x

Ripka Gergely

Tokaj Nobilis - Barakonyi-krónikák

Karanténkóstolók: online kiadás

Furmintfan kolléga kedves meghívásának eleget téve a dűlős TokajDry kategória egyik igazi állócsillagát, a kissé talán alul is árazott Barakonyi száraz borait vizsgáltuk hárslevelűben is, furmintban is. Bárdos Sarolta kézműves borászata éppen idén ünnepli húsz éves fennállását, ennek apropóján pedig ungert kollégával személyesen, rszabi testvérünkkel pedig online kóstoltuk végig a közelmúlt Barakonyi-dűlős tételeit egy hét eltolódással (bizonyára ők is írnak majd az eseményről). A kezdetben burgundi, mostanság tokaji palackba zárt nagyszerű terroir már 2006-2008 környékén is sokunk titkos kedvence volt. A hárs mindig szárazabb, a furmint félszáraz stílusban vált közismertté. Nézzük, a frissebb kiadások milyen tanulságokkal szolgáltak 2020-ban:



Tokaj Nobilis Furmint 2019

Remek kezdés. Direkt, citrusos, fiatalos, tiszta és finom gyümölcsösséget mutat orrban. Ízben is gyönyörű arányok, frissítő citrus, olajos mag, remek savak, egy kis papírosság, szárító tapintás. Halvány kis cukor talán kerekíti, de nagyon jól fogyasztható és kellően termőhelyi furmint. Szuper belépőbor. 6

 

Barakonyi Hárslevelű 2018

Eléggé puncsos, markánsan hordós jegyek illatban, virágokkal, körtésséggel, de alapvetően a hordó lenyomja a díszítést. Ízben is hasonlóak a tapasztalatok, noha a bor még igencsak fiatal, sőt a végén finom, fanyar savakkal örvendeztet meg minkett, mégis az évjárat kerekségével, diszkrét édességével búcsúzva. Tagadhatatlanul a hordó uralja a bort, és így a sor kevéssé megnyerő darabja volt. 5+

 

Barakonyi Hárslevelű 2017*

Az első heti palack dugós, de rszabié a Zoom másik végén nem. Egy héttel később hozott is az ő palackjából (addig is légmentesítve), így azt is megkóstolhattuk (szerencsénkre). - Tiszta, finom, gyógynövényes karakter (lappangó szúróssággal, ami nekem még bőven ingerküszöbb alatt lavíroz). Arányos, kecses, csiszolt ízek, éteri tisztaság. Feszes korty, bájos hársasság, finom citrusos savak egy nagyszerű évből, törékeny és mégis energikus bor, ami még sok évig fejlődhet a palackban (kár is vele kapkodni még). 7

 

Barakonyi Hárslevelű 2016

Az évjárat száraz borait mindig egy “halkabb jelleg” mutatja be, ha vertikálisan kóstoljuk. Most is sokkal enyhébb, diszkrét palackbukéval indul, de kellő összetettséggel minden visszafogottsága ellenére is. Kerek, de laza szerkezetű bor, nem az izgalmak és a direkt benyomások bora. Kis sóssággal, tiszta és korrekt terroirjelleggel, kevés maradandó élménnyel búcsúzik. 6

 

Barakonyi Hárslevelű 2015*

Az egyébként remek száraz boros évből két palackot is kóstolhattunk, ismét egy hét különbséggel. - Az első héten, bontás után sós, palackérett terroirkaraktert mutatott. Ízben is megvolt a finom tercier jelleg, kerek, összesimult felszínnel, de a korty végén a mogyorós fa és a hasító savak nem túl kellemes, disszonáns végjátékot adnak ki. 5+


A másik palackban, egy héttel később már előjönnek a fajta bogyós gyümölcsös tercier aromái, igazi palackérett hársassággal. Ízben a sav talán beépültebbnek hat, arányosabb, feszes ugyan, de sós is, igazi terroirbor a javából. Narancsosan húsos ízek, hosszú és egyszerre széles is. Óriási különbség volt érezhető a két palack között. 7

 

Barakonyi Hárslevelű 2014*

Jut eszembe: néhány éve volt már egy vertikális a Barakonyi-Hárs témában, egész a 2005-ös kezdetektől, és 2014 már ott is tündökölt szépen (igaz az évjárat nem a nagy száraz borokról, sokkal inkább a keserves esőről és az ecetes rothadásról híresült el). Ez a szépséges bor minden kétségünket megcáfolja. Illatban ugyan jelen van némi (szexi) botritisz, de mellette barack, mandula, késői szüretes díszítés teszi igazán széppé. Ízben a hűvös év magas savai mellett, feszes, de széles, barokkos, sós és szépen érett karakter jelenik meg. Többen Kabócásokat és korai Fekete Béla borokat emlegettünk, merthogy azok sem a nemzetközi savhangsúlyos ízlés szerint készült borok voltak, de igazi egyéniségek, amik történeteket meséltek a terroirról, ahogyan ez a bor is teszi. Nagy vitalitás mellett van lendület, szinte rajnaisan vibráló karakter mellett. Remek! 6+

 

Sárga muskotály 2015

Mint érdekesség furmintfan archívumából előkerült a borászat ugyancsak slágerszerű tétele a múltból. A Nobilis muskotályok, némi maradékcukorral, korai palackozással mindig közönségkedvencek, még a vájtfülű borkéjencek köreiben is. Manapság ritkán kóstoljuk a muskotályt így 5 évesen, pedig ilyenkor kap igazi értelme a fűszeres megjelölése ezeknek a fajtáknak: itt is azonnal citromfű, fenyőtű és gyanta, menta és hasonló fűszerek tobzódnak az orrunkban. Ízben szép kerek érettség, finom édes tónussal, enyhe szörpös karakterrel, vegetális, fűszeres ornamentikával. Cukros lecsengéssel ér véget, majd némi fáradt korjegy marad még utána. Szépen, finoman megöregedett. 5+

 

Barakonyi Furmint 2018*

Egy héttel későbbi jegyzetek jönnek tehát a furmint sorról. Illatban itt erős tűzkő, hordó, de mindez szépen és intelligensen palackba zárva. Finom, kerek zamatok, a szokásos kis cukorsság mellett só, citrus találkozik elegáns akkordot kiadva. Itt érdekes módon szép a fa, gazdag korty, birssel, körtével és csodás terroirjelleggel. 6+

 

Barakonyi Furmint 2017**

Élénkebb illat, sok citromfüves, sós, terroirboros jeggyel. Ízben széles, kerek, sós termőhelyiség, hosszú és sűrű korty. Nagyfokú komplexitás, gyönyörű íz. Remek sav, szuper összhang, szép egyensúly és fiatal még nagyon az egész... A sor legszebb bora, ami a termőhely és a borász mellett az évjáratot is vastagon dicséri! 7+

 

Barakonyi Furmint 2016*

Mélyebb szín. Szofisztikált, sós, gombás, enyhén érett (oxi) illat. Nugátos karakter teszi az illatát egyedivé. Visszafogottabb, érettebb stílus, de a 2017-es bor tisztasága, nagysága után nincs is könnyű dolga. Gazdag és összetett bor ez is, egy kis kesernyével a végén, a jellegzetes sósság itt is megvan és egy kis champagne-os ízjegy játszik még benne. Finom és kerek cukor, mogyorós utóíz, remek palackérettséggel (de érzésem szerint már kár elásni a pincében). 6+

 

Barakonyi Furmint 2015*

Csoda illat, egzotikus gyümölcsökkel, lime héjjal, citromhéjjal, naranccsal, citrom tarte-tal és más citrusokkal és egy szép érettséggel ismét (ami sajnos levegőn kicsit erősödik is aztán). Nagy év, nagy furmint. Ízben széles korty, sok cukor mellett sok sav (akár a hársnál). Eltéveszthetetlenül sós, széles, hosszú, éredekes gyógynövényes utízekkel. Kiváló bor, de a 17-eshez nem ér fel. 7

 

Azon ritka kivételek egyike ez a dűlő, ahol a furmint kerekedik felül a hárson. Ennek az okát magam sem értem (fordítva szoktam érezni), de alighanem a maradékcukor is közrejátszhat benne (ahogy a bevezetőben említettem, a hársak szárazak, a furmintok offdry-ra lettek hangolva majd minden évben). Annyi biztos, hogy a furmintok ezúttal sokkal szebben muzsikáltak a pohárban, érdekes módon sokkal több színnel, a termőhelyet és az évjáratokat is szebb arcukról mutatták be, de az továbbra is egyértelmű, hogy Bárdos Sarolta dűlős borai még mindig a hegyaljai élvonal mentén mozognak; 2017-et pedig mindenkinek bátran merem ajánlani minden kategóriában: tárazzatok a borokból, amíg még van belőlük!

 

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább