x

Ripka Gergely

Zsirai Pince - gyorsszelme

Betsek, Szent Tamás és Középhegy együtt

A múltkori szamorodni- vs. aszúsor után direkt szerencse volt, hogy merő véletlenségből Csanaky Máté barátunk keze ügyében voltak aktuális Zsirai borok is, mert nagyon rég kóstoltam őket, már hogy úgy koncepciózusan (és nem futtában). 2018 és 2019 került most terítékre a borászattól, melyet továbbra is Zsirai Katai irányít Mádon. Fontos adalék, hogy idő közben a birtok számára új területeken nyílt lehetőség dűlős borokkal kísérletezni. Nézzük is, hogy a Középhegy, a Betsek és a Szent Tamás közül vajon melyik nyújtja a legtöbbet a pohárban!

Betsek Furmint 2019

Körtés, zöldalmás, igazi furmintkarakter, friss, mentás, fűszeres stílussal. Ízben sós, szikár jelleg, de kedves, elegáns és tiszta formában. Szép terroirjelleg, kimondottan szépen eltalált arányokkal. 6

 

Középhegy Furmint 2019

Szép érlelés, körtés, birses furmintosság itt is. Magas savérzet, szikár, nyári almás hangulat, kicsit kemény, szigorú jelleg a Betsek után. 5+

 

Szent Tamás Furmint 2019*

Ez tetszett a sorban a leginkább. Zöldalmás, birses, körtés fajtajegyek jellemzik. Édeskés tónus, telt és vastag furmint. Hosszabb, szélesebb, komolyabb az előzőek után, tiszta savakkal. Elegáns és nemzetközi értelmezésben is remek bor. Mind az évjárat, mind a termőhely meg tud győzni. 6+

 

Szent Tamás Hárslevelű 2019

Virágos, hársas, mézes, körtés illatok mesélnek a fajtáról…a magas savérzet pedig az évről, vibráló, feszes, zöldalmás jegyekkel. Tiszta, kifejező és finom hárs, magabiztos megfogalmazásban. 6

 

Középhegy Furmint 2018

Meglepően illatos, virágos furmint létére. Feszes, érett, fenolos karakter, és már a tercier jegyek is megjelentek benne jócskán. A korty végén a hordó is beerősit, markáns, fás ízekkel (de bevallom, a Középhegy valahogy sosem a kedvencem, és lehet, hogy most ez a komoly dűlőmezőny sem kedvezett neki).  5

 

Szent Tamás Hárslevelű 2018*

Viaszos, virágos, elegánsan hordós illat, finom érettséggel kísérve. Széles, vastag, de a meleg évből is csiszolt íz jellemzi. Kerek és hosszú, remekül fejlődik a palackban, finom gyümölcsökkel. Csupa citrus, zöldalma, egyediség, mindez kifinomultsággal párosulva. Szerettem ezt is. 6+

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább