x

Ripka Gergely

**BOTT//2021 évjáratbemutató

Savas év, elegáns komponálásban

2021 lassan érkezik a piacra, amibe vélhetőn a pandémia miatti megtorpanások is közrejátszanak. Ám meg kell említeni azt is, hogy az évjárat szerencsére nem tartozik a bagatell minőségű évek közé, melyek laza, savhiányos, gyorsan érő borokat adnak. Úgy fest, 2021 több bortípusban is több, mint izgalmas, mondhatni, pont olyan, ahogy én szeretem: magas savak, feszes elegancia, és hab a tortán, hogy az aszúsodás sem maradt el (idén is volt, de a 2022-es botritiszes boroktól magas cukrot és puhább savakat várok). Van okunk tehát reménykedni, hogy 2021 lesz a következő 5 csillagos évjárat a TokajGuide-ban (további részletek jobbra az évjáratértékelőben olvashatók). 

 

Mi mással is lehetne mindezt tesztelni/illusztrálni, mint a TokajGuide 2 csillagos **Bott Pincéjével, ahol mindig minden tiszta és őszinte formát ölt, legyen szó löszről vagy vulkanikus dűlőről, furmintról a Csontosból vagy hárslevelűről a Kulcsárból avagy éppen 2019-ről, 2020-ról vagy 2021-ről. 2020-ból lazább, egyszerűbb, talán kevesebb dimenziót mutattak az ő boraik is, jóval szerényebb potenciállal (de pont ez a szép, hogy egy ilyen szerény évből sem akartak a borok többnek látszani, mint amik). 

Lássuk hát a 2021-es fejleményeket:

 

‘Minőségét +érzi’ Furmint Gyöngyözőbor 2021

Érdekes, mennyire inkább Bott ez a bor, mint holmi szokványos bulibor bubikkal. Számomra eleve idegenek a buborékok egy Tokajt ennyire elegánsan és szofisztikáltan művelő pincészettől. Illatában tűzkő, füstös, furmintos termőhelyi jelleg, sokkalta izgalmasabb bor a műfaj szokásos kliséinél. Ízben is sós, meglepően mély és száraz tokaji boros jelleg. Alig érezhető buborékja miatt simán értelmezhető félszáraz csendesborként is. Tiszta és komplex, anélkül, hogy légies, komolytalan közhelyekbe ütköznénk. 5+

 

Kulcsár 2021*

Egy komoly ugrás minőségben fölfelé. Elsőre füst, aztán a hárslevelű púderes, florális jellege ütközik ki illatán. Sárga húsú gyümölcsök és körte, nagy töménység mellett. Ízében húsos gyümölcsök, főként birs, finom körte, a korty végén simasággal, eleganciával, szélesen hömpölygő textúrával. Komplex, sós, klasszikus nagy bor, gyönyörűen élő savak adta mérhetetlen fiatalsággal. Erős 7

 

Csontos 2021**

Ismét a Csontos a sztár! Ilyen az, amikor a furmint csupa elegancia: illatában tömény ribizli, körte, barack, mélyről tör föl a gyümölcsösség, almával, naspolyával, de meglepő bogyósokkal is. A tömör, széles korty egyértelmű rokonságot mutat az előző vulkáni terroirral (közel is vannak egymáshoz). Körtés íz, energikus savú, eleven és vibráló bor. Élő citrusok, a savaknak még nem ártana szelídülni persze, de nagyon fiatal, feszes tartású furmint. A korty közepén elképesztő részletgazdagság, tömörség és csiszoltság, a végén tiszta zöldalmás lecsengéssel. Egyelőre 7+

 

Exczellencziás 2021*

Elsőre meglepően neutrális, naspolyás, körtés fajtakarakter. Visszafogott elegancia jellemzi illatát, aztán itt is előbújnak lassan a sűrű bogyós gyümölcsök: ribizli és málna. Ennek a bornak is egyértelmű mélysége, tömörsége van, széles, körtés jegyekkel, magas, de csiszolt savakkal. A korty közepe határtalan sűrűséget mutat itt is, citrusos feszességgel és zöldes déli gyümölcsökkel az évjáratból. Még alakulnia kell a palackban, 2024-ig nem is kerül forgalomba. Egyelőre erős 7

 

Teleki 2021

Lösz és öreg tőkék a Tokaji-hegyről. És valóban egészen más, mint a vulkáni termőhelyek száraz borai. Zsályás, zöldfűszeres, lightosabb illat. Fiatalos, lazább, virágos, körtés jegyek. Feszes citrusok és tisztaság jellemzik, csiszolt elegancia, remek arányok a kortyban. Ízben is felbukkan aztán a vegetális jelleg, amitől szerkezetre egészen más, mint az előző három bor, lazább szövettel. Rövidebb, egyszerűbb is ízben. Látványos megfogalmazása a tokaji lösznek. 6+

 

Betsek 2021*

Elég neutrális terroirkarakter jellemzi. Visszafogott fehér húsú gyümölcsök és elegancia, de hárs létére igen diszkrét bor egyelőre (majd az éréssel kibontakozik). Ízben friss körte, birs, nagy koncentráció ismét, hosszúság, magas, eleven sav, zöldalma, birsalma és a fiatal kompozíció okán igen szép potenciál jellemzi. Izgalmas lesz figyelni ezeket a borokat hosszabb távon (aki tud, tárazzon bátran)! 6+

 

Előhegy 2021*

Elegáns zöldalmás, almahéjas jegyek orrban, tiszta, üde, friss citrusokkal. Ízben is érkeznek a vidám citrusok. Feszesebb és valamivel ez a löszös terroir is vékonyabb ízeket kölcsönöz a bornak. Az előzőek szélessége után sokkal inkább magas bor, a végén szép, hosszú, citrusos fiatalsággal búcsúzik. Talán egy fokkal készebb, mint a többi bor (de ezt is bőven lehet még érlelni, ha valaki akarja). Szerettem. 6+

 

Intermezzoként jött egy 2021-es hárslevelű-pezsgőkísérlet a Pelle-műhelyből, Mádról. Bevallom, számomra egyelőre értelmezhetetlen volt. Szkeptikus vagyok a fajtát illetően is pezsgőben (sőt ennek az évnek az egyik fontos tanulsága volt számomra, hogy a pezsgő Tokajban indokolatlanul sok energiát emészt fel mind a termelésben, mind a kommunikációban). Friss (realtime) degorzsálással került pohárba, de még jócskán élesztős (opálos), kenyértésztás karakterrel, nyers, kócos ízvilággal. Vissza fogok rá térni a rendes degorzsálást, tisztulást követően, ha majd később forgalomba kerül…

 

Édes Szamorodni 2021

Buja barackosság, birses, körtés, fejlődő édes tokaji jegyek, mentás, narancsos díszekkel. Ízben is megjelenik a marmelade, aszalt gyümölcsök, sok cukor és meglepően diszkrét sav az évjárathoz képest. Fiatalos körte és más primer jegyek teszik ígéretessé mégis. A részletek még nem egészen kerültek a helyükre a borban. Nagy test, széles, elég izgalmas édes bor, de bevallom valamivel többet vártam. Időt kér talán. Most 6+

 

Aszú 2021 (M)

Lassan nyílik orrban. Vanília, fehércsoki, felezett őszibarack, koncentrált, kompótos gyümölcsösség illatban. Ízben is húsos őszibarackos zamat, határtalan és végtelen primer kavalkád, azaz a bébiaszú tökéletessége köszön vissza, jól ihatóan szirupos koncentrációval. Igazi csoda már most, és minden erénye megvan, hogy a palackozás után is az legyen majd. Érdemes hát várni rá…!

 

UTÓÍZ

A **Bott borok mindig kivételes tisztasággal és eleganciával közvetítik a termőhely szépségét. Csak nagyon kevesen képesek ilyesmire Hegyalján. Koncentráció és finesz egyszerre, szinte minden borban, mindez nagy potenciál mellett, 2021 pedig úgy tűnik extrém hosszú távfutó lesz majd. Érdemes eltenni belőlük, ha erre van illő tér és idő. A szakmaiságot itt le is zárhatjuk.
Sajtkóstolóval indult az este a Szilágyi Tibor Zempléni Sajtjaival és a Csicsörke lekvárjaival. A vacsoraest során a dűlők és az évjárat hangulata mögé Kecső Endre szolnoki festőművész képei adták a szemmel is látható, befogadható színeket a vásznakon. Mert Juditéknál sosem csak a borról szól egy együttlét, hanem benne van a helyi közösség, a művészet és végső soron a kultúra sajátos, utánozhatatlan együttese. Hiszem, hogy ebben a két birtokcsillagban nem csak a borok, de valahogy ezek a közösségi értékek is finoman benne vannak.

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább