Kikelet - 2018: száraz sor
Megszokott tisztaság a löszről
Ezúttal nem csak furmintok következnek, hisz Berecz Stephanie-nál tudjok, hogy a hárs különleges szerepet tölt be, területi arányaival is. És rendületlenül jönnek egymás után a 2o18-as tokajiak! Azt kell mondanom, egyelőre sok váratlan meglepetés érkezik zsinóron ebből az extrém forró évből. Hogy mennyire lesznek a savak érlelhetőek, az még persze kérdés (van, aki szkeptikus), de a jobbaknál egyelőre én nem érzek megingásokat 2017 után, sőt... Berecz Stephanie 2018-as boraiból ősszel már kóstoltunk több tételt Tarcalon, de furmintfan kollégának hivatalból minden évből lehetősége van a teljes száraz sort megkóstolni, így hát úgy voltam vele, hogy közben el is telt pár hónap, meg rszabi is el tudott jönni, miért is ne nézzük meg ismét így együtt a borokat (ha már úgyis én kézbesítettem őket Pestre). Bevallom tavaly kissé nyers savú 2017-es Kikeletek után 2018 egyelőre izgalmasnak, szépnek, készebbnek tűnik. Külön erény (ahogy mindig), hogy Stephanie-éknak most is elegánsan megmaradtak a savak a száraz borokban. Ez egy ilyen extrém forró évben és termőhelyen külön is szép teljesítmény. Ebben az évjáratban sem a furminté lesz a főszerep a pincénél, ennyit elárulhatok előre...
Kikelet Furmint Lónyai 2018
A visszakóstolásra kiderült, hogy nem tiszta, a dugó sem volt az, de az első körben még érzékszervileg oké volt (értsd a TCA ennyi idő alatt még nem tudta a bort átitatni). Finom, púderes löszkarakter, kecses, kedves Kikeletes jelleg, mely a termőhely mindig bájos karakterét is megvillantja, még furminton át is. Ízben finom, friss, citrusos, csillogóan fényes. Egy kicsit talán rövid, egyenes vonalvezetésű korty. Feszes és szép formában van most. 6+
Kikelet Birtok Hárslevelű 2018.*
Virágos, löszös, piros bogyós, ribizlis behízelgőség. Kimondottan aromatikus hárslevelű, a fajta legkifinomultabb, parfümös villanásaival (lehet, hogy a klón is más). A sor talán leginkább kifejlődött bora. Abszolút kész állapotban van, teljes pompában. Legalábbis én nagyon szeretem, ha egy nagy borban sok a friss gyümölcs, feszes a tapintás, finom, törékeny nüanszok játszadoznak. Magas sav, aztán almás, birses, körtés ívek. 6+
Kikelet Kassai Hárslevelű 2018
A Kassainak mindig idő kell palackban a borász szerint is, nehezebben tárulkozik ki. Elsőre kifejezetten előnytelen illat, érett, fülledt, koravén, almás, körtés jegyek, mintha a dugó nem zárt volna elégségesen. Magas szerkezet, fanyar, citrusos jegyek, szárító ízek, vágnak a savai. Kissé, rövid, vékony és zárkózott. Biztos, hogy fiatal még, ősszel Tarcalon nem ilyen volt. Kb. 5
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2018.*
Mindig az évjárat egyik legszebbje a szortimentben. Hozza a termőhelytől már megszokott behízelgő, de kimért stílusát. Sok gyümölcs, friss barack, de még fejlődő, virágos, kialakuló aromatika jellemzi. Ízben sűrűség, finom, részletgazdag szerkezet. Komplex, szárító, fiatalos utóíz. Kifejező löszösség, igazi szerkezetbor, ami alighanem még feljebb is juthat idővel… Erős 7
Kikelet Váti Hárslevelű 2018.**
Zákózott és fejlődő vonások itt is. Fiatalos illat, enyhén sauvignonos aromák, vegetális jelleg. Aztán piros almás, pirosas árnyalatokat is ki lehet belőle pörgetni a levegőn. Még ez is fejlődő és visszafogott orrban. Magas és széles is. Löszkarakter érezhető ízében, kis krémesség, húsosság. Jóval szélesebb bor ebben a sorban, sokkal hosszabb is, komplexebb, és nagyon fiatal. Elegáns fajtajelleget mutat. 7+
Kikelet Váti TokajDry 2018.*
Igazi öröm, hogy egyre többen felvállalják ezt az univerzális és közérthető kategóriamegjelölést. - Furmint és hárs, kéz a kézben adja át magát a termőhelynek, aminek így a Furmint Február idején is fontos üzenete van: Tokaj önmagáról és soha nem egy fajtáról szólt, mindig több fajta alkotta a borokat! Az is üdvözlendő, hogy a borász nem kapkodja el a premiert: ezzel a borral csak hosszabb palackos érlelés után szeretne kijönni. És ez teljességgel érthető! - Ismét a borász fiatal, imperfekt boraira jellemző vegetális sauvignonosság, zsálya jelenik meg illatban. Még nagyon be van zárkózva a bor. Fiatal az íze is, de energikus, sós, feszes, tömör és nagyon komplex. Hosszú és feszes savak repítik, csiszolt eleganciával ejt rabul. Szép jövő előtt áll, igazi ígéret. Idővel ez is feljebb juthat, de kétségtelenül a sor legzártabb bora még. 7+
PROGRAMAJÁNLÓ:
TOKAJMAGIC - Homonna//RÁNY (2012-2018): Március 19, 18.00 (Borganika). Esemény és további részletek itt.
Jelentkezni lehet: hello@tokajmagic.hu
+36 20244 6097
(Még pár hely van, de limitáltan.)