Tokaj és a pezsgő esete napjainkban
Történelmi múlt és a jelen kor lehetőségei buborékokon át
**Demeter Zoltánról köztudomású, hogy a pezsgő műfajának meghatározó élharcosa itthon. Az általa jegyzett Borászok 12 Pontjának köszönhető, hogy 2013 óta 30 milliós kaució nélkül a kisebb pincék maguk is készíthetnek pezsgőt, nem kell bérüzembe vonulniuk az alapborral. Így aki elég bevállalós, az maga is palackozhat hagyományos pezsgőt. Tokaj-Hegyalján ezzel a lehetőséggel eddig talán két kisebb borászat élt, de a Dereszla komoly fejlesztések mentén szintén maga készíti a pezsgőjét, sőt mostmár a közösségi infrastruktúra adta lehetőséggel a borvidéken bárkinek elkészítik borából a pezsgőjét (ezzel kikerülve a sufni adta esetelegességeket). A Törley és Garamvári korszak után a pezsgő-őrület felfutása bő 10 éve robbant nálunk Szentesi József kézműves pezsgőivel, utána Somlón Kreinbacherék újabb fejezetett nyitottak minőségben. De vajon hol van a pezsgő helye egy édes borról elhíresült borvidéken?
Miközben manapság tényleg rendkívül vegyes a kép a magyar (és benne a tokaji) pezsgők minősége terén, a műfaj borvidéki történelme mutat érdekességeket. A borkombinát pezsgőkísérletei talán kevésbé jelentősek, de Vay Miklós báró 1829-ben már lajstromba vett pincéjében golopi pezsgőt. Ez az írott adat tavaly pottyant ki a történelem könyvekből, ami tavaly Demeter Zoltán számára is fontos üzenetté vált a múltból. Azóta sokszor szóba került ez köztünk, én el is mondtam, hogy szép és jó dolog, hogy van múltja a tokaji pezsgőnek, csak azt nem látom, hol van a jelene és a kettő között mi történt. Egyelőre ugyanis nem derült ki, hogy a kampániai (azaz elvileg champagne-i) inspirációk mentén készült említett golopi pezsgő aztán befutott-e mondjuk akkora karriert, mint a ma közismert tokaji bortípusok (szamorodni, aszú stb).
A pezsgő téma a tokaji közvéleményt is megosztani látszik. De lássuk a tényeket! Az világos, hogy a furmintból lehet kiváló száraz bort készíteni. Lehet jó pezsgőt is készíteni belőle. Egyik sem könnyű, mindkettővel a történet elején tartunk, de mindkettő lehetséges (igaz borkatalógusunkban is jóval kevesebb csillaggal, mint az édesek esetében). Mégis eszembe jutnak egy másik elismert, hiteles hegyaljai borász szavai (6-7 éve) egy soha el nem készült interjúból, hogy “lassan többet beszélünk Tokajban a pezsgőről, mint az aszúról” - és mintha szívemből szólna; és ilyenkor én sem igazán értem a hype-ot. Van ennél sokkal fontosabb dolgunk is Tokaj körül.
Az általam vallott TokajDry, TokajSweet, Tokaji Aszú hármas lépcsőben Demeter Zoltán is az I-es halmazba teszi a pezsgőt (persze mégis más műfaj), de ott tartunk, hogy árban immár a szamorodni és az aszú közé lépett az alább is taglalt 2015-ös kiadással. A borász vélekedése a témáról az, hogy a napjainkban nehezebben eladható aszút valahogy el kell tartani: van aki kívülről jött tőkével, befeketetővel, másik vállalkozással tartja el, míg van aki száraz borokkal és pezsgővel.
Igazságot tenni nehéz. Felettébb kedvelem a pezsgő műfaját, de Tokajban magam is úgy érzem, hogy még rengeteg az alapozni való az említett három alappillérrel...és akkor az ember megkóstolja ezeket a tokaji pezsgőket:
**Demeter Zoltán Hárs Pezsgő
Fiatalos szín, apró bubik. Illatban kenyérélesztő, kenyérhéj, friss és virágos, egyedi fajtakarakterrel. Ízben finom, apró buborékok, tiszta savak, feszesség, szép dosage (ami hidegen jobban, enyhülve kevésbé erősen érződik). Tiszta, fiatalos, lendületes, közérthető pezsgő, sok élénk citrusossággal, szép arányokkal. 6
**Demeter Zoltán Rosé Pezsgő
Szép halvány pinkes szín. Illatban visszafogott, de nyomokban egy kis piros bogyós gyümölcsösséggel hízeleg: ribizli, málna és fűszerek. Ízben finom, roppanó buborékok, csontszáraz íz, szomjoltó savak, fanyar gyümölcsök, és a cabernet franc finom paprikás fűszerességével búcsúzik, tiszta lecsengéssel. Tökéletes, közérthető párja a hársnak minőségben. 6
**Demeter Zoltán Tokaji Pezsgő 2015*
Az MT pezsgő és Tokaj ragyogó találkozása egy borban: mindkettőből a legszebb vonásokkal. Már megjelenésében is apró buborékok, illatban is friss, citrusos, zöldalmás, barackos, fehér virágos, nagyszerű, kristálytiszta palackos éréssel. Ízben apró, olvadó buborékok, teljesen belesimulnak a kortyba. Friss savak, csupa feszes elegancia, csiszolt, precíz, óramű pontos (akár egy német rajnai). A tokaji termőhely, a helyi fajta és a pezsgő műfaja egyszerre ragyognak felénk. Csupa frissesség, üdeség, szárító, de nem túl szikár pezsgős jegyekkel. Élmény lesz figyelni, ahogy palackban is fejlődik majd. A tokaji pince talán eddigi legjobbja, de országos viszonylatban is az élvonalba tehető pezsgő. 7
*****
AJÁNLÓ: a TokajGuide friss, idei kiadása terveink szerint áprilisban jelenik meg (az online kóstoló részletei pár nap múlva érkeznek). Egész márciusban 20 %-os előrendelési kedvezmény van, így 5000 Ft helyett 4000 Ft-ért lehet előjegyezni a könyvre (+Bp-en kívül postaköltség). Rendelni ezeken az elérhetőségeken lehet: hello@tokajmagic.hu vagy +36 20 244 60 97! Köszönjük a támogatást!