x

Ripka Gergely

Aszúpont a Basilicusnál, Tarcalon

All in: 2011-2017

Szuper kezdeményezés indult útjára tavasszal a Basilicus Szőlőbirtok központjában, a tarcali Könyves Kálmán utcában. Bárki, aki nyitvatartási időben érkezik hozzájuk, bármikor megkóstolhat öt remek aszút, 5 évjáratból, 6 puttonyos minőségben. Nem mondom azt, hogy ezt a cukorkoncentrációt hétköznapi embereknek találták volna ki, de a magamfajta wine-geek számára ideális program. Érdemes figyelni, mennyi mindenről tud szólni egy aszú: napsütésről, gombáról, hordóról, korról, savakról, cukorról, egyensúlyról, hangsúlyokról. Két 5 puttonyos után három 6 puttonyos, de oly szépek, hogy indokolatlan ide bármilyen puttonyszámos megkülönböztetés. Íme:

2014**

Bomba illatában csupa gyümölcs. Friss sárga húsú, egzotikus jegyek, főleg őszibarack, birs, ananász, mangó, citrusok (kis szúrás). Élénk íz, mély cukor, sok édes zamat, hosszú, eleven savú aszú a hűvösebb évnek köszönhetően. Kis vanília, sok érett citrus. Gyönyörű. Magas szint, remek egyensúly. Friss, fiatalos, szuper (a nehéz, esős évjárat ellenére). Belekezdtünk rendesen... Nehéz évjárat csodás aszúja (alamuszi macska nagyot ugrik). 8

(170 g/l cukor, 8.76 g/l sav)

 

2012*

Sok vanília, finom gombássággal, aszalt sárga gyümölcsökkel: totál más világ. Krémes, vastag, gombás íz (ami egy tipikusan kevéssé aszús, meleg évből meglep némileg). Szép sav, markáns hordó, mégis egy árnyalattal kevesebb dimenziót mutat az előzőhöz képest. De tiszta, (az én ízlésemhez képest) hordóvaníliásabb ízvilágú aszúbor, ami még most is elképesztően fiatal. Erős 7   

(150 g/l cukor, 6.9 g/l sav)

 

2013*

Klasszis évjárat. Megint elég sok hordó, szinte whisky-karakter, némi aszalt sárga húsú gyümölccsel és virágmézzel. Szép cukor, mélység, finom érettség díszeivel. Hosszú, gazdag, vastag aszú, érett almával, birsalmasajttal, őszies gyümölcsökkel. Klasszikus aszúízek, sok botritisszel, finom hordóhatással, teljes állapotában. 7+   

(186 g/l cukor, 8.2 g/l sav)

 

2017**

Másik nagy évjárat. Csupa egzotikus déli gyümölcs ugrik ki a pohárból. Friss ananász, mangó, őszibarack, érett, lédús sárga húsú gyümölcsök. Tiszta és gyönyörű illata van. A korty elején csupa energia, csupa friss, lédús gyümölcs, aztán lekváros karakter. Fiatalos, hosszú, élénk és remek arányú modern aszú! Már így fiatalon is klasszis, és közben tele van ígéretekkel. Igazi klasszis. 8+

(221 g/l, 8,8 g/l sav)

 

2011*

Meleg, de itt-ott szép aszúkat is mutató év. Érett jegyek, kenyérhéj, botrititisz, kis dió, szilvalekvár is van benne. Szép savak, sok érett, édes, dzsemes gyümölcs. Meglepően energikus és feszes tartása van, miközben a tercier jegyek is kifejezően jelen vannak már benne. Alma, birs, a 13-assal rokon stílus hosszúság és minőség terén, de jóval magasabb savérzettel. 7+

(172 g/l, 10.7 g/l sav)

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább