**BOTT//2021 évjáratbemutató
Savas év, elegáns komponálásban
2021 lassan érkezik a piacra, amibe vélhetőn a pandémia miatti megtorpanások is közrejátszanak. Ám meg kell említeni azt is, hogy az évjárat szerencsére nem tartozik a bagatell minőségű évek közé, melyek laza, savhiányos, gyorsan érő borokat adnak. Úgy fest, 2021 több bortípusban is több, mint izgalmas, mondhatni, pont olyan, ahogy én szeretem: magas savak, feszes elegancia, és hab a tortán, hogy az aszúsodás sem maradt el (idén is volt, de a 2022-es botritiszes boroktól magas cukrot és puhább savakat várok). Van okunk tehát reménykedni, hogy 2021 lesz a következő 5 csillagos évjárat a TokajGuide-ban (további részletek jobbra az évjáratértékelőben olvashatók).
Mi mással is lehetne mindezt tesztelni/illusztrálni, mint a TokajGuide 2 csillagos **Bott Pincéjével, ahol mindig minden tiszta és őszinte formát ölt, legyen szó löszről vagy vulkanikus dűlőről, furmintról a Csontosból vagy hárslevelűről a Kulcsárból avagy éppen 2019-ről, 2020-ról vagy 2021-ről. 2020-ból lazább, egyszerűbb, talán kevesebb dimenziót mutattak az ő boraik is, jóval szerényebb potenciállal (de pont ez a szép, hogy egy ilyen szerény évből sem akartak a borok többnek látszani, mint amik).
Lássuk hát a 2021-es fejleményeket:
‘Minőségét +érzi’ Furmint Gyöngyözőbor 2021
Érdekes, mennyire inkább Bott ez a bor, mint holmi szokványos bulibor bubikkal. Számomra eleve idegenek a buborékok egy Tokajt ennyire elegánsan és szofisztikáltan művelő pincészettől. Illatában tűzkő, füstös, furmintos termőhelyi jelleg, sokkalta izgalmasabb bor a műfaj szokásos kliséinél. Ízben is sós, meglepően mély és száraz tokaji boros jelleg. Alig érezhető buborékja miatt simán értelmezhető félszáraz csendesborként is. Tiszta és komplex, anélkül, hogy légies, komolytalan közhelyekbe ütköznénk. 5+
Kulcsár 2021*
Egy komoly ugrás minőségben fölfelé. Elsőre füst, aztán a hárslevelű púderes, florális jellege ütközik ki illatán. Sárga húsú gyümölcsök és körte, nagy töménység mellett. Ízében húsos gyümölcsök, főként birs, finom körte, a korty végén simasággal, eleganciával, szélesen hömpölygő textúrával. Komplex, sós, klasszikus nagy bor, gyönyörűen élő savak adta mérhetetlen fiatalsággal. Erős 7
Csontos 2021**
Ismét a Csontos a sztár! Ilyen az, amikor a furmint csupa elegancia: illatában tömény ribizli, körte, barack, mélyről tör föl a gyümölcsösség, almával, naspolyával, de meglepő bogyósokkal is. A tömör, széles korty egyértelmű rokonságot mutat az előző vulkáni terroirral (közel is vannak egymáshoz). Körtés íz, energikus savú, eleven és vibráló bor. Élő citrusok, a savaknak még nem ártana szelídülni persze, de nagyon fiatal, feszes tartású furmint. A korty közepén elképesztő részletgazdagság, tömörség és csiszoltság, a végén tiszta zöldalmás lecsengéssel. Egyelőre 7+
Exczellencziás 2021*
Elsőre meglepően neutrális, naspolyás, körtés fajtakarakter. Visszafogott elegancia jellemzi illatát, aztán itt is előbújnak lassan a sűrű bogyós gyümölcsök: ribizli és málna. Ennek a bornak is egyértelmű mélysége, tömörsége van, széles, körtés jegyekkel, magas, de csiszolt savakkal. A korty közepe határtalan sűrűséget mutat itt is, citrusos feszességgel és zöldes déli gyümölcsökkel az évjáratból. Még alakulnia kell a palackban, 2024-ig nem is kerül forgalomba. Egyelőre erős 7
Teleki 2021
