x

Ripka Gergely

Aszút kéksajttal, de melyikkel...?

#koccintsaszúval 2020-ban is! (Más úgysem segít…)

Elröppen lassan 2020. Nagyon lassan, de újra eljött a december idén is (még belegondolni is borzongató, hogy tavaly ilyenkor még ismeretlen volt a covid kifejezés, most meg már a második járványhullám tombol minden kontinensen). Éppen ezért itt az ideje a világ talán egyik legpozitívabb, életörömöt közvetítő borához fordulni pár cseppnyi vigaszért. Hiszek benne, hogy a tokaji aszú amiatt is a trendek felett áll, mivel a történelem legnagyobb válságaiban is stabil kincs, érték volt, ami pont a világ nagy tragédiái és fordulópontjai közepette tudott a megújulásra, túlélésre tanítani minket. Koccintsunk aszúval idén is, új reményekkel...! Mai posztunkból az is kiderül, a gorgonzola vagy a roquefort passzol-e jobban hozzá!

 

A karácsonyra való készülődés különösen is szépen rímel a reménnyel teli várakozásra. Ahogy persze hűvösebbek a nappalok és az esték egyre inkább jól tud esni egy pohár megváltó tokaji édesség. Az se legyen baj, ha annyira édes, hogy nem fogy el azonnal! Egy igazán jó aszú hónapokig tartja minőségét a palackban a felbontás után is (ez még mindig jobb, mintha a szekrény tetején feketedne meg az évek alatt, nem?). Garantáltan jól fog esni az adventi sütik mellé, a narancsos, mandarinos, marcipános bekuckózós estékhez, aztán a bejglihez vagy épp egy komoly sajttálhoz. 

- Ennek jegyében arra gondoltam, hogy a #koccintsaszúval mozgalom idei kiadásában - azon túl, hogy kibontok egy ajándékba kapott kiváló palack aszút - kicsit bevásárolok kéksajtokból és nézzük meg pár palackon át, melyik klasszikus kékpenészes márka mit tud kezdeni az óvilág eme klasszis borcsodájával:

 

Dobogó 6 puttonyos tokaji aszú 2012*

Egy időben nagy rajongója voltam a Dobogó aszúinak: a 2006-07-esekért különösen odavoltam, de emlékszem, még 10-ből is tudtak villantani Domokos Attiláék. Azóta kevesebb került a poharamba, ezért is örültem, hogy a forró, aszúban (számomra) kevéssé meghatározó 2012-ből sikerült egy palackra szert tenni (hisz mindig mondom: az aszú a világ bármely más boránál szebben képes bemutatni az évek sajátságait).

Aromatikus aszú. Meglepően élénk birs, körte, fiatalos stílus, a megszokottnál visszafogottabb botritiszességgel (vö. 2013). Több a primer gyümölcs, aszalt jegyek, narancs, kajszi, citrusok. Ahogy nyílik virágosabb, virágporos, propoliszos, mézes lesz. Élmény figyelni, ahogy alakul a levegőn. Ízben magas cukor, intenzív, édes tónus (nyugodtan hűtsük alá kicsit). Karamell, szélesség, enyhe savak, puha korty, de ez a meleg évjárat tükrében várható fejlemény volt. Kompótos utóíz, ismét őszies, barnás hangulatú körtével és sok-sok birses jeggyel. Télies aszú, amibe azért egy kis frissítő savtöbblet jól tudna esni. Erős 7

 

És akkor nézzük a hozzá kóstolt kéksajtokat:

 

Pirol Mild (Aldi)

(Ránézésre is) fiatal, osztrák kéksajt, kevés penész, éretlenebb jegyek, sárgás színek. Lágy és alig van penészes íze (ideális a gyereknek uzsonnára). 

Megeszi az aszú uzsonnára, nem tud igazán labdába rúgni a bor erőteljes ízei, zamatai mellett. Az élmény együtt: 5 (és a Grand Tokaj 2013-as aszúval: 5)

 

Danablue (Szega)

Az egyik leggyakoribb kéksajt nálunk, számos hazai üzletláncnál kapható. Alacsonyabb zsírtartalmú, dán tehénsajt (25-50 %, pasztőrözött tejből), ami 8-12 hónapig érik. Feketés penész a fehér sajtban. Közepesen lágy, de olykor elég kemény, tömören összeállt, nagy morzsákban málló sajt. Remek konzisztencia, szuper penészességgel és a borral is szépen egymásra találnak, csípős penész, ami a bor savait, cukrát és gombásságát egyaránt kiemeli. Szinte tökéletes pár együtt! Az élmény együtt: 8 (és a Grand Tokaj 13-al: a bor felülkerekedik némileg és a sajt “fiatalnak” hat vele együtt kóstolva: 7)

 

Bleu d’Auvergne AOC (Valkói tejes a piacon)
Dél-francia kéksajt, amit a szupermarketekben is számos helyen megtalálunk. Sokszor a roquefort “tehenes” verziójának szokás emlegetni (ugyanaz a Penicillium faj érleli, minimum 4 hétig). Elég krémes textúra. Erős édeskés, kesernyés, sós íz. A bor édességét, mélységeit emeli ki, de igazából uralkodik a bor fölött, elnyomja kissé. A Danablu esetében szebben bontakozott ki mindkét elem. Az élmény együtt: 6 (és a Grand Tokaj 13-al: szépen harmonizálnak együtt, jobban működik a botritiszes, komplexebb évjárattal, krémes édességgel ölelkeznek össze: 8)

 

Saint Agur AOC (Szega)

Tulajdonképpen Auvergne prémium kiadása, azon belül is Beauzac-ból származik. Pasztőrözött 60 %-os tehéntejből, 60 napig érlelve készül.

