BEMUTATKOZIK: Hajdók Pince (helyszíni szemle)
Tolcsva kézműves megközelítése
Hajdók Ákos tavaly a TokajGuide-turné lengyel lába előtt keresett meg Budapesten, hogy kávézzunk egyet és mutatna nekem egy bort Tolcsváról. A Bodrogszentesen élő srác felmenői nagyjából 300 éve érkeztek a Bodrogközbe, azóta foglalkoznak borral. A nagyszülők még Sárospatakon tanultak, édesapja pedig nagy borrajongó volt (a művelt alkoholista blog követője), így merült fel testvérével, hogy mi lenne, ha örökségüket hegyaljai szőlő vásárlásába forgatnák. Amúgy sem riadtak vissza a kihívástól, de Alkonyi László egyik tolcsvai előadását hallgatva dőlt el minden. Az elfeledett Vidlám-dűlőbe szerettek bele. Vörös kövek, délkeleti fekvés, magas hegygerinc a Petrács és az Előhegy fölött, az erdő alatt. Az első borok pedig olyan stílusban és oly autentikus módon mutatják be Tolcsvát, ahogy ezidáig senki. A vakmerő családi vállalkozás első borai mutatkoznak be a Tovább gomb után:
Vidlám Furmint 2018
Tulajdonképpen a Vár-hegy, Petrács és Gilányi-dűlők találkozásánál találjuk a kis aldűlőt, festői fekvésben (holnap megosztok róla egy fotót itt). Ezt a bort mutatta nekem a borász tavaly ilyenkor, jól esett újrakóstolni. Tiszta, neutrális furmintosság orrban, kevés színnel, de hibáktól mentesen. Ízben a meleg év 8 grammos cukra színezi szépen a kortyot, finom zamatokat, hosszú, húsos ízt adva a bor texturájához. Széles íz mellett is finom arányok és jó érlelhetőség jellemzik a bort. Elemelkedik a borvidéki átlagoktól… 6
Vidlám Furmint 2017
Egy szebb év, még több cukorral: 14 g/l, immár spontán erjedéssel. Illatban markáns hordó keretezi az egyébként nagyon tiszta jegyekkel rendelkező bort. Édeskés zamatok, széles, vastag, hordós korty, amiben a fának még illene finomodnia az idővel. Meglátjuk, hogy így lesz-e… (sajnos csak 800 palack készült belőle). Most 5+
Hajdók Főbor 2019.*
Ez nem forgalmi tétel. Visszafogott, de kedves birsesség, körtésség jellemzi orrban. Koncentrált, vastag, krémes, édes, fiatal tétel, sok-sok finom gyümölccsel. Egyensúlyos, elegáns és szép tokajiság jellemzik. 6+
Hajdók Tokaji Aszú 2017.**
Szép és nagyon jól definiált aszújelleg: szuper tiszta, makulátlan, akár egy kristály. Benne a barack és az aszalt sárga húsú gyümölcsök dominálnak, mégis a leginkább azt érezni rajta, hogy prémium alapanyagból egy nagyon féltőn készített bor öltött benne testet. Ízben mélység, koncentráció, hosszúság, tiszta és gazdag aszús jelleg, bőven meghaladja a 4, de talán még az 5 puttonyos kategóriát is (sajnos nem tudjuk a végleges cukrát a bornak és vélhetően kereskedelmi forgalomba sem fog kerülni). 8
PROGRAMAJÁNLÓ:
TOKAJMAGIC - Homonna//RÁNY (2012-2018): június 11, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.
Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097
(Még pár hely van, de limitáltan.)