x

Ripka Gergely

Kvaszinger Lacinál Olaszliszkán

"Pár éve még a kenusok adták a fő fogyasztótábort."

Ifjabb Kvaszinger Lászlóval most a FurmintFerbruáron találkoztam először. Már ott is lehetett érezni, hogy a borász egyértelműen modern szemlélettel kívánja családi pincészetük borait újrahangolni. Nyomban meg is látogattam. Tiszta, elegáns és a termőhelyhez hű a végeredmény. Kiderült, hogy a fiatal borász és családja jó kapcsolatot ápol Légli Ottóval. Olaszliszka semmilyen szempontból sem éppen a legkönnyebb terep egy friss diplomás borásznak. Döbbenet, hogy ennyi év után is milyen erős hatása van egy értelmetlen tragédiának.

Liszka tehát ma is tetemes hátrányból indul a 27 hegyaljai település közt, pedig a fejlődés útján ők is szépen elindultak az elmúlt néhány esztendőben: az etnikai problémák lecsitultak, számos épülő fejlesztés vette kezdetét. Samuel Tinon bátran az élére állt a helyi boros kezdeményezéseknek és összerakott egy limitált falubort is, egy remek hárslevelűt, amely óriási sikert hozott. Van itt egy egyedülálló katolikus templom, melynek őrtornyát messziről ki lehet szúrni a 37-es útról, illetve a Bodrog-völgy egyik leghangulatosabb szakasza is Olaszliszkánál húzódik. A kenusok is előszeretettel kötöttek ki Kvaszingeréknél mindig. Most már tudhatjuk, hogy miért:

Kvaszinger Meszes Sárgamuskotály 2014
Friss illat, tiszta, fajtajelleges muskotály. Élénk savak egy húzós évből. Citrusos, vidám, tiszta alapbor, bonyolítások nélkül. A kenusok kedvence volt hajdan... 4+

Kvaszinger Kanyargós 2013
Banános, alapvetően primer gyümölcsös (enyhén fülledt illat), érett sajttal, ami aztán szellőzve narancsos citrusosságra vált. Friss savérzet mely nagyon élénk bort eredményez, de mellé finom szerkezet is párosul. Remek. 5

Kvaszinger Hatalos 2012
Elhúzódó erjedéssel készült. Mélyebbről jövő, köves hangulatú illat, kevesebb gyümölccsel. Súlyos, krémes korty, 8 grammnyi cukor teszi dúsabbá. Érezhetően fás is, de ebben az igényesebb formában elbírja szépen hordót a bor. Komolyra hangszerelt dűlős furmint. 6+

Kvaszinger Kanyargós 2011
Ásványos illatú, szépen érett tétel. A krémes fát is érezni, de a 14.5-ös alkoholt kevésbé. Korrektül érik, szégyenkeznivalója nincs. 5

Kvaszinger Bűvös 2013
Tiszta, édes gyümölcsös hangulatot kelt orrban. Hosszú, gazdag, izgalmas modern tokajis jegyek. Bravo. 6+

Kvaszinger Hatalos 2013
Krétás, köves illat. Hosszú, fás, testes, összesimult részletek, melyben a cukor kedvessé és egyszerre komplexé is teszi. 6

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább