x

Ripka Gergely

Kikelet: ízekre szedve (2018 vs. 2019)

Amikor a TokajDry műfaj felragyog a pohárban

Kedvelem Berecz Stephanie stílusát, és főleg szárazban. - Löszről tőle kóstolhattunk először igazán formabontó TokajDry borokat: olyasfajta eleganciával és törékeny szépséggel megformálva, ahogy addig azt nem ismertük (különösen hárslevelűben). Alkonyi László kronologizálása szerint először a tokaji Szerelmiből, később a Kikelet révén a tarcali Lónyai, Kassai-dűlőkből, a Mester-völgyből, majd a Mézes-mályból és Szilvölgyből kóstolhattunk refereneciákat száraz borban löszös terroirról. Addig a mádi, bényei, keresztúri vulkanikus borokat tartottuk többre szárazban, a löszt sokan (pl. mádiak) a mai napig édes borok tekintetében ismerik el inkább. Azt gondolom, a nap végén az elegancia dönt: a puha lösz pedig mintha gyakrabban nyújtana bájos, kedves, elegáns borokat, mint a rideg riolit és a tufa. Hat-hét évesnél idősebb löszbort nem nagyon kóstoltam, ami még élvezhető volt, tehát ajánlott fiatalabb korukban fogyasztani őket. Ezúttal egy igen sokrétű Kikelet-sorral lesz mód ismerkedni, ahol a buborékoktól a szamorodniig sokminden mikroszkóp alá kerül, őszinte kritikával illetve. Klikk a Tovább gombra a tanulságokhoz:

 

Kikelet Pezsgő 2017

Első szippantásra tiszta, friss és elég kifejező pezsgős illat, aztán másodikra bevillan némi oxidáció, reszelt alma nyomai és a hárs dominancia pezsgőben kissé oda nem illő aromatikája (virágok, méz stb). Ízben a cukor játssza a főszerepet, magasnak tűnik a dosage, vagy a sav alacsony kissé: de a lényeg ugyanaz. Kesze-kusza képet mutat minden oldalról nézve. Volt már, hogy jobban tetszett, de így elmélyült kóstolásra most kevésbé. 4+

 

Birtok Furmint 2019

Egy kis hordóval, halvány szúróssággal indul, de szerencsére vagy kiszellőzik vagy megszokja az orrom. Levegőztetve jönnek a zöldalmás, friss, kissé ugyan direkt jegyek, egy még érezhetően fiatal borban. Ízében puha, löszös báj, finom, érzéki, sima felszínű korty. Csupa kedvesség, kerekség, néhányak számára talán egyelőre erős lehet a hordó, nekem nem volt zavaró, sőt… Ez 6

 

Birtok Hárslevelű 2019*

Szinte színtelen szín. Nagyon tetszik kirobbanó, friss tisztasága. Igaz hárshoz képest elég diszkrét, ami vélhetően fiatal korának tudható be. Még másnapra is alig-alig mutat valamit: egy kis zöldalma, kis parfüm, némi fehér virág, de fejlődő zárkózott képet mutat egyelőre, ami végülis nem baj. Ízben itt is finom löszösség, puhaság, szuper tiszta és nagyon tipikus Kikeletes stílusjegyek. Finom, nagyon friss, roppanó sav, sok-sok citrus, kecsesség, lendület. Igazi gasztrobor, ami ételt kér. Valami azt súgja, hogy most, frissen kell kiélvezni cseppjeit. 6+

 

Lónyai Hárslevelű 2019*

Tudom, hogy a Lónyai Stephanie leginkább közérthető/behízelgő hársa mindig és a vájtfülűek a Vátira vagy a Kassaira esküsznek inkább, de nekem a Lónyai mindig ünnep. Most az átlagoshoz képest is kirobbanóan sauvignonosabb: Sancerre, sőt szinte Marlborough, vagy a kettő közt valahol félúton. A birtokhárs vissafogottsága után itt aztán van bőven maracuja, déli gyümölcs és intenzitás! Ízben feszes, sós, csiszolt, imádnivalóan elegáns és vibrálóan élénk bor, melynek íze is a sauvignont idézi meg. Most is nagy élmény, de alighanem a kor is jól fog neki állni. Zseniális bor. 7+

 

Birtok Furmint 2018

A minap kóstoltam odahaza és akkor jobban tetszett, de lehet, hogy csak palackvarianca van a dologban. Ez a palack most egy kicsit érettebb a kelleténél, de most is érezhető benne egy kis Balassás málná, ribizli, bogyós gyümölcs, meg egy kis szotyi és papíros fedettség. De szépen nyílik a levegőn, és gyümölcsök, löszös virágok bomlanak ki aztán. Ízben simaság, a meleg évtől elvárhatóan puhább tapintású, kevesebb savval, több kerekséggel. Fogyasztásra kész bor! Erős 6

 

Kassai Hárslevelű 2018*

A málnás, egreses, virágos jegyek itt is amolyan évjárati jellegként jelennek meg. Ízben szép savak, komoly lendület az előző bor után és kifejező löszkarakter. Ebből az évből kevés ilyen elegáns bort kóstolhatunk, szép nagyon, és sokkal több tartaléka van az előző tétel után (még pár év lehet benne). 6+

 

Késői szüret 2018

Bevallom eddig kevés sárga címkés (late harvest) Kikelet bor vett le a lábamról. De most valami ilyesmi történt… Nagyobb részt furmint, közel nagyede hárs, 98-as cukorral. Tropikális, ananászos, friss őszibarackos, komplex jegyek orrban. Nagyon tetszik hamvas fiatalsága, áradó üdesége. Puha kis labda, mézédes gyümölcsösség: aszaltak és lédúsak, frissek együtt, főként őszibarackkal. Édes örömbor a javából, igaz nem túl hosszú, nem is túl magas, de csupa tiszta, finom, definiált zamat, finom egyensúly (elég lágy savval). Egyetértettünk a kóstolón abban, hogy egyáltalán nem tokajias a bor szerkezete, de sajátos kereksége alighanem a forró évből is ered. Szerettem. 6+ 

 

Édes Szamorodni 2015

A keretes szerkezet jegyében itt viszont megint bajban voltam, akárcsak a pezsgőnél. Illatában eleinte vonzó fehércsoki, aztán mindent elural a hordó. Ízben kesernyés, csípős, grillázsos és ismét intenzíven fahordós, vaníliás jegyek, savhiány mellett. 2015 nem volt az édesek éve Hegyalján, itt is ezt lehet tettenérni sajnos. Több fineszt, lendületet, frissességet várok egy szamorodnitól, pláne a Kikelet szintjén. 5+


Aki Tokaj geológiájával, a talajtípusok stílusával ismerkedne, azoknak legutóbbi (angol nyelvű) podcast adásunkat ajánlom (új rész hamarosan)!

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább