Moet & Chandon mesterkurzus a Vincén
A Moet alighanem a legpopulárisabb epernay-i pezsgőműhely. Nincs divatmagazin egész oldalas, szép Moet-reklám nélkül (többnyire Scarlett Johansonnal), mely hatásosan hirdeti a Champagne-életérzést. De a populáris jelleg szerintem a pezsgők stílusában is kitapintható szépen. Brut pezsgőikben (főleg a rosékban) szinte mindig érezni némi maradékcukros édességet, amitől nyilván közérthetőbb, jobban iható lesz egy száraz pezsgő (bevallhatom, nem csak a hölgyek számára). A nagyszabású rendezvény szervezőiről kaptam egy kedves telefonhívást a hét elején, hogy ha akarok, mehetek erre a VinCE kurzusra, melyet a Moet 10 borásza közül az egyik, Elise Losfelt tartott meg a korán kelő hazai közönségnek.
A fiatalos, jó kedélyű hölgy bájos humorral és sok mosollyal fűszerezve adta elő a Moet pezsgők legfontosabb készítési sajátosságait (néhol lavírozva a szakmai és a kicsit közhelyes stílus között...persze meglehet, hogy voltak a közönség tagjai közt olyanok, akik nem tudják, miért kell forgatni a pezsgős palackot érlelés közben). A pincemesterrel szorosan együtt dolgozik, egyben ő a borászati részleg szóvivője is, ráadásként hatodik generáció óta foglalkozik a családja borászattal. Tanulmányai során több ország borkészítési sajátságaival megismerkedhetett.
Elmesélte, hogy a pezsgők náluk alsó hangon 600-800 tételből, igen körültekintő házasítással készülnek el. A jó champagne titka a fajta, az évjárat és természetesen a házasítás apró részleteiben keresendő. Alap pezsgőikben a Pinot noir és Chardonnay közel azonos jelentőséggel szerepel, az évjáratosokban aztán a Chardonnay kap több szerepet, de ott már a Pinot meunier is több adásidőhöz jut. A Moet kedveli utóbbi fajtát is. Ahogy a Grand Vintage neve is jelzi, csak a nagy évjáratok kerülnek külön palackba. Mindegyik egy jól felismerhető lenyomata kell, hogy legyen az adott évnek.
Az alap Imperial mellett az alábbi évjáratos fehér pezsgőket mutatta be ezen a szombat reggelen:
Brut Imperial Magnum
(Általában 30-40 % Pinot noir és hasonló arányú Pinot meunier mellett 20-30 % Chardonnaybol tevődik össze a Moet Brut Imperial. Dosage: 9 g/l) Több mint 100 tétel házasítása. Tiszta zöldalmás illat, mely alapvetően kevésbé az autolízises, sokkal inkább a primer jegyeket engedi előtérbe most. Ízre ez most teljesen száraz, szikár, kissé talán nyers is. Citrusos gyümölcsök, ropogós, vibrálóan élénk hangulat mellett briós. A habzást elsőre szintén kicsit erőteljesnek éreztem az első kortynál (de később is). Lehetne etéren moderáltabb is. Fiatal még. 6
(Érdekesség Márkus György Champagne-szakértőtől: az összes champagne-i termelés 10 %-át a Moet Brut Imperial teszi ki...)
2006
Csak tavasz második felében kerül forgalomba, szóval ez igazi premier. Egész más vonal: nugát, édes és sós péksütemény, briós, egyértelműen a másodlagos erjedés sajátos illata és ízjegye teszi egyedivé. Szénsavassága sokkal simább. Talán picivel lustább, krémesebb a 4-esnél, savai enyhébbek, amitől halványabbnak, áttetszőbbnek tűnik, de így is gyönyörű. Fiatal még, a palackérlelés előnyére válhat. 7
2004
Champagne-ban sokkal jobb hírű évjárat, mint 2006. Chardonnay: 38 % Pinot Noir: 33 % Pinot Meunier: 29 % Dosage: 5 g/l. Jelenleg ez a futó évjáratosa a Moetnek (2012-es degorzsálás). Sokban hasonlít illata a 6-oshoz: sok péksüti, gumi, csillogóan tükrös szín. Kifinomult buborékok. Finom savérzet adta feszesség és egyszerre krémes gazdagság, mélység, valamint kimunkáltabb test teszi többé, mint az alap Imperialt. Az egyik kedvencem volt. 7+
1999
Koronazáras volt még, ami egy korábbi érában jellemző degorzsálás előtti zárásmód volt Champagne-ban, de a Moetnél is rájöttek, hogy hosszú távon nem megfelelően érnek benne a borok. A markáns palackbuké mellett vegetális, egész halványan dugósnak is tűnt, a gyanúm a levegőn még inkább erősödött bennem (többen is jelezték a közönségből, de Romsics László és a többi Vincés szervező égre-földre esküdöztek, hogy ennek a pezsgőnek minden palackja ilyen....mintha a második üveg tisztább lett volna valamivel, de az sem volt az igazi.)
1993
Ez szerencsére tiszta. Mitöbb a délelőtt egyik legszebben érett legszebb tétele. Pinot Noir 50%, Chardonnay 30%, Pinot Meunier 20%. 2011 novemberi degorzsálás. Dosage: 7g/l. Herbális jegyek, pici gumival. Karamell, grillázs, hosszú íz, szép érettségi állapot. Mély, gazdag és még abszolút érlelhetőnek tűnt, kiváló állagú buborékokkal, krémességgel mindvégig. 8
1985 (magnum)
A 99-eshez hasonlóan (vagy még határozottabban) TCA-snak és öregnek tűnt. Abszolút csalódás.