Lösz és öreg tőkék a Tokaji-hegyről. És valóban egészen más, mint a vulkáni termőhelyek száraz borai. Zsályás, zöldfűszeres, lightosabb illat. Fiatalos, lazább, virágos, körtés jegyek. Feszes citrusok és tisztaság jellemzik, csiszolt elegancia, remek arányok a kortyban. Ízben is felbukkan aztán a vegetális jelleg, amitől szerkezetre egészen más, mint az előző három bor, lazább szövettel. Rövidebb, egyszerűbb is ízben. Látványos megfogalmazása a tokaji lösznek. 6+
Betsek 2021*
Elég neutrális terroirkarakter jellemzi. Visszafogott fehér húsú gyümölcsök és elegancia, de hárs létére igen diszkrét bor egyelőre (majd az éréssel kibontakozik). Ízben friss körte, birs, nagy koncentráció ismét, hosszúság, magas, eleven sav, zöldalma, birsalma és a fiatal kompozíció okán igen szép potenciál jellemzi. Izgalmas lesz figyelni ezeket a borokat hosszabb távon (aki tud, tárazzon bátran)! 6+
Előhegy 2021*
Elegáns zöldalmás, almahéjas jegyek orrban, tiszta, üde, friss citrusokkal. Ízben is érkeznek a vidám citrusok. Feszesebb és valamivel ez a löszös terroir is vékonyabb ízeket kölcsönöz a bornak. Az előzőek szélessége után sokkal inkább magas bor, a végén szép, hosszú, citrusos fiatalsággal búcsúzik. Talán egy fokkal készebb, mint a többi bor (de ezt is bőven lehet még érlelni, ha valaki akarja). Szerettem. 6+
Intermezzoként jött egy 2021-es hárslevelű-pezsgőkísérlet a Pelle-műhelyből, Mádról. Bevallom, számomra egyelőre értelmezhetetlen volt. Szkeptikus vagyok a fajtát illetően is pezsgőben (sőt ennek az évnek az egyik fontos tanulsága volt számomra, hogy a pezsgő Tokajban indokolatlanul sok energiát emészt fel mind a termelésben, mind a kommunikációban). Friss (realtime) degorzsálással került pohárba, de még jócskán élesztős (opálos), kenyértésztás karakterrel, nyers, kócos ízvilággal. Vissza fogok rá térni a rendes degorzsálást, tisztulást követően, ha majd később forgalomba kerül…
Édes Szamorodni 2021
Buja barackosság, birses, körtés, fejlődő édes tokaji jegyek, mentás, narancsos díszekkel. Ízben is megjelenik a marmelade, aszalt gyümölcsök, sok cukor és meglepően diszkrét sav az évjárathoz képest. Fiatalos körte és más primer jegyek teszik ígéretessé mégis. A részletek még nem egészen kerültek a helyükre a borban. Nagy test, széles, elég izgalmas édes bor, de bevallom valamivel többet vártam. Időt kér talán. Most 6+
Aszú 2021 (M)
Lassan nyílik orrban. Vanília, fehércsoki, felezett őszibarack, koncentrált, kompótos gyümölcsösség illatban. Ízben is húsos őszibarackos zamat, határtalan és végtelen primer kavalkád, azaz a bébiaszú tökéletessége köszön vissza, jól ihatóan szirupos koncentrációval. Igazi csoda már most, és minden erénye megvan, hogy a palackozás után is az legyen majd. Érdemes hát várni rá…!
UTÓÍZ
A **Bott borok mindig kivételes tisztasággal és eleganciával közvetítik a termőhely szépségét. Csak nagyon kevesen képesek ilyesmire Hegyalján. Koncentráció és finesz egyszerre, szinte minden borban, mindez nagy potenciál mellett, 2021 pedig úgy tűnik extrém hosszú távfutó lesz majd. Érdemes eltenni belőlük, ha erre van illő tér és idő. A szakmaiságot itt le is zárhatjuk.
Sajtkóstolóval indult az este a Szilágyi Tibor Zempléni Sajtjaival és a Csicsörke lekvárjaival. A vacsoraest során a dűlők és az évjárat hangulata mögé Kecső Endre szolnoki festőművész képei adták a szemmel is látható, befogadható színeket a vásznakon. Mert Juditéknál sosem csak a borról szól egy együttlét, hanem benne van a helyi közösség, a művészet és végső soron a kultúra sajátos, utánozhatatlan együttese. Hiszem, hogy ebben a két birtokcsillagban nem csak a borok, de valahogy ezek a közösségi értékek is finoman benne vannak.