x

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Benkő Pincészet - helyszíni szemle (2o2o)

Megújuló pince, fiú utód nélkül

A tokaji Szerelmi Pincesoron újabban zajlik az élet. Jobban mondva nyilván csak zajlana...de azért néhány borászatnak a munka dandárja is erősen ide kötődik (a vendéglátás helyzetéről írnak épp eleget másutt, azt most átugorjuk). Azt tudjuk, hogy Bodó Juditék még pár hónapig erősítik a sort (hamarosan költöznek), friss titánként Péter Ákos igazi oszlopa lett a környéknek, nemrég a bényei-kisfaludi Illés János borait is bemutattuk hasábjainkon, bónuszképp a gyakorlatilag mára sztárrá lett Balassa Pisti is bérel itt egy pincét, most pedig egy újabb szereplőt mutatunk be a Tokaji-hegy alól. Kikindai Balázs beházasodott a Benkő családba: elmondása szerint érdekes a család karmája: generációk óta csak lány gyermekek születnek náluk. Így pár éve Balázs szakmát váltott, elvégezte a Soóst és apósa mellé szegődött. - Immár ő irányítja a 4-5 hektáros birtok életét. Úgy volt, hogy a Tokaji Márciuson kapok tőle pár palackot kóstolóba, de Tokaji Március nem lett, én pedig mozgok eleget a borvidéken, így jobbnak láttam, személyesen felkeresni őket (még a kijárási korlátozás előtti napokban). Lapozás után jönnek a borok...

 

A pincészet alapvetően talán inkább a hagyományos stílus rajongói és a megszokott "Szerelmi soros hangulatot" kedvelők számára lehet ismerős (bár azt hiszem ezen olvasóim vannak kevesebben). Talán sejthető, hogy Benkőék évtizedek óta jelen vannak a pincesoron, és természetesen a helyben történő eladás a fő profil máig. Vagy mégsem...?

Balázs azért vett új hordókat, nyit a közösségi infrastruktúra nyújtotta lehetőségek felé is és láthatóan új, modernebb megközelítés mentén készíti a családi pince borait. Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak a mai borok:

 

Gyöngyözőbor 2019

A közösségi feldolgozó produkciója. Illatban tiszta, gyümölcsös, populáris bubis hangulat, egy kis muskotállyal fűszerezve. Ízben kerek, édeskés zamatú, laza szomjoltó. Finom és jóleső tétel azoknak, akik a műfajon belül nem a csontszáraz dolgokat preferálják. Ettől függően lehet ez akár 5

 

Birtokbor 2018

Fehér húsú gyümölcsök, parfümös, virágos, laza bor, amiben a zéta jelenléte adja a furmint mellé a díszítést. Ízben nagyon populáris, könnyed, egyszerű tétel, de a végén már eléggé üresedik a korty és összességében rövid is. 4+

 

Szamorodni 2013

Egy szuper év édes szamorodnija, méghozzá az alacsonyabb cukortartományból (55 g/l), ahogy a műfajra a régiek közül sokan tekintenek. Orrban elég markáns hordóvanília tolakszik előre, mellette krémes, kukoricás aromák. Ízben laza és könnyed édes bor a ma megszokott szamorodnikhoz képest (amik ugyebár tendenciózusan feljebb nyomultak a 3-4 puttonyos aszúk helyére). Tiszta íz, de nem mondanám túl kifejezőnek. Ha a késői szürettől az aszúig lenne egy képzeletbeli szamorodni-skála, akkor ez kicsit inkább a late harvest borokkal rokon világ, az évjáratra jellemzően lágyabb savakkal, sok hordóval, de hibáktól mentesen. De ennyi. 5

 

Fordítás 2013

Érdekes, hogy a Szerelmi pincesoron a fordítást mennyivel többre tartják a szamorodninál; persze ha belegondolunk ez valahol logikus is: hisz a fordítás is az aszúszemek áztatásával készül, míg a szamorodni azért egy homályosabb halmaz (ahogy az előbb is láttuk). A Péter Pincéhez hasonlóan itt is a fordítás az összetettebb bor. - Gombás, botritiszes, diszkréten vaníliás jelleg. Ízben aszús, gombás, enyhén kesernyés jegyek, egy kis dióval, komplexitással, miközben fiatalos gyümölcsöket is tartogat még (77 g/l cukor). 5+

 

Édeske 2016

A késői szüret különféle stílusgyakorlatai következnek. Megnyerő, barackos, tobzódóan intenzív késő szüret illat. Ízben sok sav a hűvös évből, sok cukor a jó érettségből, tiszta és direkt ízjegyek a korrekt technológiából fakadóan (118-as cukor). Arányos, finom, jó ivású édesbor, szuper egyensúllyal, közérthető hangolással. Halvány 6

 

Vecsey 2017

Tiszta muskotály késői szüretben. Illatban klasszik rózsavíz, érett muskotály szőlő, jellegzetes aromatika. Ízben magas cukor, de eléggé alárendelt sav mellett. Remekül sikerült megőrizni a borban a friss illatos szőlő zamatait, mintha épp beleharapna az ember. Arányos, édes, hosszú és szépen definiált iskolapélda. Tetszett. 6+

 

Vecsey 2016

Meglepő, mennyivel tompább, zárkózottabb aromák, enyhe virágosság bontakozik ki lassan. Szépen megmutatkozik, hogy a két évjárat közül melyik volt a könnyebb. A levegő, a pörgetés jót tesz neki. Széles íz, de a korty is elég halk, nem hosszú, zárkózott. Sok gyümölcs, körte, alma, egyensúly, rövike utóízzel. Alighanem sokkal több már talán nem is lesz ennél… 5+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2013.*

Meglepően intenzív herbális, gyógynövényes illat. Kamilla, kakukkfű és zsálya vegyül a klasszikus aszús aromatikába. Kissé váratlan ez a növényi jelleg, de izgalmas is, ami aztán a kortyban is markánsan megjelenik a magas cukor mellett. Egyéniség, az évjárat meleg tapintásával, hosszú, vastag, széles ízeivel, most még kellően gyümölcsös jelleggel. Szép és ígéretes aszúbor egy átalakuló pincétől. Jár neki a 7

 

X

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább