x

Ripka Gergely

Kvaszinger Lacinál Olaszliszkán

"Pár éve még a kenusok adták a fő fogyasztótábort."

Ifjabb Kvaszinger Lászlóval most a FurmintFerbruáron találkoztam először. Már ott is lehetett érezni, hogy a borász egyértelműen modern szemlélettel kívánja családi pincészetük borait újrahangolni. Nyomban meg is látogattam. Tiszta, elegáns és a termőhelyhez hű a végeredmény. Kiderült, hogy a fiatal borász és családja jó kapcsolatot ápol Légli Ottóval. Olaszliszka semmilyen szempontból sem éppen a legkönnyebb terep egy friss diplomás borásznak. Döbbenet, hogy ennyi év után is milyen erős hatása van egy értelmetlen tragédiának.

Liszka tehát ma is tetemes hátrányból indul a 27 hegyaljai település közt, pedig a fejlődés útján ők is szépen elindultak az elmúlt néhány esztendőben: az etnikai problémák lecsitultak, számos épülő fejlesztés vette kezdetét. Samuel Tinon bátran az élére állt a helyi boros kezdeményezéseknek és összerakott egy limitált falubort is, egy remek hárslevelűt, amely óriási sikert hozott. Van itt egy egyedülálló katolikus templom, melynek őrtornyát messziről ki lehet szúrni a 37-es útról, illetve a Bodrog-völgy egyik leghangulatosabb szakasza is Olaszliszkánál húzódik. A kenusok is előszeretettel kötöttek ki Kvaszingeréknél mindig. Most már tudhatjuk, hogy miért:

Kvaszinger Meszes Sárgamuskotály 2014
Friss illat, tiszta, fajtajelleges muskotály. Élénk savak egy húzós évből. Citrusos, vidám, tiszta alapbor, bonyolítások nélkül. A kenusok kedvence volt hajdan... 4+

Kvaszinger Kanyargós 2013
Banános, alapvetően primer gyümölcsös (enyhén fülledt illat), érett sajttal, ami aztán szellőzve narancsos citrusosságra vált. Friss savérzet mely nagyon élénk bort eredményez, de mellé finom szerkezet is párosul. Remek. 5

Kvaszinger Hatalos 2012
Elhúzódó erjedéssel készült. Mélyebbről jövő, köves hangulatú illat, kevesebb gyümölccsel. Súlyos, krémes korty, 8 grammnyi cukor teszi dúsabbá. Érezhetően fás is, de ebben az igényesebb formában elbírja szépen hordót a bor. Komolyra hangszerelt dűlős furmint. 6+

Kvaszinger Kanyargós 2011
Ásványos illatú, szépen érett tétel. A krémes fát is érezni, de a 14.5-ös alkoholt kevésbé. Korrektül érik, szégyenkeznivalója nincs. 5

Kvaszinger Bűvös 2013
Tiszta, édes gyümölcsös hangulatot kelt orrban. Hosszú, gazdag, izgalmas modern tokajis jegyek. Bravo. 6+

Kvaszinger Hatalos 2013
Krétás, köves illat. Hosszú, fás, testes, összesimult részletek, melyben a cukor kedvessé és egyszerre komplexé is teszi. 6

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább