Homonna//két dűlőből
Egy elveszett interjú margójára
Homonna Attilához fűződő fura viszonyomon, hogy kiigazodjak, alighanem kevés lesz egy élet. Jóég! Az egész oda vezethető vissza, hogy nagyjából fél éve próbálok összehozni vele egy mélyinterjút, ami így vagy úgy, de folyamat meghíusul. Amit én nagyon bánok, ő talán kevésbé, de a hegyaljai dolgokról alkotott véleménye fontos lehet/lenne sokak számára. Az interjú megvan, de mintha sosem akarna napvilágot látni. Attila egészen más fordulatszámon pörög, mint a környezete. Vannak ilyen emberek, s a frekvenciájukat fölvenni lehetetlenség. De valahogy így vált egy egész település motorjává, kulcsfigurájává.
Tevékenységét, gondolkodását valahogy úgy tudnám a legjobban jellemezni, hogy a többiek előtt jár, akár a borok karakterére, akár mondjuk a Gigerlire gondolunk, megelôzi korának, környezetének gondolkodását. Tokaj környékén persze akad nem egy hasonló figura, a fiatalabbak közt is, mégis Homonna Attila már a kezdetekkor bebizonyította, hogy látszólagos lazasága ellenére az egyik legtudatosabb figurája a borvidéknek.
Sajnálom az interjút, mely azóta sem akar elkészülni sem írott, sem vizuális verzóban (forgatókönyv mindkettőre volt már). Borászunk óvatos és szerepelni sem szeret. Akkor, nyáron, a töltés idején is szóba kerültek már a 13-as borai. Jót derültünk rajta az interjún, mikor említettem, hogy ezek a még csak szóban forgó borok elfogynak, mire ez a mi interjúnk valaha is nyilvánosságra kerül. Hát mostmár nem derülök akkorát. A két dűlőszelekció lassan a polcokon...interjú meg sehol:
Homonna Határi 2013.*
Attila Határija az örök referencia. Kövesség és füst. Éles savai törnek benne hosszú, többsávos utat. Penge és nagyon feszesre hangolt furmint. Frissessége mellett ugyanakkor hosszú és tartalmas is, ami az idővel új árnyalatokat jelenthet majd. Óriási tehetsége mellett fiatalnak és nyersnek hat még egy kicsit. 7
Homonna Rány 2013.**
Édes süteményes illat. Sokkal jobban a helyén vannak benne a paraméterek, mint a sorjásabb Határiban. Szebb egyensúly, noha a savak itt is határozottan szárítanak, s akad fahordóból származó krémes vanília is. Mégis a korábbi kiadásban is jellemző édeskés ízek melletti egyenes savak igazán különlegessé teszik az évjáratot, s a bort is. Fölé nő a Határinak... 7+
Furmint Február közeleg! De addig még ráhangolódásképp lesz egy-két beszámoló, pincelátogatások, képek + miegymás. Checkback!