvös 2013
Tiszta, édes gyümölcsös hangulatot kelt orrban. Hosszú, gazdag, izgalmas modern tokajis jegyek. Bravo. 6+

Kvaszinger Hatalos 2013
Krétás, köves illat. Hosszú, fás, testes, összesimult részletek, melyben a cukor kedvessé és egyszerre komplexé is teszi. 6

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább