x

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - Tokaj Nobilis Barakonyi Furmintok

2006-2017

Ezt a klubszezont Bárdos Sarolta Barakonyi-dűlős furmintjaival kezdtük a minap. A Várhegyből kivált termőhelyet általa ismerhettük meg a 2000-es évek derekán, méghozá gyönyörű, egyedi stílusjegyekkel megformálva. Noha évek óta hárslevelűből is készül a Barakonyi-dűlős bor, az évjáratok számomra itt mégis a furmintot látszanak igazolni. Mégis kedvesebb, élvezetesebb borok ezek szemben mondjuk a szigorúbb mádi furmintok derékhada: mindig van több vagy kevesebb maradékcukor, ami az eltarthatóságban is fontos szerepet játszik ezekben a borokban. 2017 klasszis év: ennek köszönhetően a Nobilisnél egy különleges parcellaszelekció, a ‘Karós’ tétel is elkészült, melynek friss, 2018-as évjárata most debütált nálunk: érezhetően egy még hosszabb eltartásra szánt “nagybor” a cél ezzel a különleges szelekcióval. Nézzük is meg, hogy a dűlő mire képes több évjárat tükrében!

Karós 2017* (1.5 L)

A Barakonyi felső, teraszos, karós művelésű parcellájának első évjárata. Az alaposan kiszellőzött palack friss, fejlődő, fiatalis primer illatot mutat. Szép birs, narancs, sárga húsú déli gyümölcsök, elegánsan, komplexen, mérhetetlenül tisztán és nagyon vonzó formában. Magas sav, vibrálóan élénk, mozgékony, feszes bor (végtelen gasztronómiai potenciállal). Csupa citrus, finesz, lime, pici sóval. Nem testes vagy kemény bor, sokkal inkább egy modern iskola, nemzetközi értelmezés mentén készített furmint, csupa tiszta és vibrálóan száraz ízzel. A borász megfigyelései szerint sokkal izmosabb savakat produkál az alacsony művelés, hát ez ki is jön ennél a bornál. Most remek formában van. 7

 

2017*

Friss, fás fűszeresség, fejlődő buké, fiatalos gyümölcsök, cukrozott körte, zöldalma, birs. Fiatal, de komplex furmint, szép cukorral, sós, hosszú és rendkívül tömör a korty közepe, miközben selymesen fut végig a szájban. Tele van fiatalos gyümölccsel. Eleven bor, gazdag struktúra, finom édességgel búcsúzik a korty végén, sok almás jeggyel. 7 
(Alk: 14.3 %; Cukor: 8.4 g/l; Sav: 7.2 g/l)

 

2016*

Olajos mag, mandula, fehér húsú gyümölcs az illatban: körte, kis birssel. Kerek zamat, élénk savak, lendület, sós, hosszú, szép test és kissé erős szesz. Finesz, citrusok, sok gyümölcs és terroir teszi teljessé az élményt. Leginkább a savról szól, hosszan cseng le, enyhén rieslinges style, szép cukor-sav összjátékkal és fűszerekkel. 6+
(13.38 %; C: 8; S: 6.4)

 

2013**

Mandula, kesernyés illat, olajos magok jelentkeznek illatában. Erős savak itt is, nagyon komplex és összetett a korty közepe, hosszan cseng le, sós jegyek. Tiszta és sok dimenziós. Az a fajta nagy bor, amit aligha kell magyarázni, mert önmagáért beszél. Barackos, déli gyümölcsös, tobzódó, rendkívül hosszú és most van a topon, finom, tiszta, száraz lecsengéssel. Óriási. 7+
(14.3 %; C: 5; S: 7.2)

 

2011*

Igazi meglepetés. Gyönyörű érettség, narancs, citrusok, szuperérett sárga déli gyümölcsök álomszép illata. Most van bukéban a legszebb formában érettség terén, igazi nagyfurmintos szépség. Ízben kerek, betölt mindent, kis kesernye (forró év, vastag héj), széles és obligát módón kevés a sav, mégis nagyon hosszú és sima bor. Könnyen érthető és kedves puhaság jellemzi. Magabiztos és klasszikus furmint, a csúcson. Nagy anyag, szépen összeérett, sima ízekkel. 7
(14 %; C: 5.4; S: 6.3)

 

2009*

Puha vajkaramella, égetett cukor, enyhén érett hangulat (halvány reszelt almával, de ez még nem uralja a bort). Ízben sok cukor, édes attack, szignifikánsan kevesebb savérzet, széles és vaskos korty, nagy test, krémes tapintás jellemzi. Hosszú és sima tercier karakter. Ezt már nem tenném el hosszabb időre, a végén a szesz is csíp kissé. Egyben van, kerek, mint egy labda, szép krémesség és összeállt íz jellemzi, ami napokkal a bontás után is stabil, de jól esne még némi sav... 6+
(14.5 %; C: 8; S: 5.6)

 

2008*

Fajtajelleges, terroirhű furmintos érettség, kis termálvízzel, tűzkővel, némi vegetális karakterrel, kis gumis fülledtség jeleivel (szellőztetni nem árt). Lassan bújnak elő az érettség finom, rejtőzködő, érett sárga húsú gyümölcsei, amiben hasonlít a 2011-esre, de sokkal halkabban, egy kis orvosságos, sőt botrtitiszes jelleggel. Enyhe és halk aromatika, mégis szép. A korty összetett, a cukor erőteljes, de a végén a sav is egészen mozgékony, szinte fiatalos. A cukor kerekedik talán felül, de a korty még bőven él, körtés, almás gyümölcsösséggel. Szép simaság a lecsengésben, tiszta zamattal. Egyedi, önálló karakter, mely remekül állja az időt és talán még évekig szép lehet. 2008 nem a hangerőről szól, sokkal inkább a finom szerkezetről és ez most is így van, csak figyelni kell rá. 6+
(13.4 %; C: 6; S: 6.9)

 

2007

Vajkaramella, ismét érett, reszelt almás buké, amit már nem tennénk el hosszú időre. A kortyban magas cukor, szinte harapni lehet, kevés sav, ami csak a korty végén érződik, puha érzet, lágy körtés, almás, naspolyás jegyek. Középen és a végén nagyon komplex és széles spektrum jellemzi, a kortyban még megtalálhatóak a gyümölcsök és a szépség, a cukor még összetartja a bor szerkezetét, de jobb már egész biztosan nem lesz. Érdemes kibontani. 5
(13.55 %; C: 8; S: 5.9)

 

2006

Mélyebb sárgás szín. Szép, egyedi palackbuké, nincs hibája és mintha egy árnyalattal a 7-esnél fiatalabb lenne. Még most is mennyi egzotikus, érett gyümölcs? Csupa maracuja, narancshús, mandarin, ami mögött halványan sejlik fel a kor, de nem kerekedik felül, még teret hagy a kedves gyümölcsöknek is. A kortyban magas savval indul, élénk, feszes bor a többihez képest a cukor minimálisnak tűnik (pedig 9 g/l) a savak feszes lendülete miatt, finom érettség a korty végétől, amolyan burgundias nemesség és fejlődés mellett. Eltenni már ezt sem kell, utóízben az érettség tagadhatatlan. 5+/6
(13.59 %; C: 9; S: 7.6)

 

PROGRAMAJÁNLÓ: Következő TokajMagic: október 7 (Borganika). Jakab Wine (Rány és Padihegy), Ár: 15900.- 

Jelentkezni itt lehet privátban: hello@tokajmagic.hu 

De találkozhatunk ezen a hétvégén a Kerekdomb Fesztiválon, Tállyán, a Bocskai utcában is, ahol Tállya Dűlőbárral, boros hímzett pólókkal, játékos ültetett kóstolókkal. 

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább