BEMUTATKOZIK: Benkő Pincészet - helyszíni szemle (2o2o)
Megújuló pince, fiú utód nélkül
A tokaji Szerelmi Pincesoron újabban zajlik az élet. Jobban mondva nyilván csak zajlana...de azért néhány borászatnak a munka dandárja is erősen ide kötődik (a vendéglátás helyzetéről írnak épp eleget másutt, azt most átugorjuk). Azt tudjuk, hogy Bodó Juditék még pár hónapig erősítik a sort (hamarosan költöznek), friss titánként Péter Ákos igazi oszlopa lett a környéknek, nemrég a bényei-kisfaludi Illés János borait is bemutattuk hasábjainkon, bónuszképp a gyakorlatilag mára sztárrá lett Balassa Pisti is bérel itt egy pincét, most pedig egy újabb szereplőt mutatunk be a Tokaji-hegy alól. Kikindai Balázs beházasodott a Benkő családba: elmondása szerint érdekes a család karmája: generációk óta csak lány gyermekek születnek náluk. Így pár éve Balázs szakmát váltott, elvégezte a Soóst és apósa mellé szegődött. - Immár ő irányítja a 4-5 hektáros birtok életét. Úgy volt, hogy a Tokaji Márciuson kapok tőle pár palackot kóstolóba, de Tokaji Március nem lett, én pedig mozgok eleget a borvidéken, így jobbnak láttam, személyesen felkeresni őket (még a kijárási korlátozás előtti napokban). Lapozás után jönnek a borok...
A pincészet alapvetően talán inkább a hagyományos stílus rajongói és a megszokott "Szerelmi soros hangulatot" kedvelők számára lehet ismerős (bár azt hiszem ezen olvasóim vannak kevesebben). Talán sejthető, hogy Benkőék évtizedek óta jelen vannak a pincesoron, és természetesen a helyben történő eladás a fő profil máig. Vagy mégsem...?
Balázs azért vett új hordókat, nyit a közösségi infrastruktúra nyújtotta lehetőségek felé is és láthatóan új, modernebb megközelítés mentén készíti a családi pince borait. Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak a mai borok:
Gyöngyözőbor 2019
A közösségi feldolgozó produkciója. Illatban tiszta, gyümölcsös, populáris bubis hangulat, egy kis muskotállyal fűszerezve. Ízben kerek, édeskés zamatú, laza szomjoltó. Finom és jóleső tétel azoknak, akik a műfajon belül nem a csontszáraz dolgokat preferálják. Ettől függően lehet ez akár 5
Birtokbor 2018
Fehér húsú gyümölcsök, parfümös, virágos, laza bor, amiben a zéta jelenléte adja a furmint mellé a díszítést. Ízben nagyon populáris, könnyed, egyszerű tétel, de a végén már eléggé üresedik a korty és összességében rövid is. 4+
Szamorodni 2013
Egy szuper év édes szamorodnija, méghozzá az alacsonyabb cukortartományból (55 g/l), ahogy a műfajra a régiek közül sokan tekintenek. Orrban elég markáns hordóvanília tolakszik előre, mellette krémes, kukoricás aromák. Ízben laza és könnyed édes bor a ma megszokott szamorodnikhoz képest (amik ugyebár tendenciózusan feljebb nyomultak a 3-4 puttonyos aszúk helyére). Tiszta íz, de nem mondanám túl kifejezőnek. Ha a késői szürettől az aszúig lenne egy képzeletbeli szamorodni-skála, akkor ez kicsit inkább a late harvest borokkal rokon világ, az évjáratra jellemzően lágyabb savakkal, sok hordóval, de hibáktól mentesen. De ennyi. 5
Fordítás 2013
Érdekes, hogy a Szerelmi pincesoron a fordítást mennyivel többre tartják a szamorodninál; persze ha belegondolunk ez valahol logikus is: hisz a fordítás is az aszúszemek áztatásával készül, míg a szamorodni azért egy homályosabb halmaz (ahogy az előbb is láttuk). A Péter Pincéhez hasonlóan itt is a fordítás az összetettebb bor. - Gombás, botritiszes, diszkréten vaníliás jelleg. Ízben aszús, gombás, enyhén kesernyés jegyek, egy kis dióval, komplexitással, miközben fiatalos gyümölcsöket is tartogat még (77 g/l cukor). 5+
Édeske 2016
A késői szüret különféle stílusgyakorlatai következnek. Megnyerő, barackos, tobzódóan intenzív késő szüret illat. Ízben sok sav a hűvös évből, sok cukor a jó érettségből, tiszta és direkt ízjegyek a korrekt technológiából fakadóan (118-as cukor). Arányos, finom, jó ivású édesbor, szuper egyensúllyal, közérthető hangolással. Halvány 6
Vecsey 2017
Tiszta muskotály késői szüretben. Illatban klasszik rózsavíz, érett muskotály szőlő, jellegzetes aromatika. Ízben magas cukor, de eléggé alárendelt sav mellett. Remekül sikerült megőrizni a borban a friss illatos szőlő zamatait, mintha épp beleharapna az ember. Arányos, édes, hosszú és szépen definiált iskolapélda. Tetszett. 6+
Vecsey 2016
Meglepő, mennyivel tompább, zárkózottabb aromák, enyhe virágosság bontakozik ki lassan. Szépen megmutatkozik, hogy a két évjárat közül melyik volt a könnyebb. A levegő, a pörgetés jót tesz neki. Széles íz, de a korty is elég halk, nem hosszú, zárkózott. Sok gyümölcs, körte, alma, egyensúly, rövike utóízzel. Alighanem sokkal több már talán nem is lesz ennél… 5+
6 puttonyos tokaji aszú 2013.*
Meglepően intenzív herbális, gyógynövényes illat. Kamilla, kakukkfű és zsálya vegyül a klasszikus aszús aromatikába. Kissé váratlan ez a növényi jelleg, de izgalmas is, ami aztán a kortyban is markánsan megjelenik a magas cukor mellett. Egyéniség, az évjárat meleg tapintásával, hosszú, vastag, széles ízeivel, most még kellően gyümölcsös jelleggel. Szép és ígéretes aszúbor egy átalakuló pincétől. Jár neki a 7