Még krémesebb, puha kéksajt. Sós és erőteljés, szétolvadó, tejszínes jelleg, krémes, prémium íz. A fehércsokis, krémes, édes jegyeket csalja elő a borból. Mámorító, olvadó jelleggel találnak egymásra. Szépen, puhán találkoznak. Tetszett. Az élmény együtt: 7 (Még jobban működik a Grand Tokajjal: krémes, hosszú találkozás, remek duett, szárnyalnak: 8)

 

Gorgonzola Piccante DOP (Szega)

A világ egyik legősibb kéksajtja (12. sz). Churchill is imádta és a Titanic konyháján is igen megbecsült alapanyag volt! Egy Milánóhoz közeli (mostmár hozzá tartozó) kisváros nevét viseli. Ma Piemonte-ban és Lombardiában is készítik ezt a különleges tehénsajtot, melynek elég sok verziója fut a piacon. A Dolce a fiatalabb, “folyós”, a Piccante az érettebb, keményebb kiadás (minimum 80 napig érlelve). Pasztőrözött tejből készül, melynek zsírtartalma 48 %. 

Az igazi bűzbomba. Még mindig elég lágy és nagyon penetráns aromájú, ízű kéksajt, sárgás alapszínnel. Diós és penészes ízek, szemcsés karakter (messze nem olyan krémes és olvadó, mint az Auvergne-iek). Magában brutál erős, csípős, gyakorlatilag gombaízű. A cukrot, a birset és a gyümölcsöket hozza ki a borból, a kompótos jegyekkel, egyedi élmény, de mégsem mozognak egyszerre a szájban. Kicsit gejllé teszi a bort. Az élmény együtt: 6 (grand-dal kifejezetten kellemetlen, vakolatos ízek, nem szép: 5)

 

Roquefort AOC (Szega)

Tán a leghíresebb kéksajt, dél-franciaországból, pasztörizálatlan 45 %-os juhtejből készítve, 5 hónapig érlelve. Mivel pápák és királyok sajtjának hívják, ezért nyilván csakis a tokajival kelhet méltó frigyre.

Masszívan sós, intenzív íz, penetráns, juhos, hosszú jelleg. Nagyon szépek együtt a borral. Gigászok találkozása. Érzésem szerint itt már a roquefort kerekedik felül, kicsit elnyomja a bort, de nagyon sokáig lehet mindkettőt érezni a szájban, a sajtot talán kicsivel tovább. Az élmény együtt: 8 (harsogó pár a nagy évjáratos Granddal, kifjezetten zajosak együtt szájban, hosszú, komplex élmény, nagyon komoly, a bor legszebb erényeit emeli ki a sajtnak és fordítva....9)

 

Egyúttal szeretnék egy felhívást intézni az összes hegyaljai sajtműhelynek: LEGYEN TOKAJNAK EGY HIVATALOS KÉKSAJTJA! Itt lenne a legfőbb ideje, hisz jó aszú van és tudom, hogy van egy maroknyi tehetséges sajtkészítő is. Muszáj összekötni a két prémium terméket. Nem is igazán értem, hogy ez eddig miért nem alakult ki. Épp a Dobogónak emlékszem 2008 környékén volt egy limitált, Dobogó Blue nevezető finom kéksajtja, de az is hol volt, hol nem volt.  Tehát még jobb lenne, ha egyáltalán lenne rendszeresen valakinek autentikus, helyi kéksajtja, amit az aszú mellé be lehetne mutatni (“Holnap kóstolóm lesz, 20 fő, igényes társaság. Tudsz adni kéksajtot? - Persze!). Elhiszem, hogy a kéksajt nehéz pálya, de azzal sajnos nehéz mit kezdeni, hogy “Hááát szokott lenni, de most épp nincs…”. A fogyasztónak meg mindig csak mesélünk a kéksajt+aszú duettről, de illusztrálva sokkal hatásosabb. - Nem kell belőle sok, ahogy az aszúból sem, de hinni kell benne, mert ez a csoda megtörténik.

 

Aki mélyebben is ismerkedne az aszúval, azoknak (sajnos a két decemberi SzuperAszú-Magic kóstolóm már betelt, azt nem tudom ajánlani, de) érdemes fellapozni a novemberi VinCE Magazint, ami az aszút helyezi fókuszba; tesztelve a két legutóbbi gyönyörű évjáratot, majd kifejtem több oldalon, milyenek is voltak ezek és a korábbi évjáratok Hegyalján, utána Konkoly Misi testvérünk az aszú gasztronómiai értékeiről értekezik és Mészáros László a *Disznókő klasszis aszústílusait mutatja be Blazsovszky Péter kérdései mentén. 

 

A Dobogó aszút köszönöm a WineGlass Communications csapatnak, a Grand Tokajt furmintfannak, hogy félúton cserélhettünk!! Mindenkinek, aki aszút bont idén is: cheers!

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább